Search
Generic filters

Enda bedre Blu-ray

Blu-ray er mer enn bare et nytt DVD-format med skarpere bilde. Nå kommer spillere som er både billigere, bedre og har funksjoner ingen har sett før.

Vi tester: Jamo

Panasonic DMP-BD50
4 990 kr

Samsung BD-P1500
3 300 kr

Sammenlignet med vanlig DVD er det bildekvaliteten som er det mest synlige fremskrittet med Blu-ray-formatet. De fleste som ser Blu-ray-film på en HDTV, skjønner med en gang hva det dreier seg om. En bildekvalitet vanlig DVD ikke har vært i nærheten av, selv ikke med oppskalering av bildet til tilnærmet HD-kvalitet.

Ikke nok med det. På Blu-ray får man også mye bedre lydkvalitet: Rett og slett HD-lyd, hvor man slipper MP3-kvaliteten surroundlyd hittil har hatt på vanlig DVD.

Sjekk for øvrig vår test av surroundreceivere med støtte for HD-lyd i de nye surroundformatene som finnes på Blu-ray, testen finner du i denne utgaven av Lyd&Bilde.

Filmer på Blu-ray er i ferd med å synke i pris, det samme gjelder Blu-ray-spillere (BD). Forrige generasjon BD-spillere kan man fremdeles finne i noen butikker, med priser fra 2200 til 2500 kroner er det overkommelig for de fleste.

Bildekvaliteten kan alltid bli bedre, også på Blu-ray. Selv om oppløsningen på 1920 x 1080 punkter på en HD-flatskjerm ser knivskarpt ut i de flestes øyne, er det rom for bedre bevegelsesskarphet, fargenyanser, fargespekter og kontrastgraderinger. Den nye generasjonen BD-spillere er et steg i retning enda bedre bildekvalitet, med eksempelvis Deep Color som gir større fargespekter, og mer nøyaktig signalbehandling.

Men den nye generasjon spillere er ikke bare billigere og raskere til å starte. De har også nye tllleggsfunksjoner som internettilkobling og Blu-ray Profile 2.0, som gir brukeren nye funksjoner. Som interaktiviteten Blu-ray Profile 2.0 gir i form av ekstramateriale man kan laste ned fra en nettverkstilkobling, såkalt BD-Live (se forklaring).

I denne testen er Samsung BD-P1500 sammenlignet med den mer avanserte Panasonic DMP-BD50. Samsung-spilleren mangler flere av funksjonene til Panasonic-spilleren, men koster mindre. Hvilken som gir best valuta for pengene, skal vi fortelle her.

Les mer i Lyd og bIlde oktober 2008

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.