Search
Generic filters

Når lydkvaliteten er viktigst

Med Sigma SSP vil Classé gi best mulig lydkvalitet, ved å bruke mindre penger på unødvendige funksjoner.

Med surroundprosessoren Sigma SSP har Classé bestemt seg for å henvende seg til high-end-kunder som ønsker best mulig surroundlyd i stua. – Både på film og musikk, forklarte Dave Nauber, formannen i Classé, da han presenterte produktet hos Hi-Fi Klubben i Marcus Thranes gate. Det innebærer å fjerne deler av den store valgfriheten man har med andre prosessorer, som forsøker å tilfredsstille absolutt alle med et vel av funksjoner, noe som er nødt til å bety dårligere komponenter – eller en betydelig høyere pris.

Prosessoren har et lekkert, symmetrisk utseende, med en klar og tydelig tegnrute i midten.
Prosessoren har et lekkert, symmetrisk utseende, med en klar og tydelig tegnrute i midten.

Nedskalert prosessor
I lydkvalitetens navn er Sigma SSP skalert ned. For eksempel finnes ikke analoge videotilkoblinger. Billige analoge kretser er uønsket i et high-end-produkt, og gode analoge kretser koster mye penger. Ved å skrote disse kretsene har Classé i stedet fått større budsjett til bedre digitalkretser.

Alt av analoge videokretser er forkastet, for å kunne koste på seg digitale kretser av første klasse.
Alt av analoge videokretser er forkastet, for å kunne koste på seg digitale kretser av første klasse.

Innganger
Prosessoren har sju HDMI-innganger bak og en foran. Tre koaksiale og to optiske digitalinnganger sitter på baksiden, det samme gjør en påkostet USB-DAC-inngang for PC og Mac, som skal gi datamaskinen ekte high-end-lyd.

Balansert stereoutgang
Classé har valgt en balansert XLR stereoutgang til fronthøyttalerne, for å kunne gi større dynamikkområde til disse. Resten av kanalene har fått ubalansert RCA. Dette er et bevisst valg, forklarte formann Dave Nauber.

– Si at budsjettet er 1.000 dollar på en analog lydkrets i en 10-kanals prosessor. Da har du 100 dollar å rutte med pr. kanal. Du kan bygge én 100-dollars ubalansert krets, eller to 50-dollars kretser som summeres til en balansert, forklarer Nauber.

Han forklarer videre at en balansert krets forsøker å kansellere støy som introduseres i signalveien. Men hvis komponentene i kretsen er dårlige, og introduserer for mye støy og forvrengning, så kan noe av dette forsterkes i stedet for å kanselleres. Det finnes dermed en prisgrense, hvor billigere kretser ikke blir gode nok til å gi noe løft i balansert modus. Derfor mener Classé at man i stedet bør bruke dobbelt så dyre komponenter på en ubalansert krets.

– I nevnte budsjetteksempel bruker vi 10 kanaler ganger 100 dollar. Vi har valgt å bruke fire av dem fordelt på venstre og høyre frontkanal. Altså 200 dollar på venstre og 200 på høyre. Dermed sitter vi igjen med resterende seks ubalanserte kanaler, til 100 dollar hver: front, senter, bak og sub.

Interiørbevisste bes merke seg det kompakte formatet.
Interiørbevisste bes merke seg det kompakte formatet.

Andre funksjoner
Ved å skrinlegge noen funksjoner, får Classé som sagt mer penger til hver funksjon. Blant annet er hodetelefonutgangen påstås å være den beste på markedet blant surroundprosessorer.

Videre sitter en Apple-kompatibel USB-inngang i front, som henter signalet helt bit-perfect ut fra din iPhone, iPad eller iPod. Bit-perfect gjelder også for trådløs AirPlay fra din Apple-enhet.

Foreløpig ingen Dolby Atmos
Angående 3D-lyd som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS-X, hvor man får lyd i høyden fra ekstra takhøyttalere, mener Nauber at de færreste ønsker å installere slike takhøyttalere i stua. Og siden dette produktet først og fremst er myntet på stuebruk og antakelig ikke vil være valget for de med et dedikert hjemmekinorom, så er disse formatene i utgangspunktet fraværende hos Sigma SSP.

– Vi har planer om en DSP-oppgradering i fremtiden for folk som vil ha det, beroliget Nauber.

Ingen 4K ennå
Kanskje det mest kontroversielle valget Classé har gjort, er å ikke inkludere støtte for videosignaler med 4K Ultra HD-oppløsning. Dette fordi man venter til en standard er helt klar.

– 600 MHz-komponenter, og det er vanskelig å få kretskort til å fungere i denne høye frekvensen. Og kabler kan fort bli en annen ting. Vi vil derfor heller komme med en hardware-oppgradering når de ferdige spesifikasjonene for 4K Blu-ray er klare, sa Dave Nauber.

Styres med app
At Sigma SSP ikke må anses som et teknologisk utdatert produkt, men snarere et resultat av selektive vurderinger, understreker Classé med at prosessoren kan styres fra mobiltelefon og nettbrett. Appstyring er tilgjengelig for iPhone og iPad, mens en Android-versjon kommer siden.

Vi satser på en test i nær fremtid.

Pris: 42.900
hifiklubben.no

Classé_Sigma_SSP_miljø3

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.

Nå kan du laste ned Disney+

Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den! 
Les mer her >>
close-link