Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Kommentar: Når gjenbruk ikke er gjenbruk

Sonos har over julen vært i en shitstorm over en miljøfiendtlig "gjenbruksfunksjon". Grønt er det ikke - men det er heller ikke helt svart.

Skrevet av / 03.01.20 - 12:36
Kommentar: Når gjenbruk ikke er gjenbruk

«Enkelt og bærekraftig. Send en kvalifisert enhet til gjenbruk, og få 30 prosent avslag»

Det låter grønt og bærekraftig, men i virkeligheten er Sonos tilbud om å sende gamle enheter til gjenbruk blottet for miljøhensyn.

Sonos har siden oktober kjørt en såkalt Trade Up-kampanje. Har du for eksempel en gammel Connect:Amp eller en Play:5 av første generasjon stående, så kan du få 30 prosent rabatt ved kjøpet av en ny og moderne enhet når du sender den gamle til gjenbruk. Det er kun utvalgte enheter, som alle har mer enn 10 år på baken som kvalifiserer til oppgradering.

Selvdestruksjonsknapp

Årsaken til katastrofen er «Recycle»-funksjonen som skal aktiveres i appen for å få kvitteringen som gir deg rabatt ved et nytt kjøp. Når man har aktivert funksjonen startes en nedtelling. Og etter 21 dager blir alle data på enheten slettet. Men det er ikke alt. En enhet som har gått i Recycle Mode kan ikke lenger gjenaktiveres, men er redusert til en ubrukelig klump med elektronisk avfall.

Sonos-enheter som er sendt til gjenbruk på denne måten, kan altså ikke gjenbrukes!

Det har med god grunn gjort brukere verden over sure. Ikke bare er det et kynisk bruk av ordet «gjenbruk». Det er også et svært dårlig signal å sende i tiden hvor grønt er det nye svart, og gjenbruk i miljøets navn er svaret på klodens fremtid. Man fristes til å si: «Sonos, how dare you?!»

Fra Sonos nettside er den offisielle forklaringen, at de gamle enhetene mangler prosessorkraften og minnet som kreves for den beste «Sonos-opplevelsen». Og ved å gjøre oppgraderte produkter ubrukelige, så sikrer man at de ikke ender opp i hendene på nye brukere som kunne blitt skuffet.

Om du synes det høres ut som en svak forklaring, så er det fordi det er det!

Hold deg unna loppefunn

Som selvlært elektronikkfikler og samler av vintage-hi-fi kan jeg ikke unngå å bli skikkelig irritert på Sonos, for at de på denne måten gjør fult funksjonelle apparater helt ubrukelige! Ok, det kan godt hende at en 10 år gammel Play:5 ikke støtter AirPlay 2. Men den kan fortsatt levere musikk i årevis til en familie, dersom tekniske krav eller økonomi passer bedre til å kjøpe brukt enn splitter nytt.

Og det betyr at det fremover vil være god grunn til å holde seg i skinnet når man finner en eldre Sonos-enhet på det lokale loppemarkedet eller i bruktbutikken. Man kan nemlig ikke se på en deaktivert Sonos at den er gjort ubrukelig.

Rabatten er den samme om du kaster den i søpla, dumper den i en uberørt innsjø eller pakker den inn i julepapir for å bruke den som hatgave.

Og selv om funksjonen heter «Recycle» er det opp til brukerens egen samvittighet å levere inn den drepte Sonos til resirkuleringen. Rabatten er den samme om du kaster den søppla, dumper den i en uberørt innsjø eller pakker den inn i julepapir for å bruke den som hatgave.

Ikke verre enn de andre

Når det er sagt, og når Sonos har mottatt den nødvendige og fortjente smellen for sin bruk-og-kast-mentalitet, så er ikke Sonos så mye verre enn resten av elektronikkbransjen. For gadgetindustrien produserer store mengder skrot hvert eneste år.

Og selv om dette er første gang jeg har sett en dedikert selvdestruksjonsknapp på et stykke forbrukerelektronikk, så er en Sonos-høyttaler som har mottatt aktiv dødshjelp i rabattens navn, kun marginalt mer ubrukelig enn haugen med nettbrett og smarttelefoner som jeg allerede har liggende i skuffen. Enheter som er funksjonelt ubrukelige fordi operativsystemet ikke lenger lar seg oppdatere til en versjon det fortsatt lages apper til. Eller trillebårene med foreldet PC-hardware som det ikke er laget drivere for i årevis. Produkter hvor det ikke finnes en dråpe «moderne brukeropplevelse» igjen.

Om man bare kunne innløse noe av dette i bytte for et nytt leketøy – for eksempel i form av innleveringspremie på gjenbruksplassen – så ville vi faktisk vært et lite steg nærmere bærekraftig gjenbruk.

Sonos’ Trade Up

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top