Dolby øker lydkvaliteten

Vil gjøre surroundlyden fra Blu-ray enda bedre.
forfatter

Amerikanske Dolby Laboratories i San Francisco kunngjorde i dag at Blu-ray filmer med Dolby TrueHD nå kan få enda høyere lydkvalitet gjennom såkalt oppsampling.

I praksis dreier det seg om en ny type komprimering hvor man oppsampler lydsporet fra 48kHz til 96kHz i produksjonsprosessen.

Flere avanserte hjemmekinoprosessorer foretar en slik oppsampling før de dekoder det digitale lydsporet til analog lyd. Forskjellen er at Dolby nå vil implementere oppsampling allerede under mastring.

Et tapsfritt lydformat som Dolby TrueHD er i utgangspunktet vanskelig å forbedre, sier Craig Eggers hos Dolby Laboratories. Derimot er det fullt mulig å forbedre kildematerialet, og det oppnår vi med 96kHz oppsampling, sier Eggers.

For en gangs skyld trenger man ikke kjøpe nytt hjemmekinoutstyr for å få glede av den forbedrede lydkvaliteten. Filmbransjen må imidlertid belage seg på å oppgradere produksjonsutstyret sitt med en ny koder fra Dolby.

Blant de første Blu-ray utgivelsene med Dolby TrueHD 96Khz blir konsertopptaket San Francisco Symphony at 100 disc, den kinesiske filmen The Flowers of War.

Les mer om Dolby TrueHD 96k upsampling her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også: