Search
Generic filters

Hvordan velge TV?

Når du skal kjøpe ny TV er et par ting du bør vite før du tar det endelige valget.

Markedet flommer over av små og store flatskjermer i mange forskjellige prisklasser. Hva er egentlig forskjellen, og hvordan velger du den beste skjermen til ditt bruk? Her skal vi forsøke å gå gjennom noen av de viktigste punktene.

Bildekvalitet

TV-produsentene reklamerer stadig med nye innovasjoner, finesser og smarte funksjoner. Men siden TV-skjermen fortsatt i stor grad er laget for å se bevegelige bilder, er det fortsatt bildekvaliteten som er den viktigste egenskapen til TV.

De viktigste kriteriene for bildekvalitet er fargegjengivelse, kontrast, svartnivå og skarphet. Det er hovedsakelig to ting som påvirker bildekvaliteten: Kvaliteten på bildepanelet og kvaliteten på bildebehandlingen.

Bildepanelet bestemmer hvor lyst og kontrastrikt bildet skal være, og hvor fyldige farger den kan vise. Men det er bildebehandlingen, også kalt bildemotoren, som til syvende og sist bestemmer hvordan fargene skal se ut. Begge deler er avgjørende for bildekvaliteten.

Fargegjengivelse

Fargegjengivelsen er kanskje den viktigste egenskapen til en TV. For å få den optimale bildeopplevelsen er det viktig at TV-en gjengir et bilde som er tro mot det originale opptaket, akkurat slik vi forventer fra et hi-fi lydanlegg i musikksammenheng. Hvis TV-en legger til for mye farger eller kontrast, vil det resultere i et unaturlig bilde som kan være langt fra det regissøren eller produsenten hadde tiltenkt.

Uten en naturlig og korrekt fargegjengivelse kan mennesker på skjermen se enten sjøsyke eller solbrente ut, og favoritt-actionfilmen din vil minne mer om en episode av Sesam Stasjon.

TV-produsentene har dessverre ikke blitt enige om en fastsatt standard for hvordan TV-bildet skal se ut. Derfor faller mange for fristelsen ved å skru opp bildeinnstillingene i et forsøk på å se mer imponerende ut enn sidemannen i butikkhylla. Dette gjør det ikke bare vanskelig å velge TV på rett grunnlag, men betyr også at skjermen du får hjem i stua kan ha feil fargeinnstillinger.

Tips: De fleste TV-ene står i ”Dynamisk” bildemodus når de vises frem i butikken. Be om å får se TV-ene du vurderer i Standard og Film-modus slik at du bedre kan vurdere fargegjengivelsen.

Kontrast = dynamikk

Kontrasten er forskjellen fra den mørkeste til den lyseste tonen skjermen kan vise. Jo større kontrast, jo større dynamikk og dybde får bildet. I tillegg er det viktig med en presis gradering av de gråtonene fra svart til hvitt.

Forskjellen på en billig og dyr TV kan være kontrastomfanget den er i stand til å vise. En lavere spesifisert skjerm vil typisk ha begrenset kontrast, der gråtonene flyter sammen, bildet blir gråaktig og mangler ”smell” i det hvite. En god TV har sterk kontrast, samtidig som den har nøyaktige graderinger fra mørkt til lyst.

Tips: Mange TV-er benytter en innstilling kalt «Dynamisk kontrast». Denne fremhver de store kontrastforskjellene men visker ut de små forskjellene i gråtoneskalaen. Derfor er det anbefalt å skru denne av, spesielt under film.

 

Svartnivå – evnen til å vise ekte svart.

Svartnivået angir hvor mørkt bildet kan være når skjermen er helt slukket. og gir dybde i bildet. Dårlig svartnivå gir et blasst og grått bilde med få nyanser. Dette er ekstra viktig på film, fordi film ofte bruker mørke scener og farger som virkemiddel. I prinsipp viktig for alt innhold. Her har plasma-TV en fordel fordi den kan være helt tent og helt slukket samtidig.

Skarphet

Med skarphet mener vi at innholdet på skjermen gjengis med flest mulig detaljer og me tydelige konturer, både på stillbilder og når bildet er i bevegelse. Her igjen er det mange TV-er som legger til kunstig skarphet, noe som er uønsket. Ekstra skarphet fremhever konturene, men visker ut de små detaljene i bildet til fordel for de store.

De fleste TV-er har god skarphet når bildet bildet står stille, men ikke alle er like gode til å bevare bildeskarpheten under bevegelser: Fotballspillere som står stille gjengis skarpt og med mange detaljer, men når de løper, eller kameraet beveger seg, blir de uskarpe og detaljene viskes ut.

Tips: For å se bildet uten kunstig skarphet, sett skarphetskontrollen ned til 0 eller en lav innstilling.

 

Støyreduksjon

Støy kan best beskrives som uønskede elementer i bildet. Det kan være kornete detaljer eller tendenser til ”snøvær” i bildet. En bedre TV har også bedre støyreduksjon som fjerner disse elementene. Men noen kan også gjøre for mye, og fjerne detaljer i bildet.

Med dagens digitale TV-signaler er det mindre behov for støyreduksjon enn med tradisjonelle analoge videokilder. Likevel kjører mange produsenter en aggressiv støyreduksjon, som egentlig virker mot sin hensikt ved at den glatter ut bildet mer enn nødvendig, og man kan gå glipp av noen av de minste detaljene. En god TV gjør alt dette bedre enn en billig TV.

Tips: Prøv å sette støyreduksjonen (Noise Reduction) til en lav innstilling, eller slå den helt av.

Hvor stor skal TV-en være?

Størrelsen på TV-en bør du avgjøre ut fra avstanden mellom skjermen og der du sitter. Jo lenger unna du sitter, jo større må TV-en være for å gi en fullgod opplevelse. Med digitale, høyoppløste TV-signaler kan du generelt sitte langt nærmere TV-en enn med lavoppløste signaler.

Sitteavstand Anbefalt størrelse

  • 1-2 meter:                 32-37 tommer
  • 2-3 meter:                 42-46 tommer
  • 3-4 meter:                 50-55 tommer
  • 4-5 meter:                 56-63 tommer

Hva skal du bruke TV-en til?

Bruksområdet og dine TV-vaner vil ha innvirkning på hvilken type TV du bør velge. Skal du ha den beste skjermen til film og hjemmekino, eller er du mest opptatt av sport?

Film:
Tradisjonelle spillefilmer er ofte mørkere og gjør større bruk av kontrast og farger enn annet TV-innhold. I tillegg har man lettere for å dempe belysningen i rommet, og da kreves det en skjerm som yter bra under disse forholdene.

Anbefalinger:
Plasma

Sport:
Til sportssendinger er det ekstra viktig at TV-en henger med i raske bevegelser, og at den i tillegg kan gjengi bevegelsene glatt og uten etterheng eller hakking.

Anbefalinger:
Plasma
LED med god bevegelseskompensering

Spill
Til spill er det viktig med lav reaksjonstid, derfor bør skjermen ha lav forsinkelse (input lag) på inngangen slik at du rekker å se (og skyte) motstanderen i tide. I tillegg må du ha en 3D kompatibel TV om du vil ha glede av de nye 3D-spillene.

Anbefalinger:
3DTV
LED

Tilbake til TV-tester

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.