Laserprojektor fra Panasonic

Simulerer 4K oppløsning, og skinner med en styrke på 10.000 lumen.

Skrevet av / 11.02.15 - 20:44
Laserprojektor fra Panasonic

På ISE-messen fikk vi se Panasonics nyeste tilskudd blant høylumen-projektorer. Hva synes du om en laserprojektor med 3-chips DLP med hele 10.000 ANSI-lumen? Det virker som det er nok til å blende hvem som helst.

For proffe
Men PT-RQ13K er ingen hjemmekinoprojektor. Snarere er det en installasjonsprojektor for bruk på messer, show, kjøpesentre, og andre installasjoner som krever store bilder med mye lys.

Ofte, når man skal ha et bilde på ti meter i bredden med 4K oppløsning, bruker man fire 1080p HD-projektorer og lapper bildene sammen til ett stort. Hvis hver projektor har en lysstyrke på 2500 lumen, får man 10.000 til sammen.

Skal du derimot tegne opp et like stort og oppløst bilde med én og samme projektor, må denne lyse opp med samme styrke helt på egenhånd. En 4K bildebrikke krever da en langt større projektor.

panasonicptrq13k_liten

Simulerer 4K+
Det vil ikke Panasonic være med på. Derfor har de i stedet tre 2,560 x 1,600 piksels bildebrikker, hvor en er forflyttet en halv piksel vertikalt, og en annen ditto horisontalt. Veldig raskt danser bildebrikkene rundt hverandre, nærmere bestemt 300 ganger i sekundet. På denne måten tegner projektoren opp fire nye piksler for hver eneste originalpiksel, noe som da simulerer hele 5.120 x 2.880 piksler, mot 3.840 x 2.160 for 4K. Samtidig bevares i stor grad lysstyrken til en HD-projektor av tilsvarende størrelse. Projektoren skal både takle 4K videomateriale, og oppskalere lavere oppløsninger.

En effekt av denne hastigheten er også at Panasonic kan inkorporere en bildeinterpolering med omtrent like høy frekvens. Video med 25 bilder i sekundet interpoleres til 250, mens 30 bilder i sekundet blir 300. Som igjen gir meget naturlige bevegelser i videomateriale, uten bevegelsessløring.

Demoen av PT-RQ13K overbeviste.
Demoen av PT-RQ13K overbeviste.

Overbevisende demo
Demomaterialet vi så på ISE så meget bra ut, selv om omgivelsene var lyse og det dermed ikke var noe svartnivå å snakke om.

Men at projektoren er kompakt sett med proffe øyne, gjør den ikke liten. Den er 71 cm dyp, 57,8 cm bred og 32,4 cm høy. Vekten er nærmere 50 kilo. Med andre ord, neppe noe for stua!

Ingen regnbueeffekt
En fordel med laserlys er levetiden på lampen, som er satt til 20.000 timer mot rundt 3.000 timer for vanlige halogenlamper. I tillegg har ikke projektoren fargehjul, da den har tre DLP-brikker i stedet for én. En speilbrikke for hver farge, med andre ord.

I motsetning til de fleste enchip DLP-projektorer har ikke PT-RQ13K noe hvitsegment, men lager i stedet hvitt ved å blande alle fargene. Det betyr at hver farge har full lysstyrke, noe som gir skarpere farger i forhold til hvitt, enn om man hadde et hvitsegment på fargehjulet.

PT-RQ13K kan for øvrig vise fargedybder helt opp til 12-bit (4:4:4).

Pris og tilgjengelighet
Projektoren vil slippes til høsten. Prisen er ikke satt, men Panasonics mann på stedet forventet noe rundt 60.000 euro! Over en halv million norske kroner, altså. Det som likevel gjør denne spennende, er at historien har vist at ny teknologi kommer til forbrukerproduktene på et senere tidspunkt. Det er derfor grunn til å tro at vi får se en laserprojektor for konsumentmarkedet fra Panasonic i en ikke altfor fjern fremtid. Og siden vi ikke trenger samme lysstyrke hjemme i stua, ser vi ikke bort fra at den blir ekte 4K!

I mellomtiden har Epson avduket nettopp en slik hjemmekinoprojektor, i form av EH-LS10000.

panasonic.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top