Search
Generic filters

4K til neste år

(Foto: AV Watch) Sharp lanserer en offisiell TV med 4K oppløsning. Allerede neste år slippes en 60-tommer med fire ganger HD-oppløsning.

Mye tyder på at Sharp kommer til å være førstemann ut med en TV med 4K oppløsning. Vi snakker 3840 x 2160 piksler, altså fire ganger dagens HD-oppløsning!

Standarden har lenge vært snakket om i bransjen, og blant annet har Onkyo utrustet sine nye receivere av året med oppskalering til 4K. Men hva skal man med denne oppløsningen, lurer du kanskje på.

Vi har sett 4K demonstrert før, blant annet Panasonic sin 150-tommer plasmaskjerm på CES 2010 i Las Vegas. Og på en så stor skjerm er det klart det er forskjell fra 1080p til 4K. Men hva med i mindre skjermer?

Nødvendig?
En skjerm på 42 eller 50 tommer vil nok neppe se så veldig annerledes ut med 4K, fordi pikslene uansett er så små at man ikke i så stor grad registrerer den høyere tettheten i forhold til 1080p. Da vil det være viktigere med kontrast, lysstyrke og fargebalanse. Det som likevel gjør det spennende, er med tanke på passiv 3D-gjengivelse, som det ville forundre oss om den nye skjermen ikke vil være utstyrt med.

Passiv 3D
Passive 3D-briller er mye billigere og langt mer behagelig å ha på seg enn aktive. Dessuten forsvinner ikke like mye lysstyrke fra skjermen, og man slipper å få flimring fra rommet som følge av at taklampene blinker med en annen frekvens enn brillene. Ulempen med passiv 3D er at du mister halvparten av oppløsningen i bildet. Spesielt på naturbilder vil du lett se at oppløsningen med passiv 3D er dårligere, med et tydelig rastemønster. Dette blir tydeligere jo større skjermen er. LG kommer nå med skjermer som passivt gjengir et progressivt 1080-bilde som to 1080i-bilde (ett for hvert øye), som fikser det med rastemønsteret. Men med 4K slipper du rastemønsteret, og du kan fremdeles få progressiv video på hvert øye. Hvert øye får da en oppløsning på hele 1920 x 2160 piksler.

Ingen standard kilde
4K vil ikke med det første – og kanskje aldri – bli standarden for kildemateriale. Det krever høy overføringskapasitet (typisk 80Mbps), for ikke å snakke om lagringsplass.Men man skal aldri si aldri, for YouTube har faktisk gitt mulighet for å laste opp og spille av 4K materiale. Kun de med en 4K-skjerm vil kunne se forskjellen mellom 4K og 1080p, og kan gjøre det på en spilleliste her.

Om 4K en gang vil bli standarden for film, spørs det mer på kringkasting i denne oppløsningen. Nå annonserte japaneserne i 2008 at de planlegger kringkasting av hele 8K, altså 33 megapiksler, innen 2015. Enkelte mener nemlig 4K bare er en mellomstasjon før 8K. Det gjenstår å se. Uansett hva som skjer i Japan, må vi nok uansett forvente at både Europa og USA vil henge ganske lenge etter i timen hva kringkasting angår. Vi lurer dessuten på hvor stort problem det blir med pikselfeil på skjermer med denne oppløsningen.

Uansett hva som skjer, inntil videre må vi nøye oss med at 4K-skjermer lar oss oppskalere 1080p til høyere oppløsning. I vanlig 2D-gjengivelse vil ikke dette ha veldig mye for seg for skjermstørrelser under 60 tommer, men som sagt gleder vi oss til å se passiv 3D på slike skjermer.

Fler detaljer ventes
Flere detaljer rundt 4K-TV-en fra Sharp, som vi verken vet modellbetegnelse eller pris på, ventes å avsløres på CEATEC-messa i Japan. Denne går av stabelen 4.-8. oktober.

TV-trender på IFA-messen

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.