Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Laserprojektorer fra Sony

To nyheter fra Sonys proffdivisjon gir oss hint om hva det neste innen high-end hjemmekinoprojektorer vil bli.

Skrevet av / 02.06.15 - 11:25
Laserprojektorer fra Sony

Sony har lenge vært en av fanebærerne for det superskarpe 4K Ultra HD bildeformatet, noe de blant annet har vist med sine 4K-projektorer til hjemmebruk. High-end projektorer som VPL-VW300ES rangerer høyt på ønskelisten hos mange bildeentusiaster, men mange spør seg nok også om hva “the next big thing” vil bli? 

Sony-VPL-FHZ700L

Laserprojektorer med ekstrem lysstyrke

Sony Professional har nettopp lansert de to nye laserprojektorene VPL-GTZ270 og VPL-GTZ280. De to modellene retter seg spesielt mot underholdningsopplevelser i store visningsrom; flysimulatorer og annen visualisering. 

Sony-laser-projector
De nye modellene er begge basert på Sonys SXRD 4K bildechip (4096×2160). Det som er nytt er først og fremst bruken av laser som lyskilde. Dette gir Sony-projektorene en ekstrem lysstyrke på opptil 5.000 ANSI Lumen, med inntil 20.000 timers vedlikeholdsfri bruk! I lavkontrastmodus skal driftstiden være hele 40.000 timer før lamper og filter må vedlikeholdes. Det at man kan unngå utgifter og tidsbruk til vedlikehold og nedetid, vil være argumenter i mange profesjonelle sammenhenger.

Sony-projektorene skal være velegnet for såkalt multiprojeksjon som ofte brukes i flysimulatorer.
Sony-projektorene skal være velegnet for såkalt multiprojeksjon, som ofte brukes i flysimulatorer.


Ekstra lyssterke projektorer som dette har normalt ikke den beste kontrasten og svartnivået. Sony lover imidlertid at projektorenes SXRD-panel skal gi et ekstra mørkt svartnivå. De skal også være velegnet til såkalt multiprojeksjon-blending – et effektfullt virkemiddel vi blant annet fikk se under 555-års jubileet i Bucuresti, og som også brukes hyppig i simulatorer for å gi et sømløst panoramabilde. Begge modeller er utstyrt med forseglet optikk mot støv i trafikkerte områder, og har et lydnivå lavere enn 35db. . Et nytt chassis-design skal gjøre det enklere å håndtere og stacke flere projektorer.

VPL- GTZ270

VPL-GTZ270 er designet for å “skape realistiske og altoppslukende underholdningsopplevelser”. Funksjoner som «Reality Creation» -oppskalering er velkjent fra Sonys hjemmeprojektorer og gir sylskarpe bilder også fra innhold lavere enn 4K-oppløsning. Projektoren har et bredt fargespekter som dekker hele DCI-fargerommet. Sony-projektoren skal også være i stand til å gjengi HDR (High Dynamic Range ) videoinnhold

VPL- GTZ280
VPL-GTZ280 retter seg spesielt mot bruk i flysimulatorer og lignende. Den bruker en spesiell 4K 120Hz-signalprosesser for å kunne gi tredimensjonale bilder med 4K-oppløsning med 60 Hz til hvert øye, med redusert crosstalk og mindre skurring ved raske bildebevegelser. Den leveres i tillegg med et infrarødt lys for å kunne simulere “Night Vision”, og er spesielt motstandsdyktig mot vibrasjoner.

Sony VPL- GTZ270 er tilgjengelig fra januar 2016, mens VPL- GTZ280 er tilgjengelig fra mars 2016. Sony har foreløpig ikke kunngjort noen priser på de to proff-produktene.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Allerede abonnent? Logg inn eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Våre L&B Home abonnement finner du her.

Her er Sonys utfordrer til Sonos Beam

Ny Sony-forsterker til hjemmekinoen

To subber er bedre enn én

Utrolig at Schiit har gjort dette

Pioneer og Onkyo smeller til i hjemmekinoen

Denne prosessoren tilpasser lyden til rommet

Scroll to Top