Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Hjemmekino med Ultra HD oppskalering

Sony lanserer nye anlegg, hvor nyheten er oppskalering til Ultra HD bildeoppløsning.

Skrevet av / 27.01.13 - 19:06
Hjemmekino med Ultra HD oppskalering

Det måtte skje, at de rimelige Blu-ray-anleggene gir oppskalering til Ultra HD, eller 4K. Mange er enige om at oppløsningen, som har 4 ganger så mange piksler som Full HD, er fremtiden innen TV og projektor, og modellene har allerede begynt å rulles ut. Om Blu-ray-spilleren har oppskalering til den nye oppløsningen, betyr dette en 1:1 pikseladressering til TV-en eller projektoren, som da må ha Ultra HD-oppløsning.

Så er spørsmålet: trenger vi dette? Svaret er ganske enkelt nei. I hvert fall ikke med UHD-skjermene og -projektorene som finnes på markedet nå. Disse er i 100.000-kronersklassen og har følgelig det ypperste av innmat. Dette innebærer også oppskalering fra lavoppløste kilder til UHD, ellers ville man nemlig bare sett et knøttlite bilde midt på skjermen. Og det er ingen grunn til å tro at de billige alt-i-ett-systemene gjør denne jobben bedre enn disse.

Men, ok, vi tar det med oss. Sonys nye 2013-modeller av hjemmekinoanlegg og lydplanker har oppskalering til UHD, eller 4K som Sony kaller det.

Bedre lyd med nanomaterialer
Enda viktigere og med faktisk praktisk betydning er det at Sony også lover bedre og klarere lyd, med bruk av det Sony kaller Magnetic Fluid Speaker-teknologi. Her brukes en avansert magnetisk væske (ferrofluid), som er en løsning av magnetiserbare nanopartikler, utviklet av NASA til romfartsprogrammet sitt. Fete greier, som skal gi renere lyd – også ved høyt lydnivå.

På de dyreste surroundanleggene er bakhøyttalerne trådløse, slik at man slipper ledninger tvers over gulvet.

Lydmodi
Flere lydmodi er tilgjengelig, derav Football Mode, som Sony lover at gjenskaper lyden fra fotballstadion. De har gjort målinger på en Brasiliansk fotballstadion, og brukt disse til å lage en prosesseringsalgoritme som skal gjenskape klangen i stua.

NFC
Brukere av Android-mobiler og nettbrett kan også glede seg over at anleggene er NFC-kompatible. Det betyr at du kan starte en låt på mobilen eller nettbrettet og bare holde den bærbare enheten inntil lydanlegget. Dermed flyttes lyden fra musikken fra den mobile enheten over til anlegget, via blåtann.

Lydplanken Sony HAT-CT660.
Lydplanken Sony HAT-CT660.

De nye anleggene er tilgjengelige fra mai 2013. Prisene på anleggene rangerer veiledende fra 1.800 til 7.600 kroner. Lydplanken HT-CT660 vil koste 3.500 kroner veiledende.

sony.no

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top