Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste surroundreceiver

Av de receiverne vi testet i året som gikk, er det bare de i mellomklassen som fortsatt produseres. Gudskjelov er det mye god lyd også her!

Skrevet av / 19.11.15 - 06:00
Årets beste surroundreceiver

Når det kommer til å gi virkelig engasjerende filmopplevelser, er det ingenting som slår ekte surroundlyd. Det finnes dessuten en god del flotte musikkutgivelser med surroundlyd, så hvis du har plassen, kan du godt vurdere en surroundreceiver selv om du hovedsakelig skal bruke den til musikk.

 

Styr unna alt-i-ett

Ikke kjøp de billige alt-i-ett-anleggene av plast. Vi har testet vår dose slike, og mens de kan gi greie opplevelser på film, suger de på musikk. Når de da tar nesten like stor plass i stua som skikkelige løskomponenter, er det ikke verdt det. Vil du bruke lite penger, kjøp derfor heller en lydplanke eller lydsokkel, som du kan lese om i høyttalerseksjonen.

Men for de tøffeste opplevelsene er det altså løskomponenter som gjelder. Og det er utrolig mye fart og spenning du får hvis du legger 5.000-6.000 kroner i en surroundreceiver. Da får du bra med kraft, god lyd og en hel bråte med funksjoner.

 

Hold tunga rett i munnen

Vellet av funksjoner kan nesten bli litt avskrekkende med tanke på brukervennlighet, men leser du bruksanvisningen og dessuten laster ned den tilhørende fjernkontroll-appen til mobiltelefonen, så går det ganske greit likevel. Enkleste vei til best mulig lyd er med automatisk høyttalerkalibrering med den medfølgende målemikrofonen, og mer avanserte funksjoner holder du best styr på ved å bruke menyen som kommer opp på TV-skjermen.

 

Velg følsomme høyttalere

En surroundreceiver skal drive inntil sju høyttalere med én felles strømforsyning. For at den skal klare dette med god kontroll, bør du velge høyttalere med høy følsomhet, helst over 90 dB med én watt. Dermed slipper receiveren å overarbeide seg når den skal gjengi det voldsomme lydsporet på actionfilmer. En god pakke for receiverne i denne testen er for eksempel Klipsch R-26F 5.1-systemet du kan lese om bakerst i høyttalerseksjonen i dette bladet. Men det finnes mange andre gode høyttalere også, sjekk gjerne våre tester av både stereo- og surroundhøyttalere på våre nettsider.

Går du videre opp i pris får du receivere med enda mer kraft og kontroll i tillegg til flere av de viktige detaljene, men for de aller fleste vil en receiver til 6.000 kroner holde i massevis.

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Surroundreceivere:

Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

ÅRETS BESTE SURROUNDRECEIVER

Yamaha_RX-V779_front

Yamaha RX-V779

Med rå basskontroll og i det hele tatt skyhøy underholdningsfaktor setter Yamaha bakkerekord – med telemarknedslag.

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 6.490 kr
Web: yamaha.no
Les testen her

Siste generasjon Yamaha-receivere har fått en funksjon kalt MusicCast. Dette er Yamahas nye multiromsystem for trådløs lyd. RX-V779 kan dermed bygges ut i trådløst multiromsystem sammen med lydplanker, mikroanlegg og mye annet snacks fra Yamahas nye MusicCast-katalog. De styres alle med MusicCast Controller-appen, og du kan velge å spille samme musikk på alle, eller operere dem individuelt.

Receiveren har platespillerinngang og dessuten multikanals analogutgang, som gjør den kompatibel med en effektforsterker.

Den oversiktlige skjermmenyen gjør receiveren enkel å bruke, og auto-oppsettet går lett. Du må bare velge om du vil korrigere lyden for én eller fem sitteplasser, og systemet gjør resten. Det er for øvrig ingen andre fjernstyringsapper på receivermarkedet som slår iPad-versjonen til Yamaha.

 

Lydkvalitet

Yamaha-receiveren utmerker seg med kraft i massevis! Ed Sheerans ballade «Thinking Out Loud» gjengis med bra kontroll i bassen, og stemmen hans kommer godt frem. Tracy Bonhams ”Noonday Demon” fra sin siste country/folk/blues-skive har bra rytme, og receiveren gjenskaper taktslagene på kontrabasskassen så det skikkelig groover.

Filmen «Interstellar» er dødsspennende, og receiveren får det frem. Her er det nok kraft til å få frem kontrastene, og det er viktig, for det er store forskjeller mellom eksplosive krasj hørt fra innsiden av romskipet, og til man ser dem fra utsiden, hvor vakuumet gjør det stille som i graven. Dialogene er fyldige nedover i mellomtonen og bassområdet. Det mangler kanskje noe luft, men lyden er så behagelig, samtidig som den er steintøff, at det spiller liten rolle.

Receiveren feiter opp lyden noe i «Natural» EQ-innstilling, vi foretrekker ”Front” som i stedet prøver å få alle høyttalerne til å låte som frontene, eller Pure Direct, som gir renest lyd i stereo.

 

 

Om Dolby Atmos og DTS:X

Blant nyhetene for moderne receivere er støtte for 3D-lydformater som Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D. Disse gjengir lyd også i høyden, hvor ekstra høyttalere i taket kreves for fullt utbytte av formatene (det finnes fronthøyttalere med takkanaler innebygd, men det blir ikke en fullgod løsning). Det er veldig kult, men dessverre er det hittil svært få Blu-ray-utgivelser med 3D-lyd. Derfor er det etter vår mening viktigere at receiveren har god lyd, enn at den på død og liv dekoder disse formatene. Men dette kan bli viktigere i fremtiden.

 

Strømming

Men en surroundreceiver i dag gjør mer enn filmlyd. Den er motoren i hjemmeunderholdningssenteret, hvilket betyr at den også må kunne svelge unna de musikkformatene du kaster på den. De fleste receivere har i dag trådløs nettverkstilkobling, og kan spille musikk trådløst via hjemmenettverket. De har også internettradio, og noen kan spille høyoppløste musikkformater. Det kan også være verdt å merke seg om receiveren har platespillerinngang.

 

4K Ultra HD

Når det gjelder videosignaler, har produsentene helt siden 2012 hevdet støtte for 4K Ultra HD-oppløsning. Men først nå har Ultra HD-videoformatet blitt standardisert, og bare de nyeste receiverne er kompatible med Blu-ray i 4K, som forventes å være rett rundt hjørnet.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top