Kalibrering av Epson TW9000W

En grundig kalibrering kan gi deg enda bedre bildekvalitet, selv fra projektorer som Epson TW9000W.
Annonse
Annonse

For å skape ”stemning” i filmsammenheng, brukes farger, og spesielt fargetemperatur, aktivt av regissør. Skal en projektor yte sitt beste, og levere en bildeopplevelse slik produsenten ønsker at du skal oppleve filmen, må projektoren nødvendigvis kalibreres til et sett referanseverdier (BT709).

Sammenliknet med et TV-apparat, er det flere aspekter som påvirker bildegjengivelsen ved bruk av projektor. Lysrefleksjoner fra rommet, samt lerretets fargenøytralitet og refleksjonsgrad, er vesentlige faktorer det må tas hensyn til ved kalibrering. Derfor måler vi også direkte fra lerretet, når vi kalibrerer testeksemplarene.

Hva gjøres?
Lysstyrke og kontrast settes for å angi tilgjengelig dynamikkområde. Korrekt gamma, eller hvor fort projektoren ”ruller ut” av svart, settes for å maksimere bildedynamikken i forhold til rom og lerret. Så følger fargetemperatur, det vil si ”blandingen” av primærfargene rødt, grønt og blått, for å oppnå korrekt fargetemperatur gjennom hele gråskalaen (D65). Dette gjøres ved å justere RGB gain og bias.Fargerommet justeres (CIE-kart – et tredimensjonalt opptegnet ”rom”, der ytterpunktene bestemmes av fargemetning, fargebalanse, og lysstyrken for hver av de seks fargekanalene). Så sjekkes igjen fargetemperaturen og dynamikkområdet. Det siste vi korrigerer er saturering, for visuelt å påse at fargegjengivelsen er nøytral.

Før og etter kalibrering
Epson EH-TW9000 er ikke aller verst kalibrert fra fabrikk, men som dere kan se av RGB balansen målt før kalibrering (pre), så mangler den lysstyrke i grønt gjennom hele gråskalaen. Gamma ligger også noe lavt, med et gjennomsnitt på 2,0. I tillegg er fargerommet (Gamut CIE) alt for stort i forhold til

referanseverdiene, resulterende i kraftig oversaturering. Det betyr rødmussede ansikter, gress som minner om nystøpt grønn plast, og ”kongeblå” himmel.

Heldigvis har projektoren alle verktøy vi trenger for å korrigere dette. Målingene etter kalibrering viser en projektor med eksepsjonelt små avvik i forhold til gjeldende standard (BT709). Farger og fargetemperatur oppleves nå naturlig og velbalansert. Hudtoner har fått et helt nytt liv, og dynamikken er optimalisert i forhold til hva rommet tillater.

Målt dynamikkområde etter kalibrering, viser en grunnkontrast på 7800:1, altså kontrast målt mellom sort og hvitt testbilde uten bruk av dynamisk iris. Kontrasten mellom sorte og hvite ruter i et sjakkbrettmønster (ANSI-kontrast), viser hele 370:1!

Oppsummering

Med tanke på at TW9000 er en LCD-projektor, er det eksepsjonelle verdier. Disse kontrastverdiene representerer en økning på over 50 prosent i forhold til forrige generasjon fra Epson, og bringer TW9000 opp på nivå med Sony VPL-HW30ES og JVC DLA-X30 hva bildedynamikk angår.

Gamma – Før kalibrering

Gamma – Etter kalibrering

 

RGB Balance – Før kalibrering

RGB Balance – Etter kalibrering

 

 Gamut CIE – Før kalibrering

 Gamut CIE – Etter kalibrering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Gorm Sørensen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
LG viser frem både små og store TV-er under CES 2021, men denne tar kaka.
TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.
LG har en rekke TV-nyheter på gang i år, deriblant et helt nytt OLED-panel!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.