Lydplanke

Med den nye Playbar gir den amerikanske strømmingsspesialisten seg inn på TV-lyd – og surround!
forfatter

Det har lenge versert rykter om at Sonos var på gang med å øke Sonos-familien med en lydbjelke. Det har florert med rykter på nettet, og det har til og med blitt publisert et bilde av en baksideetikett i et eller annet amerikansk forum. I og med at all elektronikk skal gjennom en streng godkjennelsesprosess oppstår det alltid lekkasjer…

Da ryktene dukket opp, nevnte jeg der for noen i redaksjonen, at det for det første skulle vært meget interessant om lydplanken kunne være i tre kanaler og simulere surround, og dessuten skulle det være fint om man for eksempel kunne koble inn et par P3 høyttalere og bakkanaler.

Og sann mine ord, det er hva man har gjort – og litt til. Takket være at det meste er programvarestyrt er systemet meget fleksibelt, du skifter helt enkelt til ønsket oppstilling via din Sonos-kontroll.

RF12072SON-BMA_LivingRmSub_V2

Playbar, som man har valgt å kalle den, er et ganske lite og temmelig flatt apparat. Det sitter ni høyttalerelementer i tre grupper omkring to bass/mellomregister og en diskant. Alle høyttalerne mates av hver sin klasse-D forsterker og styres med DSP. Høyttalerne sitter montert i en vinkel på 45 grader. Det gjør at man kan plassere den på tre forskjellige måter – liggende, på vegg under en TV og på vegg over en TV. Et akselerometer registrerer hvordan den er plassert og tilpasser gjengivelsen til det. Det finnes ni EQ DSP-nivå for hver plasseringsinnstilling, totalt altså 27 nivåer. Det interessante er at den i liggende posisjon faktisk fungerer sammen med TV-en som ikke er vegghengt, men står plassert på et møbel.

Som vanlig med Sonos er det plug-and-play. Bare koble til strømmen og trykk på en knapp så kommer den inn i ditt Sonos-system. Så kan du stille den videre inn via noen enkle valgmuligheter med din Sonos-kontroll som kan være en gratisapp, din datamaskin eller en controller. Så enkelt som bare det.

PLAYBAR_RENDER_FINAL

Du kobler den til TV-en via en optisk kabel og så tar den helt enkelt ut den lyden som TV-en får fra tilkoblede apparater eller antennesignaler. Den håndterer vanlige audioformat inklusiv Dolby Digital. Du kan dessuten ganske enkelt benytte din vanlige TV-fjernkontroll til å styre Playbar når det er koblet til en TV. Når du ikke vil bruke den samme med TV-en, fungerer den som en hvilken som helst annen Sonos-komponent med alle de muligheter til strømming av alt mulig som disse apparatene gir.

Jeg fikk en prøvelytting ved Sonos utviklingsavdeling, et lytting som lovet meget godt. Dave Grohls film om Sound City innspillingsstudio i Los Angeles – her handlet det om både tale og musikk – låt for eksempel overraskende kompetent i et enkelt system sammen med en Sonos sub. Men den låt også lovende bare med musikk. Gjengivelsen minner ved første ørekast meget om gjengivelsen fra en P3. Hvor bra den rent faktisk er, kommer vi forhåpentligvis til å kunne finne ut via en test snarest mulig, der vi også håper å kunne prøve den i et komplett Sonos 5.1 system.

I forbindelse med testen kommer vi også til å fortelle en hel del om Sonos, et firma som så langt fra er som alle andre…

Playbar vil være tilgjengelig for levering i butikk i starten av mars. Pris 5198 kr.
Du kan få en liten forsmak av apparatet på www.sonos.com/playbar

PLAYBAR_top

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.