Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

BBC viser OL i Ultra-HD oppløsning

Mens TV-seerne koser seg med OL i Full HD, eksperimenterer BBC med neste (og neste) generasjons HD-sendinger.

Skrevet av / 01.08.12 - 20:47
BBC viser OL i Ultra-HD oppløsning

Samtidig som OL-arrangørene må tåle kritikk for tomme tilskuertribuner, jobber BBC for gjøre opplevelsen til TV-seerne enda heftigere. Under den olympiske åpningsseremonien ga de et knippe seere en smak på fremtidens TV-titting.

I samarbeid med det japanske kringkastingsselskapet NHK har de rigget opp en kino som viser OL-begivenhetene på storskjerm, men ikke hvilken som helst storskjerm: Det 300 tommer store bildet har nemlig 7680 x 4320, eller 33 megapikslers oppløsning!

8K-formatet Super Hi-Vision, eller Ultra-HD som det også kalles, er hele 16 ganger skarpere enn HDTV.

I Japan ligger de et stykke foran resten av verden når det gjelder videoteknologi. NHK har utviklet formatet Super Hi-Vision siden 90-tallet, og målet har vært å lage det ultimate TV-systemet, hvor oppløsningen overgår hva øyet er i stand ti å se, og skjermstørrelsen fyller hele synsfeltet.

For å filme OL i Ultra-HD brukes tre meget eksotiske Super Hi-Vision kameraer.
Til London-OL har NHK tatt med seg sin egen Super Hi-Vision produksjonsbuss, som fores av tre 8K Ultra HDTV kameraer (de eneste i verden). Med seg på lasset har japanerne også en egen lydproduksjonsbuss med kapasitet for hele 22.2 kanalers surroundlyd. Sendingene blir overført gjennom fiberkabler med doble IP (Internet Protocol) strømmer på 350MB/s hver, til utvalgte steder i Storbritannia, Japan og USA.
Lydsystemet fra NHK bruker hele 22 høyttalerkanaler pluss 2 subwoofere (22.2)

Lyd & Bilde var ikke selv til stede under «8K-seremonien», men basert på det vi har sett av 8K materiale tidligere kan vi lett forestille oss at det var en imponerende seanse for de fremmøtte. Et bilde med så høy oppløsning er i prinsipp som et vindu mot virkeligheten. Som å være der, altså – eller enda bedre, da SHV-kameraet tillater et større og skarpere fokus enn vi klarer med det blotte øye.

Prosjektleder hos BBC, Tim Plyming, hevder at 8K er den maksimale oppløsningen et menneskeøye kan oppfatte, og at de kringkasterne som vurderer å investere i 4K like gjerne kan satse på 8K med en gang.

Uansett hva BBC måtte mene er vi nok mange år unna slik teknologi hjemme i stua, men teknikken kan nok være interessant for landets digitale kinoer for direktesending av musikk- og sportsarrangementer. At BBC har lykkes med å overføre video med så høy kvalitet over internett, kan også ses på som nok et tegn på at fremtidens TV vil bli internettbasert.

Kilde: BBC Research & Development

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top