Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Bose mister sin grunnlegger

Oppfinner, original eller markedsføringsgeni. Amar G. Bose, som døde i juli, var mannen bak et av de mest kjente og populære merkene innenfor hjemmeunderholdning gjennom nesten 50 år.

Skrevet av / 01.08.13 - 10:04
Bose mister sin grunnlegger

En av de mest karismatiske skikkelser innenfor hi-fi i løpet av de siste 50 årene er død. Amar Gopal Bose, som grunnla firmaet Bose, døde den 12. juli i en alder av 83 år.

Enkelte lydentusiaster rynker på nesen av Boses produkter, mens andre betrakter navnetrekket som garanti for høyeste kvalitet. Under alle omstendigheter er Bose i dag blant de mest kjente varemerker i verden innenfor underholdningselektronikk.

Indisk immigrant
Amar Bose var født i USA som sønn av en indisk immigrant, som hadde flyktet dit i 1920 under opprøret mot det britiske koloniherredømmet. Han viste allerede som barn et talent for elektronikk, og begynte som 13-åring å reparere radioer for lokale radioforretninger. I 1947 kom Amar Bose inn på det berømte teknologiuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT), og i 1956 ble han en del av deres stab, samtidig med sitt eierskap i Bose.

Startet i en garasje
Historien om Boses karriere ligner den klassiske amerikanske startup-historie om firmaet, som startet i en garasje og endte med å bli en internasjonal suksess. Den unge musikkelskeren Amar Bose kjøpte i 1956 et musikkanlegg, som på papiret hadde fantastiske tekniske data, men som viste seg å låte forferdelig. “Dette kan jeg gjøre bedre selv”, mente Bose. Og i 1964 førte det til at han grunnla sitt eget høyttalerfirma, under motivasjon fra sine MIT-kolleger.

Det kommersielle gjennombruddet for Bose kom i 1968, hvor han lanserte høyttaleren 901. I motsetning til det meste annet på markedet var ideen her, at lyden skulle spres i stuen på samme måte som i en konsertsal, med vekt på reflektert fremfor direktestrålende lyd.

 

Bose 901 med tilhørende equalizer.
Bose 901 med tilhørende equalizer.

Bruker rommet
Om det er en hi-fi-messig “korrekt” idé å spre lyden på den måte i stuen, har blitt diskutert av hi-fi-dyrkere siden den gang, da ikke bare instrumentlyden, men også lyden av romakustikken på opptaket, blir spredt ut over vegger og tak i stuen. Høyttalerne krevde også en betraktelig elektronisk assistanse for å låte relativt lineært. Men under rette omstendigheter kan et sett Bose 901 låte imponerende.

Livsstilssystemer
Bose har siden spredd seg til alle områder innenfor hjemmeelektronikk, og firmaet er i dag mest kjent for sine ultrakompakte “livsstilssystemer”, hvor det handler om å få musikkanlegget til at dominere stuen minst mulig. Hodetelefoner med elektronisk støydemping er et annet område hvor Bose de senere år har hatt stor suksess. Også bilindustrien har tatt Boses lydidealer til seg, og man kan i dag finne Bose-høyttalere i luksusbiler fra Mercedes og Porsche.

Støydempende hodetelefoner fra Bose.
Støydempende hodetelefoner fra Bose.

Ikke på børs
Selv om en børsnotering kunne ha tilført ekstra kapital, valgte Bose å beholde firmaet i private hender – og dermed slippe å skulle stå til regnskap for et styres ønsker om avkastning og sikkerhet:
“Målet har aldri vært å tjene mest mulig penger. Hvis firmaet hadde blitt styrt av økonomer, ville jeg blitt sparket minst hundre ganger”, sa Amar Bose i 2004 i et intervju til magasinet Popular Electronics.

MIT får aksjemajoritet
Bose beholdt sin tilknytning til MIT, og underviste selv på universitetet i 45 år. Bose gjengjeldte i 2011 sin takknemlighetsgjeld ved å donere mesteparten av firmaets aksjer, og dermed en klekkelig årligt avkastning, til universitetet. Til tross for sin aksjemajoritet har MIT imidlertid ikke medbestemmelse over ledelsen til Bose, på samme måte som at universitetet heller ikke har lov til å selge sine aksjer.

bose.no

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top