Amerikanske muskelforsterkere

De blytunge effektforsterkerne fra amerikanske ATI er nå tilgjengelig i Norge til gunstige priser.

Synes du hjemmekinoen din låter slapt, og har behov for en vitamininnsprøytning? Da kan det hende forsterkeren din har skylden. Moderne surroundreceivere er nemlig proppfulle av avanserte finesser, men mangler ofte muskler i forsterkerdelen. Mange receiverprodusenter skryter også på seg langt flere watt enn de greier å yte under faktiske forhold. Resultatet blir gjerne at de savner tilstrekkelig overskudd til å takle de tøffeste kinostrabasene, særlig hvis de samtidig skal drive store høyttalere.

Løsningen kan være å oppgradere lyden med en real effektforsterker. De fleste surroundreceivere har nemlig linjeutganger som gjør det enkelt å koble til en separat forsterker, som kan avlaste receiveren ved å drive for eksempel fronthøyttalerne, eller hele høyttalersystemet om nødvendig. De fleste eksterne forsterkere har vesentlig større kraft og kontroll enn receiverens innebygde forsterker.

Krefter fra California
Amerikanske ATI er kjent for å levere noen av de tyngste og mest kompromissløse forsterkerne på markedet. De lages i USA og retter seg spesielt mot hjemmekinoentusiaster og andre som trenger massive mengder effekt. Mannen bak ATI heter Morris Kessler, og har en rekke high-end forsterkere fra andre produsenter på merittlisten.
at3000guts[1]
ATI-forsterkerne er tilgjengelig i tre kvalitetstrinn og med 2-7 kanaler. Konstruksjonen er påkostet, med svære ringkjernetrafoer og separat strømforsyning til hver kanal, og bruker passiv kjøling med kjøleribber i stedet for potensielt støyende vifter.

Stor
IslBG
AT1800 er den enkleste og mest prisgunstige serien med forsterkere, men det er likevel ikke snakk om småtasser: Takket være kraftige strømforsyninger yter forsterkerne yter 180 watt RMS per kanal i 8 ohm, målt med fullt frekvensområde (20hz-20kHz) og alle kanaler i drift. Selv den minste tokanaleren veier 23 kilo! Den høye vekten skyldes ikke minst bruken av kjøleribber i stedet for vifter for å holde varmen under kontroll.

Større
IslBG
Et steg opp finner vi den mer avanserte serien AT2000, som skiller seg fra AT1800 ved å være fullbalanserte. Fullbalansert vil si at hver enkelt forsterkerkanal har en separate kretser for pluss- og minusdelen av signalet (Push-pull). En teknikk man vanligvis bare ser på dyre high-end forsterkere,og som gir et vesentlig lavere støynivå og bedre lydkvalitet.

Størst
AT3000_lgr
De aller tyngste og kraftigste forsterkene finner man i AT3000-serien. Her er den balanserte teknikken kombinert med enda kraftigere utgangstrinn som til sammen gir hele 300 watt per kanal. AT3000-serien er tilgjengelig med 2-7 kanaler og veier mellom 40 til 63 kilo. Separat strømkurs anbefales, og det er best å få hjelp av en venn når du skal løfte inn et slik beist i kinoracket!
IslBG
Utvalgte priser:
ATI AT1805, 5 x 180 watt: 16.490 kroner
ATI AT2005, 5 x 200 watt: 24.990 kroner
ATI AT3005, 5 x 300 watt: 31.990 kroner

Mer info:
www.lsound.no (importør)
www.ati-amp.com (produsent)

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Ny Nord N-serie er de billigste mobilene fra OnePlus til dato.
Denne håper vi blir en realitet, for se så søt den er.
Hold armen i ro og spar plass på skrivebordet med ergonomisk trackball.
I dag slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Både Marantz, Denon og Yamaha receivere med HDMI 2.1 får svart skjerm med den nye Xbox gjennom HDMI.
Serial 1-elsykkelen er "Powered by Harley-Davidson" og er samtidig en hyllest til selskapets første motorsykkel fra 1903.
Den bærbare Beolit 20 har trådløs lading og lang batteritid.
Den svenske nettbutikken åpnet i natt.
Harman Kardon gir deg et trådløst anlegg med mange tilkoblinger.
Kan revolusjonere bildeopplevelsen fra VR-briller.
For å redusere kjøretrøtthet tar Jaguar Land Rover i bruk høyteknologisk støykansellering fra Silentium.
Vi holder på å teste Hyundai Kona med lydanlegg fra selveste KRELL.
Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.