Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

Nyhet

Helt flate fantomhøyttalere fra DALI

Innbyggingshøyttalerne DALI Phantom K-60 LP krever nesten ingen innbyggingsplass i dybden.

Skrevet av / 19.11.22 - 11:07
Helt flate fantomhøyttalere fra DALI

Hvis du vil ha lyd som ikke kan sees eller ikke tar opp plass, kan innbyggingshøyttalere i taket eller veggen være løsningen. Og de er selvfølgelig helt perfekte til høydekanaler i hjemmekinoen. Men ofte er plassen til slike løsninger begrenset.

DALI Phantom K-60 LP er en innbyggingshøyttaler til installasjoner hvor innbyggingsdybden er minimal. De sirkelrunde høyttalerne krever kun 3,8 cm i dybden, og de trenger ikke en «backbox» – altså et kabinett som skal monteres bakom.

(Foto: DALI)

Høyttaleren måler 22 centimeter i diameter og er en toveis-konstruksjon, som består av en 25 mm domediskant og en 6″ mellomtoneenhet med aluminiumsmembran. For å gjøre enheten så flat som mulig er magnetsystemet og svingspolen på elementet plassert i sentrum av membranen i stedet for bak.

For å begrense dybden på enheten er magnet og svingspole montert i sentrum av bassmembranen i stedet for på baksiden. (Foto: DALI)

DALI lover at Phantom K-60 LP, til tross for det nesten ikke-eksisterende kabinettvolumet, har en gjengivelse «som kan måle seg med eller overgå tradisjonelle innbyggingshøyttalere.»

Direktør Lars Worre fra DALI forklarer til Lyd & Bilde at alt i Phantom K.60 LP er utviklet og fremstilt hos DALI Selv. Noe som ikke er spesielt vanlig for så billige innbyggingshøyttalere.

«Vi spurte faktisk rundt hos OEM-underleverandører, men det var ingen av dem som kunne lage et så kompakt magnetsystem, som fortsatt kunne spille. Og da ble vi nødt til å lage det selv,» sier Lars Worre.

Ifølge databladet kan DALI Phantom K-60 LP gjengi et frekvensområde på 52-26.000 Hz (+/- 3 DB). Men lyd i liten formfaktor koster på effektiviteten, det sies Hoffman’s Iron Law, som er en «grunnlov» for høyttalere. Men K-60 LP har likevel en ganske fornuftig følsomhet på 84 dB.

DALI Phantom K-60 LP har enda ikke fått en norsk pris, men pressemeldingen opplyser en stykkpris på EUR 399 inkl. moms – altså like over 4.000 kroner pr. enhet.

DALI Phantom K-60 LP leveres med et hvitt frontgitter som standard, men det finnes også svarte gitre. (Foto: DALI)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top