Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Når lyden er det viktigste

Med surroundprosessoren Sigma SSP vil Classé tilby best mulig lydkvalitet. Blant annet ved å bruke mindre penger på unødvendige funksjoner.

Skrevet av / 08.05.15 - 00:01
Når lyden er det viktigste

Med surroundprosessoren Sigma SSP har Classé bestemt seg for å henvende seg til high-end-kunder som ønsker best mulig surroundlyd i stua. – Både på film og musikk, forklarte Dave Nauber, formannen i Classé, da han presenterte produktet hos Hi-Fi Klubben i Marcus Thranes gate. Det innebærer å fjerne deler av den store valgfriheten man har med andre prosessorer, som forsøker å tilfredsstille absolutt alle med et vell av funksjoner, noe som er nødt til å bety dårligere komponenter – eller en betydelig høyere pris.

 

Nedskalert prosessor

I lydkvalitetens navn er Sigma SSP skalert ned. For eksempel finnes ikke analoge videotilkoblinger. Med mindre prosessoren skal inn i et profesjonelt multiromsoppsett, er det så å si ingen som trenger analoge videoinnganger i dag. Og de som gjør det, får heller se seg om etter noe annet. Billige analoge kretser er uønsket i et high-end-produkt, og gode analoge kretser koster mye penger. Ved å skrote disse kretsene har Classé i stedet fått større budsjett til bedre digitalkretser.

Det finnes heller ikke like mange analoge lydinnganger som en del av konkurrentene tilbyr.

 

Classé_Sigma_SSP_bak

 

Innganger

Prosessoren har sju HDMI-innganger bak og en foran. Tre koaksiale og to optiske digitalinnganger sitter på baksiden, det samme gjør en påkostet USB-DAC-inngang for PC og Mac, som skal gi datamaskinen ekte high-end-lyd.

 

Balansert stereoutgang

Classé har valgt en balansert XLR stereoutgang til fronthøyttalerne, for å kunne gi større dynamikkområde til disse. Resten av kanalene har fått ubalansert RCA. Dette er et bevisst valg, forklarte formann Dave Nauber.

– Si at budsjettet er 1.000 dollar på en analog lydkrets i en 10-kanals prosessor. Da har du 100 dollar å rutte med pr. kanal. Du kan bygge én 100-dollars ubalansert krets, eller to 50-dollars kretser som summeres til en balansert, forklarer Nauber.

Han forklarer videre at en balansert krets forsøker å kansellere støy som introduseres i signalveien. Men hvis komponentene i kretsen er dårlige, og introduserer for mye støy og forvrengning, så kan noe av dette forsterkes i stedet for å kanselleres. Det finnes dermed en prisgrense, hvor billigere kretser ikke blir gode nok til å gi noe løft i balansert modus. Derfor mener Classé at man i stedet bør bruke dobbelt så dyre komponenter på en ubalansert krets.

– I nevnte budsjetteksempel bruker vi 10 kanaler ganger 100 dollar. Vi har valgt å bruke fire av dem fordelt på venstre og høyre frontkanal. Altså 200 dollar på venstre og 200 på høyre. Dermed sitter vi igjen med resterende åtte ubalanserte kanaler, til 100 dollar hver.

I tillegg til balanserte frontkanaler, sitter altså en ubalansert 7.1-utgang på baksiden av Sigma SSP.

 

Classé_Sigma_SSP_front

 

Markedets beste hodetelefonutgang?

Ved å skrinlegge noen funksjoner, får Classé som sagt mer penger til hver funksjon. Blant annet er hodetelefonutgangen i front av en påkostet type, i stedet for å bare være en ekstrafunksjon.

– Jeg vil påstå du får bedre lyd fra hodetelefonen med dette produktet enn med noen annen surroundprosessor, sier Dave Nauber bestemt.

 

Apple og AirPlay

Videre sitter en Apple-kompatibel USB-inngang i front, som henter signalet helt bit-perfect ut fra din iPhone, iPad eller iPod. Signalet overføres asynkront på samme måte som PC-inngangen, altså er det bare rådataene som hentes ut, og deretter synkroniseres av den digitale klokken i prosessoren.

Prosessoren støtter også både DLNA og AirPlay. AirPlay kjøres også asynkront, og konverterer for eksempel aldri et 44,1 kHz lydsignal til 48 kHz, som for eksempel Apple TV gjør.

 

Foreløpig ingen Dolby Atmos

Angående 3D-lyd som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS-X, hvor man får lyd i høyden fra ekstra takhøyttalere, mener Nauber at de færreste ønsker å installere slike takhøyttalere i stua. Og siden dette produktet først og fremst er myntet på stuebruk og antakelig ikke vil være valget for de med et dedikert hjemmekinorom, så er disse formatene i utgangspunktet fraværende hos Sigma SSP.

– Vi har planer om en DSP-oppgradering i fremtiden for folk som vil ha det, beroliget Nauber.

 

Classé_Sigma_SSP_oppslag3

 

Ingen 4K ennå

Kanskje det mest kontroversielle valget Classé har gjort, er å ikke inkludere støtte for videosignaler med 4K Ultra HD-oppløsning. Dave Nauber gir følgende forklaring:

– Vi mener at 4K ikke er viktig før man har nok 4K-kildemateriale. Dette blir først viktig når det er mer utbredt, og det har en fastsatt standard. Som 4K Blu-ray, som kommer til å få en høyere bildefrekvens. Derfor venter vi med 4K til standarden kommer. Blant annet trenger vi 600 MHz-komponenter, og det er vanskelig å få kretskort til å fungere i denne høye frekvensen. Og kabler kan fort bli en annen ting. Vi vil derfor heller komme med en hardware-oppgradering når de ferdige spesifikasjonene for 4K Blu-ray er klare.

 

Ingen automatisk romkorreksjon

Sigma SSP har heller ingen automatisk romkorreksjon. Classé mener de som finnes ikke er gode nok. I stedet sitter en 9-bånds parametrisk manuell EQ-justering for hver kanal. Lydnivå, Q-verdi og frekvens kan justeres med 1 Hz nøyaktighet under 200 Hz, 10 Hz nøyaktighet opp til 2.000 Hz, og 100 Hz nøyaktighet over dette. Nauber lover at tonekontrollen ikke legger til støy og forvrengning i musikksignalet, som en del andre kan gjøre.

 

Classé_Sigma_SSP_oppslag1

 

Styres med app

At Sigma SSP ikke må anses som et teknologisk utdatert produkt, men snarere et resultat av selektive vurderinger, understreker Classé med at prosessoren kan styres fra mobiltelefon og nettbrett. Appstyring er tilgjengelig for iPhone og iPad, mens en Android-versjon kommer senere.

 

Førsteinntrykk av lyden

Vi fikk til slutt en kort demonstrasjon av lydkvaliteten, i ren stereo. Sigma SSP var tilkoblet den nye effektforsterkeren AMP2, og videre til et par B&W 802 Diamond høyttalere til 110.000 kroner for et par. Lydkilden var en MacBook av et slag.

Det var aldri noen tvil om at dette var high-end. Kvinnevokaler skinte i all sin prakt, og det var meget god kontroll på dynamikken i et orkester. Bassen var stram og oppløst, og i det hele tatt var dette meget lovende. Hvis det skulle være noen tvil: Test kommer!

 

Pris: 42.900,-

Web: hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top