Hjemmekino

Lanserer verdens første surroundreceiver til å støtte 4K Ultra HD-innhold fra Hollywood.
Annonse
Annonse
forfatter

At en receiver støtter 4K Ultra HD-oppløsning er ikke noe nytt. Men det er nå klart at fremtidens 4K fra profesjonelle innholdsleverandører vil skje med ny HDCP 2.2-koding. Receivere som ikke støtter dette, altså alle til nå, kan ikke levere 4K-innhold fra Hollywood eller kringkastinger.

Før HDMI versjon 2.0 ble definert, var 4K-oppløsning dessuten begrenset til 24 og 25 bilder i sekundet (30 i USA). Det kan tenkes at fremtidige filmer vil komme med 48 eller 50 bilder i sekundet (igjen, 60 i USA), og da er det kjekt, om ikke akkurat en stor nødvendighet, at receiveren støtter dette.

 

Les også: Trenger vi 4K oppskalering?

 

Annonse
TX-NR636, her i sølv, er verdens første receiver som støtter fremtidige Hollywood-utgivelser i 4K.
TX-NR636, her i sølv, er verdens første receiver som støtter fremtidige Hollywood-utgivelser i 4K.

Verdens første med 4K Hollywood-støtte
Onkyo lanserer nå verdens første receivermodeller med støtte for 4K/50 Hz, ved navn TX-NR535 og 636, som tar over for fjorårets TX-NR525 og 626. Men bare TX-NR636 skal støtter såkalt High-bandwith Digital Content Protection (HDCP) 2.2. Uten denne støtten får man ikke full oppløsning av 4K filmmateriale, 4K strømmingsinnhold eller 4K kringkasting, og men i stedet skalerer receiveren bildet ned til vanlig 1080p HD.

I virkeligheten er det derfor bare TX-NR636 som er interessant med tanke på fremtidig 4K-innhold, mens TX-NR535 er begrenset til å vise private bilder og videofiler i denne oppløsningen, i tillegg til at en 4K-kompatibel PC da også kan kobles til. Vårt forslag er fra nå av å droppe alt snakk om 4K i markedsføringen av hjemmekinoprodukter som ikke støtter HDCP 2.2.

Onkyo TX-NR535 i svart
Onkyo TX-NR535 i svart
Onkyo TX-NR535 i sølv
Onkyo TX-NR535 i sølv

Høyoppløst musikk
Onkyo har gitt de to nye receiverene støtte for høyoppløst musikkavspilling. De fleste filtyper støttes: DSD, 24-bit/192kHz FLAC og WAV, og Apple Lossless opp til 24-bit/96kHz.

Receiverene kan styres med Onkyos gratisapp for iOS og Android, også når du skal strømme via hjemmenettverket (DLNA). Abonnementstjenesten Spotify støttes også, som vil gå over til å bli Spotify Connect senere på året gjennom en oppdatering av styringsprogramvaren.

Ny romkorreksjon
Onkyo lover som vanlig god lyd. En nyhet i så måte er at Audyssey MultEQ romkorreksjon skrotes, til fordel for Onkyos egen AccuEQ. Det dreier seg fremdeles om automatisk høyttalerkalibrering og romkorreksjon med målemikrofon. Receiverene måler avstand, båndbredde, delefrekvens og utgangsnivå til hver høyttaler, og det hevdes at systemet tar hensyn til refleksjoner fra vegg, gulv og tak. Ingen tonekorreksjon blir gjort på fronthøyttalerne, i stedet vil alle de andre høyttalerne justeres til å låte som frontene.

Annonse

 

Les også: Guide til hjemmekino

 

Tilkoblinger
TX-NR535 har seks HDMI-innganger og en utgang, som godtar videosignaler opptil 4K/60 Hz til en kompatibel skjerm (men da ikke Hollowood-innhold i 4K). En USB-inngang støtter høyoppløste lydformater så vel som MP3 lagret på flashminne.

TX-NR636 har også seks HDMI-innganger på baksiden, og disse støtter da også Hollywood-innhold i 4K takket være HDCP 2.2. I tillegg sitter HDMI-inngang i front som støtter MHL for HD-bilder fra mobiltelefoner med MHL, og på baksiden sitter to HDMI-utganger. TX-NR636 har også platespillerinngang for MM-pickuper og egne Sone 2-tilkoblinger for multiromlyd.

Annonse

De bakerste surroundkanalene kan alternativt rutes til fronthøyttalerne for bi-amping, for å skille lydsignalet mellom diskant og bass og dermed gi renere lyd fra frontene. Har du koblet i et 7.1-oppsett, kan du bruke Dolby Pro Logic IIz for å oppskalere et 5.1-signal til 7.1.

Priser og tilgjengelighet
Onkyo TX-NR535 slippes tidlig april, mens TX-NR636 kommer i slutten av april. Dersom prisene blir de samme som for forgjengerne, snakker vi 3.495 kroner for 535 og 4.995 kroner for 636.

mono.no

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Du fortjener den beste lyden på terrassen i påsken. Du må ha et par utendørshøyttalere.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.
Nå kommer en spesiell Final Fantasy-utgave av Panasonics kompakte gaming-lydplanke SC-HTB01. Også kjent som SoundSlayer.
Vi loves masse fylde og bass med den kompakte lydplanken SC-HTB490, med trådløs subwoofer.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.