nyhet

Pioneers første 4K Blu-ray-spillere oser kvalitet

UDP-LX500 og UDP-LX800 er laget for å minimere støy og gi det beste innen bilde og lyd.

Skrevet av / 21.09.18 - 11:44
Pioneers første 4K Blu-ray-spillere oser kvalitet

Pioneer har kommet sent til bordet med sine 4K Ultra-HD Blu-ray-spillere. Men når de nå først kommer, så er det heftige greier. Vi ønsker UDP-LX500 og UDP-LX800 velkommen.

UDP-LX500 er den rimeligste av dem, men mange vil nok likevel anse 10.000 kroner å være mye penger for en spiller. Spesielt i lys av at man kan få en heftig spillkonsoll for under halvparten, som kan alt det en slik Blu-ray-spiller kan, i tillegg til at man kan spille seg både gul og blå.

Solid bygget

For prisen får du en spiller som er bygget som en tanks, med dobbelt understell som blant annet inkluderer en 3 mm tykk plate av rustfritt stål. Dette for å gjøre spilleren robust, og med et lavt tyngdepunkt. Drivverket er også laget for å være mest mulig stille og vibrasjonsfritt. Blu-ray-disker spinner nemlig med opptil fem tusen omdreininger i minuttet, og da vil den minste vibrasjon øke faren for feilavlesninger.

For å bevare både bilde- og lydkvalitet er spilleren utstyrt med en såkalt Zero Signal Terminal. Denne kan kobles til en kompatibel surroundreceiver med samme funksjon (gjelder kommende Pioneer-receivere i toppklassen), slik at jordsignalet i lyd- og videosignalene mellom de to komponentene stilles til samme nivå, noe som skal gi et enda bedre signal-/støyforhold.

Redusert jitter

For å gi bedre lyd reduseres digital jitter på HDMI-utgangen med såkalt PQLS (Precision Quartz Lock System). Dette krever en kompatibel surroundreceiver, som for eksempel SC-LX701, SC-LX801 eller SC-LX901.

HDMI-utgangene kan også settes slik at den ene viser kun video, mens den andre brukes kun til lyd. Tanken er at man oppnår renere signaler ved å separere de to. Og skal du kun høre musikk, kan du skru av videokretsen helt, for å være helt sikker på at lyden ikke får noe interferens fra videodelen.

Til CD-avspilling har Pioneer også gitt en høykvalitets analogutgang.

Pioneer UDP-LX500
Analogutgangen på UDP-LX500 er i høy kvalitet. De to HDMI-utgangene kan også deles opp, til å gjengi henholdsvis lyd og video. Foto: Pioneer

HDR

Både UDP-LX500 og UDP-LX800 støtter både HDR10 og Dolby Vision, men ikke HDR10+. Som er en konkurrent til Dolby Vision, med dynamisk metadata som gjør video med høy dynamisk rekkevidde enda mer spektakulært, enn med HDR10. HDR10+ er imidlertid så langt ikke å finne på noe innhold bortsett fra egeninnhold fra strømmetjenesten Amazon Prime, så det er egentlig ikke så farlig. Og skulle det en dag bli et vidstrakt format, så kan vi håpe en programvareoppdatering er nok til at spillerne får støtte for dette.

Strømming nedprioriteres

I tillegg til UHD Blu-ray-disker spiller UDP-LX500 naturligvis HD Blu-ray, men også 3D Blu-ray, DVD, SACD, DVD-Audio og CD. Derimot finner du ikke strømmetjenester som Amazon og Netflix, mest sannsynlig fordi dagens smarte TV-er allerede har dette innebygd.

Pioneer UDP-LX800
Utseendemessig er det ikke mye som skiller UDP-LX800 fra sin 3,5 kg lettere lillebror. Men Direct-knappen i front kan også fungere motsatt som en digital transport-knapp, hvor kun digitalkretsene er aktivert, mens strømmen er kuttet til den analoge lydkretsen. Foto: Pioneer

UDP-LX800: Fra dyrt til dyrest

Ok, så det var den rimeligste spilleren, UDP-LX500. Hva får du når du mer enn dobler prisen, og vippser over 24.000 kroner for UDP-LX800?

For det første kan LX800 selvsagt alt som LX500 kan. Videre har vekten økt fra allerede solide 10,3 til hele 13,8 kilo. Pioneer har jobbet enda hardere med den mekaniske delen av konstruksjonen, og gjort den enda tyngre og mer robust for å motstå vibrasjoner med enda større presisjon. Et 4,6 mm tykt dobbelt chassis av rustfritt stål er ytterligere avstivet med et kabinett som er malt på innsiden med antivibrerende maling. Vi vil gjette på at dette er samme type belegg man kan legge på innsiden av bildører, for å dempe vibrasjoner for best mulig lyd fra bilstereohøyttalerne.

Videre er strømforsyning, digital prosessering og analoge lydkrets separert og rammet inn hver for seg, for minst mulig innbyrdes påvirkning.

Drivverket er fjærdempet for å isolere disken best mulig fra ytre påvirkninger, og Pioneer har jobbet med å redusere digital støy på hovedkortet.

Dyr analogkrets

Den analoge lydutgangen på UDP-LX800 er direkte tatt fra flaggskipspilleren PD-70AE som faktisk koster enda en tusenlapp mer. Det innebærer den samme kretsoppbyggingen og dessuten to 32-bit, 8-kanals ESS Sabre DAC-er som er koblet parallelt for å gi et bedre signal-/støyforhold på analogutgangen. Og dessuten balansert XLR-utgang.

Pioneer UDP-LX800 har fått en bedre analogutgang enn lillebroren, blant annet med balansert XLR. Foto: Pioneer

Spilleren har dessuten en «Transport Function», som kobler fra strømmen til analogdelen når man har koblet spilleren med HDMI, slik at kun digitaldelen får strøm. Motsatt finnes en Direct-funksjon, som kutter strømmen til digitale lyd- og videokretser for å gi best mulig lyd fra analogutgangen når man spiller musikk.

Tilgjengelighet og pris

Pioneer UDP-LX500 kan kjøpes den 26. september til 9.998 kroner. UDP-LX800 vil koste 23.998 kroner og slippes i slutten av oktober.

lydogbilde.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top