TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

NEC vil kapre proffmarkedet med laserprojektorer

To flaggskip på vei, i både 4K og HD-oppløsning. Og vi snakker spleiselag!

forfatter
Publisert 10.04.15 - 08:46

De fleste projektorer baserer seg på kostbare lamper som både svekkes over tid og må byttes ut forholdsvis ofte. Men nå er laserprojektorene på full fart inn i markedet, for å bøte på problemene.

Og NEC er blant aktørene som har omfavnet teknologien, med sine to nye 3-chips DLP-projektorer til proffmarkedet. Projektorene, NEC PH1201QL og NEC PH1202HL, benytter nemlig fosforbasert laser som lyskilde.

Kraftig lys, lang levetid
Begge modellene sies å levere jevnere og mer stabilt lys enn tradisjonelle lamper, og en lysstyrke på hele 12.000 lumen skulle bli litt for drøyt for hjemmekinoen… Men nå er dette proffe installasjonsmodeller, som skal blåse opp gigantiske bilder i lyse omgivelser, og da er regelen: jo mer, jo bedre!

Typisk levetid på lampen er på imponerende 20.000, mot normalt 2-4.000 timer. Det betyr i praksis at lampen ikke trenger å skiftes i løpet av projektorens levetid, hvilket er en stor fordel i installasjonsmarkedet.

NEC PH1202HL har 1080p HD-oppløsning.
NEC PH1202HL har 1080p HD-oppløsning.

Oppløsning
NEC PH1202HL leverer bilder med en oppløsning på 1080p, mens NEC PH1201QL er en ekte 4K-projektor. Den er dessuten verdens mest kompakte i sitt slag, skal vi tro pressemeldingen.

4K-modellen PH1201QL skal være verdens mest kompakte i sitt slag. Her vist på ISE-messen tidligere i år.
4K-modellen PH1201QL skal være verdens mest kompakte i sitt slag. Her vist på ISE-messen tidligere i år.

Super sceneprojektor
PH1201QL veier 67 kilo. For oss hjemmekinofantaster er det selvsagt nærliggende å tenke at dette er stort og tungt. Men til proffprojektor å være regnes dette faktisk både kompakt og transportvennlig, som gjør den spesielt godt egnet som utleieprojektor til scener og arrangementer. Projektoren støtter som nevnt 4K-bilder, da levert i 60 Hz, og er utviklet for bruk i store arenaer, som i forelesningssaler, kontrollrom, muséer eller på sportsarrangementer. Den har et fleksibelt grensesnitt, støtter portrettmodus, og har et strømforbruk på 1,6 kW, noe som i proffsammenheng er beskjedent.

Også HD-modellen PH1202HL støtter både portrett- og landskapsmodus. I tillegg kommer projektoren med en patentert varmeutvekslingsteknologi som forhindrer støv eller røyk fra å komme inn i laseren, med en fullstendig lukket optisk motor og lasermotor, noe som skal gi lavere vedlikeholdskostnader over tid.

Tilgjengelighet og priser
NEC PH1202HL 1080p-projektoren kommer i slutten av april, mens NEC PH1201QL 4K-projektoren lanseres i slutten av mai. Proffer vil kanskje ikke grine på nesa over prisene, men skal man ha noe sånt som amatør, så snakker vi spleiselag: 500.000 og 950.000 kroner ser det nemlig ut som at herlighetene vil koste.

necdisplay.com

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dundrer løs i hjemmekinoen Musical Fidelity M6x 250.7 er en "superstille" 7-kanals forsterker, med nok gamp til å mørkbanke enhver stakkar.
Sonos Sub Mini: Er den verdt ventetiden? Er den nye mini-subwooferen fra Sonos rett og slett for dyr? Audun fra Lyd & Bilde-redaksjonen deler sine betraktninger.
Kanskje den heftigste i sitt slag Senterhøyttalere er ikke som denne.
Så billig får du ikke 150 tommer Epsons laserprojektor kan stå i stuen.
Yamaha: Stor lyd fra liten lydplanke? Yamaha lover full lyd fra liten plass, med SR-C30A.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sesong av Stranger Things kommer snart til å låte enda bedre.
Følg Lyd & Bilde