Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Helt flate fantomhøyttalere fra DALI

Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.

Skrevet av / 19.11.22 - 11:07
Helt flate fantomhøyttalere fra DALI

Hvis du vil ha lyd som ikke kan sees eller ikke tar opp plass, kan innbyggingshøyttalere i taket eller veggen være løsningen. Og de er selvfølgelig helt perfekte til høydekanaler i hjemmekinoen. Men ofte er plassen til slike løsninger begrenset.

DALI Phantom K-60 LP er en innbyggingshøyttaler til installasjoner hvor innbyggingsdybden er minimal. De sirkelrunde høyttalerne krever kun 3,8 cm i dybden, og de trenger ikke en “backbox” – altså et kabinett som skal monteres bakom.

(Foto: DALI)

Høyttaleren måler 22 centimeter i diameter og er en toveis-konstruksjon, som består av en 25 mm domediskant og en 6″ mellomtoneenhet med aluminiumsmembran. For å gjøre enheten så flat som mulig er magnetsystemet og svingspolen på elementet plassert i sentrum av membranen i stedet for bak.

For å begrense dybden på enheten er magnet og svingspole montert i sentrum av bassmembranen i stedet for på baksiden. (Foto: DALI)

DALI lover at Phantom K-60 LP, til tross for det nesten ikke-eksisterende kabinettvolumet, har en gjengivelse “som kan måle seg med eller overgå tradisjonelle innbyggingshøyttalere.”

Direktør Lars Worre fra DALI forklarer til Lyd & Bilde at alt i Phantom K.60 LP er utviklet og fremstilt hos DALI Selv. Noe som ikke er spesielt vanlig for så billige innbyggingshøyttalere.

Vi spurte faktisk rundt hos OEM-underleverandører, men det var ingen av dem som kunne lage et så kompakt magnetsystem, som fortsatt kunne spille. Og da ble vi nødt til å lage det selv,” sier Lars Worre.

Ifølge databladet kan DALI Phantom K-60 LP gjengi et frekvensområde på 52-26.000 Hz (+/- 3 DB). Men lyd i liten formfaktor koster på effektiviteten, det sies Hoffman’s Iron Law, som er en “grunnlov” for høyttalere. Men K-60 LP har likevel en ganske fornuftig følsomhet på 84 dB.

DALI Phantom K-60 LP har enda ikke fått en norsk pris, men pressemeldingen opplyser en stykkpris på EUR 399 inkl. moms – altså like over 4.000 kroner pr. enhet.

DALI Phantom K-60 LP leveres med et hvitt frontgitter som standard, men det finnes også svarte gitre. (Foto: DALI)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top