Nyhet

Ultra-nærprojektorer fra BenQ har laser, 4K og smart-TV

Android TV og Filmmaker Mode skiller V7000i og V7050i ut fra mengden.

Skrevet av / 19.06.21 - 08:00
Ultra-nærprojektorer fra BenQ har laser, 4K og smart-TV

BenQ V7000i (hvit) og V7050i (svart) er to nye 4K HDR projektorer med laserlys i stedet for vanlig lampe. Den største fordelen med laserlys er varigheten på minimum 20.000 timer – altså fem ganger lenger enn en vanlig kvikksølvlampe. Men også at laser ikke behøver oppvarming før det kan projisere optimalt. Dermed går det like kjapt å skru på projektoren som en ganske alminnelig smart-TV.

BenQ V7000i & V7050i
BenQ V7000i (hvit) og V7050i (svart) kaster et gigantisk bilde fra nesten kliss inntil veggen. Foto: BenQ

Ultra-nært bilde

Ultra-nærprojektorene (ultra short throw) kan projisere et bilde på mellom 70-120 tommer kliss inntil veggen, som gjør at de i bunn og grunn kan plasseres på TV-benken som en erstatning for TV-en. Men vår erfaring er at det også har sine kompromisser, da en flate som ikke er helt slett vil kunne gi kraftige forvrengninger i bildet.

Det fant vi ikke minst ut da vi testet Samsungs projektorer i Premiere-serien.

Les også Stort bilde på kort avstand Samsung LSP7T er det beste kjøpet i Premiere-serien: Med litt egeninnsats kan du få ekte kinofølelse hjemme i stua!

I likhet med Samsung-projektorene har BenQ V7000i og V7050i innebygd smart-TV-funksjonalitet, her i form av Android TV. Det betyr at du ikke trenger noen ekstra boks for å nyte film og TV, og innebygde høyttalere finnes også – slik at du ikke trenger en eneste kabel bortsett fra til strøm. Kjekt dersom du vil ta projektoren under armen til en venn for å se fotballkamp, eller hva vet vi. Men det blir selvsagt ingen god erstatning til et skikkelig lydanlegg, når kveldens høydepunkt av en film eller TV-serie skal snurres i gang.

BenQ CinematicColor
BenQ hevder å gjengi mer korrekte farger enn sine konkurrenter, med CinematicColor. V7000i og V7050i har i tillegg Filmmaker Mode. Ill: BenQ

Nøytrale farger med Filmmaker Mode

Projektorene har såkalt Filmmaker Mode, som skal gi så nøytrale farger som mulig, samtidig som alt av bevegelsesinterpolering og andre «forbedringsfunksjoner» deaktiveres. I tillegg har BenQ sin egen CinematicColor-modus, som skal gjøre det samme – og siden BenQ kjenner sine egne projektorer best, kan det godt hende denne er enda mer realistisk.

Høy kontrast og stort fargerom

Projektorene har dynamisk iris, og BenQ hevder et kontrastnivå på inntil 2.000.000:1. Det tar vi med en stor klype salt, i hvert fall når man snakker i dagligdagse situasjoner – hvor scener både har lys og skygger i seg. Men sammen med en respektabel lysstyrke på 2.500 ANSI-Lumen har vi likevel troen på at det kan bli ganske heftig. Skjønt, i Filmmaker Mode fargemodus – som skal være så nøytralt og tett opp mot filmskapernes visjon som mulig – så vil nok både kontrasten og lysstyrken lide noe.

Projektorene er oppgitt til å fylle 98 prosent av det store DCI-P3-fargerommet. Vi forventer dermed ganske spektakulære farger, når TV- og filminnhold med HDR står på menyen.

Pikselskifting

Fordi ingen av projektorene har et bildepanel med 4K-oppløsning, benyttes i stedet et HD-panel, hvorpå et optisk linseelement forskyver pikslene fra panelet lynraskt frem og tilbake (vobulering), både vertikalt og horisontalt, slik at hver piksel på bildepanelet produserer fire piksler på lerretet.

BenQ V7000i og V7050i: Tilgjengelighet og pris

BenQ V7000i og V7050i kommer begge i siste halvdel av juni, og begge er priset til 3799 euro. Hvor mye under 40.000 kroner vi kommer her til lands, vet vi ikke.

Mer info: benq.eu

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top