Kjøpstips

Når du skal kjøpe ny TV er et par ting du bør vite før du tar det endelige valget.
Annonse
Annonse
forfatter

Markedet flommer over av små og store flatskjermer i mange forskjellige prisklasser. Hva er egentlig forskjellen, og hvordan velger du den beste skjermen til ditt bruk? Her skal vi forsøke å gå gjennom noen av de viktigste punktene.

Bildekvalitet

TV-produsentene reklamerer stadig med nye innovasjoner, finesser og smarte funksjoner. Men siden TV-skjermen fortsatt i stor grad er laget for å se bevegelige bilder, er det fortsatt bildekvaliteten som er den viktigste egenskapen til TV.

De viktigste kriteriene for bildekvalitet er fargegjengivelse, kontrast, svartnivå og skarphet. Det er hovedsakelig to ting som påvirker bildekvaliteten: Kvaliteten på bildepanelet og kvaliteten på bildebehandlingen.

Annonse

Bildepanelet bestemmer hvor lyst og kontrastrikt bildet skal være, og hvor fyldige farger den kan vise. Men det er bildebehandlingen, også kalt bildemotoren, som til syvende og sist bestemmer hvordan fargene skal se ut. Begge deler er avgjørende for bildekvaliteten.

Fargegjengivelse

Fargegjengivelsen er kanskje den viktigste egenskapen til en TV. For å få den optimale bildeopplevelsen er det viktig at TV-en gjengir et bilde som er tro mot det originale opptaket, akkurat slik vi forventer fra et hi-fi lydanlegg i musikksammenheng. Hvis TV-en legger til for mye farger eller kontrast, vil det resultere i et unaturlig bilde som kan være langt fra det regissøren eller produsenten hadde tiltenkt.

Uten en naturlig og korrekt fargegjengivelse kan mennesker på skjermen se enten sjøsyke eller solbrente ut, og favoritt-actionfilmen din vil minne mer om en episode av Sesam Stasjon.

Annonse

TV-produsentene har dessverre ikke blitt enige om en fastsatt standard for hvordan TV-bildet skal se ut. Derfor faller mange for fristelsen ved å skru opp bildeinnstillingene i et forsøk på å se mer imponerende ut enn sidemannen i butikkhylla. Dette gjør det ikke bare vanskelig å velge TV på rett grunnlag, men betyr også at skjermen du får hjem i stua kan ha feil fargeinnstillinger.

Tips: De fleste TV-ene står i ”Dynamisk” bildemodus når de vises frem i butikken. Be om å får se TV-ene du vurderer i Standard og Film-modus slik at du bedre kan vurdere fargegjengivelsen.

Kontrast = dynamikk

Kontrasten er forskjellen fra den mørkeste til den lyseste tonen skjermen kan vise. Jo større kontrast, jo større dynamikk og dybde får bildet. I tillegg er det viktig med en presis gradering av de gråtonene fra svart til hvitt.

Annonse

Forskjellen på en billig og dyr TV kan være kontrastomfanget den er i stand til å vise. En lavere spesifisert skjerm vil typisk ha begrenset kontrast, der gråtonene flyter sammen, bildet blir gråaktig og mangler ”smell” i det hvite. En god TV har sterk kontrast, samtidig som den har nøyaktige graderinger fra mørkt til lyst.

Tips: Mange TV-er benytter en innstilling kalt «Dynamisk kontrast». Denne fremhver de store kontrastforskjellene men visker ut de små forskjellene i gråtoneskalaen. Derfor er det anbefalt å skru denne av, spesielt under film.

 

Svartnivå – evnen til å vise ekte svart.

Annonse

Svartnivået angir hvor mørkt bildet kan være når skjermen er helt slukket. og gir dybde i bildet. Dårlig svartnivå gir et blasst og grått bilde med få nyanser. Dette er ekstra viktig på film, fordi film ofte bruker mørke scener og farger som virkemiddel. I prinsipp viktig for alt innhold. Her har plasma-TV en fordel fordi den kan være helt tent og helt slukket samtidig.

Skarphet

Med skarphet mener vi at innholdet på skjermen gjengis med flest mulig detaljer og me tydelige konturer, både på stillbilder og når bildet er i bevegelse. Her igjen er det mange TV-er som legger til kunstig skarphet, noe som er uønsket. Ekstra skarphet fremhever konturene, men visker ut de små detaljene i bildet til fordel for de store.

De fleste TV-er har god skarphet når bildet bildet står stille, men ikke alle er like gode til å bevare bildeskarpheten under bevegelser: Fotballspillere som står stille gjengis skarpt og med mange detaljer, men når de løper, eller kameraet beveger seg, blir de uskarpe og detaljene viskes ut.

Annonse

Tips: For å se bildet uten kunstig skarphet, sett skarphetskontrollen ned til 0 eller en lav innstilling.

 

Støyreduksjon

Støy kan best beskrives som uønskede elementer i bildet. Det kan være kornete detaljer eller tendenser til ”snøvær” i bildet. En bedre TV har også bedre støyreduksjon som fjerner disse elementene. Men noen kan også gjøre for mye, og fjerne detaljer i bildet.

Annonse

Med dagens digitale TV-signaler er det mindre behov for støyreduksjon enn med tradisjonelle analoge videokilder. Likevel kjører mange produsenter en aggressiv støyreduksjon, som egentlig virker mot sin hensikt ved at den glatter ut bildet mer enn nødvendig, og man kan gå glipp av noen av de minste detaljene. En god TV gjør alt dette bedre enn en billig TV.

Tips: Prøv å sette støyreduksjonen (Noise Reduction) til en lav innstilling, eller slå den helt av.

Hvor stor skal TV-en være?

Størrelsen på TV-en bør du avgjøre ut fra avstanden mellom skjermen og der du sitter. Jo lenger unna du sitter, jo større må TV-en være for å gi en fullgod opplevelse. Med digitale, høyoppløste TV-signaler kan du generelt sitte langt nærmere TV-en enn med lavoppløste signaler.

Sitteavstand Anbefalt størrelse

  • 1-2 meter:                 32-37 tommer
  • 2-3 meter:                 42-46 tommer
  • 3-4 meter:                 50-55 tommer
  • 4-5 meter:                 56-63 tommer

Hva skal du bruke TV-en til?

Bruksområdet og dine TV-vaner vil ha innvirkning på hvilken type TV du bør velge. Skal du ha den beste skjermen til film og hjemmekino, eller er du mest opptatt av sport?

Film:
Tradisjonelle spillefilmer er ofte mørkere og gjør større bruk av kontrast og farger enn annet TV-innhold. I tillegg har man lettere for å dempe belysningen i rommet, og da kreves det en skjerm som yter bra under disse forholdene.

Anbefalinger:
Plasma

Sport:
Til sportssendinger er det ekstra viktig at TV-en henger med i raske bevegelser, og at den i tillegg kan gjengi bevegelsene glatt og uten etterheng eller hakking.

Anbefalinger:
Plasma
LED med god bevegelseskompensering

Spill
Til spill er det viktig med lav reaksjonstid, derfor bør skjermen ha lav forsinkelse (input lag) på inngangen slik at du rekker å se (og skyte) motstanderen i tide. I tillegg må du ha en 3D kompatibel TV om du vil ha glede av de nye 3D-spillene.

Annonse

Anbefalinger:
3DTV
LED

Tilbake til TV-tester

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.