Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

4K-projektor for stuebruk

BenQ TK800 lover oss "store 4K-opplevelser i enhver stue" med en lysstyrke på 3.000 Lumen.

Skrevet av / 06.03.18 - 11:29
4K-projektor for stuebruk

BenQ TK800 er en DLP-projektor med 4K Ultra HD-oppløsning som takket være høy lysstyrke skal kunne brukes problemfritt i vanlige stuer. Til spilling, film- og TV-titting. Akkurat i tide for fotball-VM, som for første gang skal kringkastes i 4K oppløsning!

Projektoren har 92 prosent dekning av Rec.709-fargerommet, som er standarden for HDTV og vanlig Blu-ray, og som skal sikre en god fargegjengivelse.

HDR har blitt standard for Ultra HD-filmer, det betyr høyere lysstyrke i objekter på skjermen som skal være «hvitere enn hvitt». Slik at lamper, billys, sollys og skyer smeller mer ut fra skjermen. Dette er et problem for projektorer uten dynamisk baklys, som TV-er har, fordi projektorene ikke har noe mer lampestyrke å gå på. Konsekvensen er at det generelle lysnivået må reduseres, for å gi plass til HDR-effektene, og bildet blir dermed for mørkt og blodfattig. TK800 har en såkalt «projektoroptimalisert» HDR, som antakelig betyr at den generelle lysstyrken er høyere, på bekostning av litt redusert HDR-effekt.

Fotball-modus

2018 er året hvor VM i fotball for første gang sendes i 4K, og Football Mode på TK800 skal dessuten gi en grønnere gressmatte samtidig som bevegelsene glir bedre takket være bildeinterpolering.

4K?

BenQ hevder ekte 4K Ultra HD-oppløsning. Bildepanelet er i virkeligheten en 0,47-tommers 1080p bildebrikke Texas Instruments, mens et optisk system bygget tryller frem flere piksler – totalt 8,3 millioner piksler, som 4K UHD-formatet krever.

Det er likevel kontroversielt å hevde ekte 4K, da hver piksel på et 1080p-panel er fire ganger så stor som på et 4K-panel. Optiske metoder brukes for å lynraskt flytte på pikslene en halv pikselbredde i både horisontal og vertikal retning. Dette står og blinker så raskt at øyet ikke oppfatter det, slik at det som kommer på skjermen faktisk er 8,3 millioner piksler.

Men siden pikslene i virkeligheten ikke har blitt mindre, og det ikke er mellomrom mellom pikslene på bildepanelet, så vil disse overlappe hverandre og gjøre bildet noe dusere. Så spørs det om man legger merke til det på avstand. Det du i hvert fall unngår med slik teknologi er rastemønsteret man ser mellom pikslene fra en vanlig HD-projektor. Men du vil aldri få den samme skarpheten man får fra en ekte 4K-projektor.

Dette står selvsagt ikke i veien for at bildekvaliteten kan være veldig bra. Og med 3.000 Lumen får man så lyssterke bilder at man ikke må ha det bekmørkt i stua for å nyte film og TV. Projektoren har kort kasteavstand som gjør at den lettere kan brukes i en vanlig stue. Zoomen er noe begrenset (1,2x) og det er ingen optisk linsejustering. Men automatisk Keystone-korreksjon skal gi et perfekt rektangulært bilde selv om projektoren ikke står helt vinkelrett mot veggen.

Pris og tilgjengelighet

Prisen på BenQ TK800 blir 14.499 kroner når den slippes i slutten av mars.

benq.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top