Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

ISE 2015: Laserprojektor fra Epson

Japanske Epson viser sin første projektor med laserteknologi.

Skrevet av / 10.02.15 - 16:39
ISE 2015: Laserprojektor fra Epson

Japanske Epson er kjent for sine høytytende projektorer til fornuftige priser. Selskapets toppmodell, som vises under teknologimessen ISE2015 i Amsterdam, retter seg dog mot de aller mest kresne film og kinoentusiastene.

Epson EH-LS10000
Den nye modellen heter EH-LS10000 og er Epsons første laserprojektor. Nærmere bestemt en projektor hvor selve lyskilden består av lasere. I Epsons tilfelle bruker man to blå lasere med en kombinasjon av gult fosfor, til å produsere lys som reflekteres via tre LCD paneler i et avansert speilarrangement.
ls10000_1
EH-LS10000 er i utgangspunktet en Full HD projektor (1080p), men kan gjennom en teknikk Epson kaller 4K Enhancement, «simulere» 4K oppløsning. Det er dog uklart om projektoren er kompatibel med ekte 4K materiale.

Bedre bilde med laserlys?
Epson-EH-LS10000
Laserprojektorer har mange fordeler, som dramatisk forbedret levetid (ca 30.000 timer) sammenlignet med vanlige lyspærer. Lyset kan også slås direkte av og på og dermed tas raskt i bruk. Lavere varmeutvikling betyr også lavere viftestøy. Laserlyset kan også justeres raskere i intensitet, noe som gjør det mulig å oppnå forbedret kontrast. Epson EH-LS10000 er spesifisert til å gi 1500 ANSI lumen lysstyrke, som på ingen måte er dramatisk høyt, men Epson lover til gjengjeld at lyset også kan være fullstendig slukket når det kreves, noe som er lovende for bra filmytelse i mørke hjemmekinorom – kanskje til og med på nivå med JVCs DLA-projektorer?

Automatisk linsejustering
Epson har også passet å å inkludere noen finesser som entusiastene vet å sette pris på. EH-LS1000 har fullautomatisk linsejustering, og man kan lagre opptil 10 ulike settinger for zoom, fokus og linseposjisjon. Noe som gjør det kjapt å veksle mellom ulike bildeformater som 4:3, 16:9 og 2,40:1 (Cinemascope). LS10000 skal også være plasseringsvennlig med opptil 90% flyttbarhet vertikalt og 40% flyttbarhet horisontalt i forhold til senterposisjon på lerretet. Sist men ikke minst skal Epson ha inkludert kalibreringsvennlige menyer for ISF- og THX-sertifiserte kalibratører.

Pris og tilgjengelighet
EH-LS10000 kommer for salg 1. april med en anbefalt utsalgspris på 64.995 kroner.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top