Nye receivere fra Yamaha

Den nye 75-serien er på vei. Seks modeller er på gang, den ene med DAB-radio.
forfatter

Alle de nye modellene bruker diskret forsterkning framfor billige hybrid-brikker.

Alle bortsett fra den rimeligste har HDMI-innganger med MHL-kompatibilitet for visning av HD-video fra smartmobiler og nettbrett med Android operativsystem. De to dyreste, RX-V675 og RX-V775 har en slik kontakt i front, mens de øvrige må tilkobles på baksiden av receiveren.

Nettverk
Den rimeligste receiveren er også den eneste som ikke har nettverkstilkobling med støtte for strømming av musikk og video via DLNA. Alle de andre har dette, og har også innebygd støtte for AirPlay fra Apple-enheter. Toppmodellen i serien, RX-V775, har også medfølgende Wi-Fi-adapteren YWA-10, som ellers koster 600 kroner. Denne er kompatibel med alle modeller som har nettverksstøtte. Trenger du ikke trådløs nettverkstilkobling, kan du alternativt heller kjøpe og koble til bluetooth-adapteren YBA-11, som gjør at du kan spille av musikken din direkte fra mobiltelefonen, dersom denne har bluetooth. Noe nesten alle har.

Wi-Fi-adapteren YWA-10 følger med den dyreste receiveren, og gir denne trådløs nettverkstilgang. Til andre modeller er den ekstrautstyr.
Wi-Fi-adapteren YWA-10 følger med den dyreste receiveren, og gir denne trådløs nettverkstilgang. Til andre modeller er den ekstrautstyr.

DAB-radio
Nå som det er bestemt at det analoge FM-båndet etter hvert skal slukkes, antakelig i 2017, er det kjekt med alternativer. Alle de nettverkskompatible receiverne fra Yamaha er fremtidssikret med internettradio. Skulle du likevel ønske DAB-radio, er det RX-V500D som gjelder. Bortsett fra at den har DAB er den ellers identisk med RX-V475.

Spotify?
Det har lenge vært snakk om at Yamaha sine receivere skal få en oppgradering, slik at de får Spotify-støtte http://lydogbilde.no/nyheter/spotify-oppgradering-pa-yamaha-utsatt-til-desember direkte innbakt i menysystemet. Dette fra og med 73-serien. Sist vi snakket med importøren, var dette utsatt til mars. Vel, nå er det mars, og fremdeles er det ikke bekreftet noen dato for dette. Vi hadde håpet dette i det minste skulle komme sammen med annonseringen av 75-serien, men vi får smøre oss med ytterligere tålmodighet. Det er Spotify selv som skal være bremsen for dette, da de er i prosessen å bygge om systemet sitt. Yamaha vil ikke få Spotify-støtte før det nye systemet er oppe og kjører. De merkene som allerede har Spotify-støtte, vil naturlig nok ikke miste dette før det nye systemet rulles ut.

Alle fem modeller støtter både 3D og 4K Ultra HD passthrough. Lydreturkanal på HDMI-utgangen er på plass, slik at lyden fra TV-en kobles til anlegget uten behov for en ekstra kabel.

Scene-innstillinger
Fjernkontrollen til samtlige modeller har såkalt Scene-knapper, som kan ha hver sin rekke forhåndsinnstillinger. Dermed kan du enkelt lage egne innstillinger for eksempelvis film, TV, musikk og spillkonsoll.

Ønsker du bedre kontroll over din receiver, laster du ned appen AV Controller til smartmobilen eller nettbrettet.

DSP
Videre har receiverne så mange lydmodier (DSP) som bare Yamaha kan, slik at du kan finne din favoritt til ulike situasjoner. Om du av en eller annen merkelig grunn vil føle at du sitter i et gjallende konsertlokale, er dette mulig, eller om du ser på sport på TV og ønsker å føle at du sitter på stadioen med kommentatoren på høyttaleranlegget rundt deg. Lek deg frem!

Automatisk høyttalerkalibrering med romkorreksjon gjøres ved hjelp av Yamahas YPAO-system, målemikrofon medfølger.

Oppgitt effekt (6 ohm, 1 kHz, 1 kanal), samt veil. norske priser:
RX-V375 5 x 100 W  2.490 kr
RX-V475 5 x 115 W  3.490 kr
RX-V500D 5 x 115 W 3.990 kr (pris antydet, ikke sikker)
RX-V575 7 x 115 W  4.390 kr
RX-V675 7 x 150 W  4.990 kr
RX-V775 7 x 160 W  5.990 (pris antydet, ikke sikker)

Receiverne rulles ut før sommeren.

yamaha.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.