Search
Generic filters

Hjemmekino med Ultra HD oppskalering

Sony lanserer nye anlegg, hvor nyheten er oppskalering til Ultra HD bildeoppløsning.

Det måtte skje, at de rimelige Blu-ray-anleggene gir oppskalering til Ultra HD, eller 4K. Mange er enige om at oppløsningen, som har 4 ganger så mange piksler som Full HD, er fremtiden innen TV og projektor, og modellene har allerede begynt å rulles ut. Om Blu-ray-spilleren har oppskalering til den nye oppløsningen, betyr dette en 1:1 pikseladressering til TV-en eller projektoren, som da må ha Ultra HD-oppløsning.

Så er spørsmålet: trenger vi dette? Svaret er ganske enkelt nei. I hvert fall ikke med UHD-skjermene og -projektorene som finnes på markedet nå. Disse er i 100.000-kronersklassen og har følgelig det ypperste av innmat. Dette innebærer også oppskalering fra lavoppløste kilder til UHD, ellers ville man nemlig bare sett et knøttlite bilde midt på skjermen. Og det er ingen grunn til å tro at de billige alt-i-ett-systemene gjør denne jobben bedre enn disse.

Men, ok, vi tar det med oss. Sonys nye 2013-modeller av hjemmekinoanlegg og lydplanker har oppskalering til UHD, eller 4K som Sony kaller det.

Bedre lyd med nanomaterialer
Enda viktigere og med faktisk praktisk betydning er det at Sony også lover bedre og klarere lyd, med bruk av det Sony kaller Magnetic Fluid Speaker-teknologi. Her brukes en avansert magnetisk væske (ferrofluid), som er en løsning av magnetiserbare nanopartikler, utviklet av NASA til romfartsprogrammet sitt. Fete greier, som skal gi renere lyd – også ved høyt lydnivå.

På de dyreste surroundanleggene er bakhøyttalerne trådløse, slik at man slipper ledninger tvers over gulvet.

Lydmodi
Flere lydmodi er tilgjengelig, derav Football Mode, som Sony lover at gjenskaper lyden fra fotballstadion. De har gjort målinger på en Brasiliansk fotballstadion, og brukt disse til å lage en prosesseringsalgoritme som skal gjenskape klangen i stua.

NFC
Brukere av Android-mobiler og nettbrett kan også glede seg over at anleggene er NFC-kompatible. Det betyr at du kan starte en låt på mobilen eller nettbrettet og bare holde den bærbare enheten inntil lydanlegget. Dermed flyttes lyden fra musikken fra den mobile enheten over til anlegget, via blåtann.

Lydplanken Sony HAT-CT660.
Lydplanken Sony HAT-CT660.

De nye anleggene er tilgjengelige fra mai 2013. Prisene på anleggene rangerer veiledende fra 1.800 til 7.600 kroner. Lydplanken HT-CT660 vil koste 3.500 kroner veiledende.

sony.no

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.