Hjemmekino med Ultra HD oppskalering

Sony lanserer nye anlegg, hvor nyheten er oppskalering til Ultra HD bildeoppløsning.
Annonse
Annonse
forfatter

Det måtte skje, at de rimelige Blu-ray-anleggene gir oppskalering til Ultra HD, eller 4K. Mange er enige om at oppløsningen, som har 4 ganger så mange piksler som Full HD, er fremtiden innen TV og projektor, og modellene har allerede begynt å rulles ut. Om Blu-ray-spilleren har oppskalering til den nye oppløsningen, betyr dette en 1:1 pikseladressering til TV-en eller projektoren, som da må ha Ultra HD-oppløsning.

Så er spørsmålet: trenger vi dette? Svaret er ganske enkelt nei. I hvert fall ikke med UHD-skjermene og -projektorene som finnes på markedet nå. Disse er i 100.000-kronersklassen og har følgelig det ypperste av innmat. Dette innebærer også oppskalering fra lavoppløste kilder til UHD, ellers ville man nemlig bare sett et knøttlite bilde midt på skjermen. Og det er ingen grunn til å tro at de billige alt-i-ett-systemene gjør denne jobben bedre enn disse.

Men, ok, vi tar det med oss. Sonys nye 2013-modeller av hjemmekinoanlegg og lydplanker har oppskalering til UHD, eller 4K som Sony kaller det.

Bedre lyd med nanomaterialer
Enda viktigere og med faktisk praktisk betydning er det at Sony også lover bedre og klarere lyd, med bruk av det Sony kaller Magnetic Fluid Speaker-teknologi. Her brukes en avansert magnetisk væske (ferrofluid), som er en løsning av magnetiserbare nanopartikler, utviklet av NASA til romfartsprogrammet sitt. Fete greier, som skal gi renere lyd – også ved høyt lydnivå.

På de dyreste surroundanleggene er bakhøyttalerne trådløse, slik at man slipper ledninger tvers over gulvet.

Lydmodi
Flere lydmodi er tilgjengelig, derav Football Mode, som Sony lover at gjenskaper lyden fra fotballstadion. De har gjort målinger på en Brasiliansk fotballstadion, og brukt disse til å lage en prosesseringsalgoritme som skal gjenskape klangen i stua.

NFC
Brukere av Android-mobiler og nettbrett kan også glede seg over at anleggene er NFC-kompatible. Det betyr at du kan starte en låt på mobilen eller nettbrettet og bare holde den bærbare enheten inntil lydanlegget. Dermed flyttes lyden fra musikken fra den mobile enheten over til anlegget, via blåtann.

Lydplanken Sony HAT-CT660.
Lydplanken Sony HAT-CT660.

De nye anleggene er tilgjengelige fra mai 2013. Prisene på anleggene rangerer veiledende fra 1.800 til 7.600 kroner. Lydplanken HT-CT660 vil koste 3.500 kroner veiledende.

sony.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Volkswagens elektriske fanebærer etter e-Golf har mye å bevise. ID.3 byr på mye bra, men er ikke uten barnesykdommer.
BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.
Tidligere medarbeidere beskylder Huawei for diskriminering og for å blande seg inn i deres privatliv.
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.