ISE 2015: Laserprojektor fra Epson

Japanske Epson viser sin første projektor med laserteknologi.

Japanske Epson er kjent for sine høytytende projektorer til fornuftige priser. Selskapets toppmodell, som vises under teknologimessen ISE2015 i Amsterdam, retter seg dog mot de aller mest kresne film og kinoentusiastene.

Epson EH-LS10000
Den nye modellen heter EH-LS10000 og er Epsons første laserprojektor. Nærmere bestemt en projektor hvor selve lyskilden består av lasere. I Epsons tilfelle bruker man to blå lasere med en kombinasjon av gult fosfor, til å produsere lys som reflekteres via tre LCD paneler i et avansert speilarrangement.
ls10000_1
EH-LS10000 er i utgangspunktet en Full HD projektor (1080p), men kan gjennom en teknikk Epson kaller 4K Enhancement, «simulere» 4K oppløsning. Det er dog uklart om projektoren er kompatibel med ekte 4K materiale.

Bedre bilde med laserlys?
Epson-EH-LS10000
Laserprojektorer har mange fordeler, som dramatisk forbedret levetid (ca 30.000 timer) sammenlignet med vanlige lyspærer. Lyset kan også slås direkte av og på og dermed tas raskt i bruk. Lavere varmeutvikling betyr også lavere viftestøy. Laserlyset kan også justeres raskere i intensitet, noe som gjør det mulig å oppnå forbedret kontrast. Epson EH-LS10000 er spesifisert til å gi 1500 ANSI lumen lysstyrke, som på ingen måte er dramatisk høyt, men Epson lover til gjengjeld at lyset også kan være fullstendig slukket når det kreves, noe som er lovende for bra filmytelse i mørke hjemmekinorom – kanskje til og med på nivå med JVCs DLA-projektorer?

Automatisk linsejustering
Epson har også passet å å inkludere noen finesser som entusiastene vet å sette pris på. EH-LS1000 har fullautomatisk linsejustering, og man kan lagre opptil 10 ulike settinger for zoom, fokus og linseposjisjon. Noe som gjør det kjapt å veksle mellom ulike bildeformater som 4:3, 16:9 og 2,40:1 (Cinemascope). LS10000 skal også være plasseringsvennlig med opptil 90% flyttbarhet vertikalt og 40% flyttbarhet horisontalt i forhold til senterposisjon på lerretet. Sist men ikke minst skal Epson ha inkludert kalibreringsvennlige menyer for ISF- og THX-sertifiserte kalibratører.

Pris og tilgjengelighet
EH-LS10000 kommer for salg 1. april med en anbefalt utsalgspris på 64.995 kroner.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.