Bedre bilde med kalibrering

En grundig kalibrering kan gi deg enda bedre bildekvalitet, selv fra projektorer som Epson TW9000W.

For å skape ”stemning” i filmsammenheng, brukes farger, og spesielt fargetemperatur, aktivt av regissør. Skal en projektor yte sitt beste, og levere en bildeopplevelse slik produsenten ønsker at du skal oppleve filmen, må projektoren nødvendigvis kalibreres til et sett referanseverdier (BT709).

Sammenliknet med et TV-apparat, er det flere aspekter som påvirker bildegjengivelsen ved bruk av projektor. Lysrefleksjoner fra rommet, samt lerretets fargenøytralitet og refleksjonsgrad, er vesentlige faktorer det må tas hensyn til ved kalibrering. Derfor måler vi også direkte fra lerretet, når vi kalibrerer testeksemplarene.

Hva gjøres?
Lysstyrke og kontrast settes for å angi tilgjengelig dynamikkområde. Korrekt gamma, eller hvor fort projektoren ”ruller ut” av svart, settes for å maksimere bildedynamikken i forhold til rom og lerret. Så følger fargetemperatur, det vil si ”blandingen” av primærfargene rødt, grønt og blått, for å oppnå korrekt fargetemperatur gjennom hele gråskalaen (D65). Dette gjøres ved å justere RGB gain og bias.Fargerommet justeres (CIE-kart – et tredimensjonalt opptegnet ”rom”, der ytterpunktene bestemmes av fargemetning, fargebalanse, og lysstyrken for hver av de seks fargekanalene). Så sjekkes igjen fargetemperaturen og dynamikkområdet. Det siste vi korrigerer er saturering, for visuelt å påse at fargegjengivelsen er nøytral.

Før og etter kalibrering
Epson EH-TW9000 er ikke aller verst kalibrert fra fabrikk, men som dere kan se av RGB balansen målt før kalibrering (pre), så mangler den lysstyrke i grønt gjennom hele gråskalaen. Gamma ligger også noe lavt, med et gjennomsnitt på 2,0. I tillegg er fargerommet (Gamut CIE) alt for stort i forhold til

referanseverdiene, resulterende i kraftig oversaturering. Det betyr rødmussede ansikter, gress som minner om nystøpt grønn plast, og ”kongeblå” himmel.

Heldigvis har projektoren alle verktøy vi trenger for å korrigere dette. Målingene etter kalibrering viser en projektor med eksepsjonelt små avvik i forhold til gjeldende standard (BT709). Farger og fargetemperatur oppleves nå naturlig og velbalansert. Hudtoner har fått et helt nytt liv, og dynamikken er optimalisert i forhold til hva rommet tillater.

Målt dynamikkområde etter kalibrering, viser en grunnkontrast på 7800:1, altså kontrast målt mellom sort og hvitt testbilde uten bruk av dynamisk iris. Kontrasten mellom sorte og hvite ruter i et sjakkbrettmønster (ANSI-kontrast), viser hele 370:1!

Oppsummering

Med tanke på at TW9000 er en LCD-projektor, er det eksepsjonelle verdier. Disse kontrastverdiene representerer en økning på over 50 prosent i forhold til forrige generasjon fra Epson, og bringer TW9000 opp på nivå med Sony VPL-HW30ES og JVC DLA-X30 hva bildedynamikk angår.

Gamma – Før kalibrering

Gamma – Etter kalibrering

 

RGB Balance – Før kalibrering

RGB Balance – Etter kalibrering

 

 Gamut CIE – Før kalibrering

 Gamut CIE – Etter kalibrering

Gorm Sørensen


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.