Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

OLED-TV-guide

Nå kommer OLED-TV! Her er alt du trenger å vite om den revolusjonerende TV-teknikken, som gir deg mye bedre bildekvalitet enn dagens LCD- og plasmaskjermer.

Skrevet av / 02.10.12 - 00:00
OLED-TV-guide

Den nye OLED-teknikken byr på en utrolig bildekvalitet – så mye bedre at vi faktisk snakker om et generasjonsskifte innenfor TV-sjangeren! I en OLED-tv er hele LCD-sjiktet erstattet med lysdioder som skaper både lys og farger. Da oppnår man dramatisk forbedret bildekvalitet, sammenlignet med dagens generasjon tv-er.

OLED-begrepet er forkortelse for organiske lysdioder, hvor selve dioden er av organisk, karbonbasert materiale som lyser når det tilføres elektrisitet. Men la oss først se på hvordan en vanlig TV-skjerm er oppbygd.

LED
For å vise kunne vise bilder, er alle fargeskjermer avhengige av to ting: De må ha en måte å produsere fargene på, og en lyskilde som gjør dem synlige. Tradisjonelle LCD-skjermer bruker derfor et panel med flytende krystaller (LCD) med lysstoffrør bak seg.

På nyere TV-er er lysstoffrørene byttet ut med mer effektive lysdioder- kalt LED LCD-tv. Lysdiodene sitter vanligvis i kanten av panelet og lyset projiseres over hele skjermflaten ved hjelp av speil (kant-LED). Denne teknologien er den mest utbredte i dag, og markedsføres som LED-TV, selv om vi strengt tatt taler om en LCD-TV med lysdioder.

Ulemper
LCD har sine svakheter: Fordi bildet og lyskilden er separat fra hverandre, får man en begrenset betraktningsvinkel, og fargene ”vaskes ut” når man beveger seg ut til siden for skjermen. En annen kjent svakhet er begrenset svartnivå: Fordi baklyset alltid sender litt lys gjennom skjermen, har LCD-skjermer problemer med å vise fullstendig mørk svart. Dette er til dels blitt forbedret med såkalte direkte-LED eller bak-Led skjermer som har tusenvis av lysdioder plassert direkte bak bildepanelet.

Plasma
Den andre utbredte teknologien er plasma. På en plasmaskjerm er bildet oppbygd av bildepunkter som består av røde, grønne og blå fargeceller med brennende fosfor – RGB. Med andre ord, en kombinert farge- og lyskilde hvor det også er mulig å justere lysintensiteten med større nøyaktighet enn LCD. Dette gir plasma en overlegen fargegjengivelse, og ikke minst et mye mørkere svartnivå. Ulempen er begrenset lysstyrke sammenlignet med en LCD-TV.

Organiske lysdioder
En OLED-skjerm er bygget opp av tusenvis av bittesmå lysdioder som sitter festet til en tynn, organisk (karbonbasert) film. Rundt hver lysdiode sitter det to elektroder som leder strøm gjennom det organiske materialet og får det til å lyse. Bak denne filmen sitter en tynn film med transistorer (TFT) som styrer hver enkelt lysdiode. Disse to lagene utgjør til sammen grunnprinsippet i et OLED skjermpanel.

OLED byr på alle fordelene fra LCD og plasma, med nesten ingen av ulempene. Hver OLED-piksel består av tre lysdioder med primærfargene rød, grønn og blå. OLED-skjermer kan derfor i likhet med plasma produsere lyset i hver enkelt piksel, og i hver sine farger, noe som gir en svært nøyaktig fargegjengivelse med millioner av fargenyanser (16,7 millioner for å være nøyaktig). I tillegg er kontrasten i teorien uendelig, fordi hver piksel kan være fullstendig slukket når det kreves. Lysstyrken er på nivå med LED-LCD TV-er, mens svartnivået er mørkere enn selv de beste plasmaskjermene. Ikke nok med det, OLED tillater også en vesentlig raskere oppdateringshastighet og responstid enn konvensjonelle skjermer, som gir glattere og mer sømløse bildebevegelser. Er det rart OLED får tennene våre til å løpe i vann?

Supertynne skjermer
OLED har imidlertid enda flere ekstreme ytelser. Fordi bildepanelet i realiteten er en tynn film, er det mulig å ”printe” en OLED-skjerm på gjennomsiktige, papirtynne og til og med bøyelige materialer ved hjelp av en avansert skriver. Derfor kan OLED på sikt bli billigere å produsere enn tradisjonelle LCD og plasmapaneler, og det vil nær sagt ikke være noen begrensning på hva teknologien kan brukes til.

Små OLED-skjermer er allerede i bruk på de nyeste smartmobilene, men det er først nå at teknologien kommer i store, produksjonsklare TV-skjermer. Fordi farge- og lyskilden er kombinert på samme film kan skjermene lage ekstremt tynne. LGs OLED-skjerm er for eksempel ikke mer enn 4mm tykk, halvparten så tynn som en iPhone!

LG vs Samsung
De koreanske produsentene LG og Samsung slipper begge etter planen OLED skjermer på 55 tommer på markedet i løpet av 2012. Samsungs OLED-TV heter 55ES9500 og bruker OLED-piksler med tre fargedioder (RGB). En av utfordringene med OLED er å få nok lysintensitet (og levetid) i de individuelle fargepikslene, og  dette har vært spesielt vanskelig på fargen blått. Samsung har løst dette ved å lage den blå fargepikselen litt større enn den røde og den grønne.

LGs våpendrager heter 55EM9600, og bruker en noe annerledes OLED-teknikk enn Samsung. For å oppnå høyere intensitet i det blå fargespekteret, og høyere lysstyrke generelt, har LG lagt til en fjerde, hvit fargepiksel med et fargefilter foran. Dette gjør det mulig å kontrollere intensiteten i blått så vel som andre farger. LG hevder at denne teknikken har både bilde- og produksjonsmessige fordeler, men så langt har vi hatt vanskelig for å bedømme om den fungerer bedre enn Samsungs variant.

Vi har et lite håp om å kunne få begge modeller på testbenken samtidig for å sammenligne OLED-konkurrentene opp mot hverandre, men det vil vise seg!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top