Bedre VSX-serie fra Pioneer

Med HDMI 2.0 støtter de nye surroundreceiverne 4K Ultra HD med 50 bilder i sekundet.

Toppmodellen i den nye VSX-serien heter 924 (avbildet) og leverer i følge pressemeldingen 7 x 150 watt, og har dessuten to subwooferutganger. VSX-824 og 529 har fem forsterkertrinn hver, også disse to subwooferutganger. Forsterkerkraften på disse er oppgitt til 130 watt pr. kanal. Nederst på stigen finner vi VSX-424 og 329, med henholdsvis 5 x 130 og 5 x 105 watt, begge med én subwooferutgang hver.

Topmodellen VSX-924 har innebygd 24-bit / 192 kHz DAC av typen ESS SABRE, for høyest mulig oppløsning i lydbildet.

4K Ultra HD
Alle nye modeller støtter 4K Ultra HD video med 3840 x 2160 piksler – fire ganger pikseloppløsningen til 1080p Full HD. Det gjør også tidligere serier, men det nye er HDMI 2.0 som betyr at 4K-oppløsning støttes med inntil 50 (60 i USA) progressive bilder i sekundet (4K/50p), og alle modeller fra VSX-529 og oppover støtter full 24-bit fargeoppløsning (4:4:4), altså hvor fargene har samme oppløsning som gråtoneskalaen (normalt har fargene halvparten av oppløsningen til gråtonene). Kun VSX-924 kan skalere lavere oppløsninger opp til 4K Ultra HD.

Ikke HDCP 2.2
Det er nå klart at receiverne derimot ikke støtter HDCP 2.2. Dette er etter hva vi forstår nødvendig for å vise 4K videoinnhold fra fremtidige, kopibeskyttede Hollywood-titler. For øyeblikket er ikke HDCP 2.2-kryptering tatt i bruk, men det forventes at det fremtidige 4K Blu-ray-formatet vil gjøre det, og kanskje også fremtidige titler for strømming og kringkasting. Receivere som ikke støtter dette – deriblant Pioneer-receiverne – vil da skalere signalet ned til 1080p, og deretter opp igjen til 4K – hvilket gjør at du i virkeligheten sitter og ser på 1080p-innhold.

Tilkoblinger
Foruten de vanlige HDMI inn- og utgangene samt analoge, optiske og digitale innganger, har receiverne trådløs lydavspilling via AirPlay, HD-avspilling fra Android-mobiler via MHL, og dessuten trådløs avspilling av lyd og bilde fra HTC-mobiler via HTC Connect.

VSX-924 og 824 har i tillegg innebygd Bluetooth med aptX-støtte, for trådløs avspilling av musikk fra så å si alle mobile enheter, med den beste lydkvaliteten Bluetooth tilbyr pr. i dag. VSX-529 kan få Bluetooth som ekstrautstyr.

Nettverk
Både VSX-924, 824 og 529 har nettverkstilkobling, og kan strømme musikk fra hjemmenettverket via DLNA. Ønsker du trådløs tilkobling, er dette ekstrautstyr. De har dessuten både Spotify Connect og internettradio (vTuner), og kan styres fra mobil eller nettbrett via den nye appen iControlAV5.

Romkorreksjon
Alle receivere har en eller annen versjon av Pioneers automatiske romkorreksjonssystem MCACC. VSX-924 har i tillegg såkalt Subwoofer EQ-funksjon, som gjør at klangen fra subwooferen kan finjusteres med fjernkontrollen.

Pris og tilgjengelighet
Den nye VSX-serien kommer i juni. Vi har ikke priser, men forgjengerne rangerer i pris fra rundt 2.000 til 5.000 kroner, og vi forventer at de nye modellene havner omtrent i samme område.

pioneer.no

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.