Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Alt om Netflix

Vi har lekt oss med den nye nedlastingstjenesten fra Netflix som ble lansert i dag.

Skrevet av / 17.10.12 - 15:11
Alt om Netflix

Etter dagens lansering og pressemøte om Netflix fikk vi anledning til å se litt nærmere på tjenesten og fordøye inntrykkene.

Netflix er nå tilgjengelig via nettleseren på datamaskinen, som en tjeneste i Xbox 360, Playstation 3 og Nintendo Wii, i mediespillere som Apple TV og i smarte enheter som nettbrett og mobiler.

En smart finesse er at du nå kan bruke iPad for å styre oppsettet på en PS3. Du kan også begynne å se filmen på en enhet og fortsette på en annen. Noe som gjør det enkelt å flytte seg fra sofaen til soverommet, eller se filmen ferdig på TV-en etter å ha vært ute på tur med nettbrettet.

Også tilgjengelig i smart-TV-apparater

Netflix er også tilgjengelig som nedlastbar app i smart-TV-apparater, Blu-ray-spillere og hjemmekinosystem fra produsenter som LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony og Yamaha.

Samsung er klar med Netflix-app i sin Smart Hub portal, som er tilgjengelig på deres TV-er og Blu-ray spillere lansert i 2012.

Sony har gått ut med informasjon om at alle Bravia TV-er, Blu-ray spillere og Blu-ray hjemmekinosystem fra 2012 som har tilgang til Sony Entertainment Network, støtter Netflix.

LG tilbyr Netflix som en premiumtjeneste på samtlige produkter med smart-funksjon lansert i 2012. Dette inkluderer TV-apparater, hjemmekinosystem, Blu-ray spillere og mediespillere. Hvis man allerede har en ny TV kan man installere en programoppdatering som sendes ut automatisk via internett. Den finnes allerede for smart-TV-er, men for de andre apparatene må man vente til november.

Panasonic sier også at Netflix vil komme på deres 2012-modeller av Smart Viera-skjermer, Blu-ray spillere og hjemmekinosystem. Du finner tjenesten i nettportalen Viera Connect.

Det ser altså ut til at vi ikke kan regne med at det kommer noen apper for eldre modeller uansett produsent. Vi har sjekket fjorårsmodeller fra Panasonic og en Philips smart-TV, og ingen av dem hadde noen oppdatering for Netflix.

Anbefalinger

En av finessene Netflix skryter av er anbefalingssystemet, som har mye til felles med Spotify. Etter et par innledende spørsmål om hvilken underholdningsjanger du liker, begynner systemet å jobbe og hente inn relevant innhold.

Du kan skreddersy din egen profil ved å angi hvor hyppig du ser på visse sjangre, filmer med en viss stemning, prisbelønte filmer og så videre.

Du kan også sette din egen karakter på et utvalg filmer, som vil påvirke hvilke andre filmer du får anbefalt.

Sist men ikke minst kan du linke Netflix-kontoen opp mot Facebook og få rede på hva dine venner ser på og anbefaler. Du trenger ikke nødvendigvis dele at du ser på Zoolander med Ben Stiller hver helg…da kan man enten stenge koblingen til Facebook eller velge at en enkelt film ikke skal deles.

Stort sett virker anbefalingsystemet etter hensikten, og gjør det lettere å finne ukjente godbiter. Du kan også gjøre tradisjonelle søk på titler, sjangre, regissører og skuespillere om du vet hva du vil se på. Derimot savner vi gjerne hatt enda en måte å finne filmer på, for eksempel fra topplister.

Litt tynt utvalg foreløpig

På filmsiden er det ganske tynt enn så lenge, og vi har en følelse av at den skandinaviske katalogen ikke er like omfattende som den amerikanske. En sammenligning mot IMDBs toppliste viser at bare et fåtall av de mest populære filmene er tilgjengelige.

Dette skyldes at rettighetene til film, til forskjell fra musikk, tilbys eksklusivt. På Wimp og Spotify kan vi altså finne samme artister og kan i prinsippet bruke den tjenesten vi liker best. Men om vi vil ha mulighet for å kunne se alle våre favorittfilmer og serier (f.eks HBO) må vi etter all sannsynlighet abonnere på flere nettjenester samtidig.

Til alt hell kommer Netflix i likhet med HBO til å tilby eksklusive serier. I februar har House of Cards av David Fincher og Kevin Spacey premiere på tjenesten. Netflix har også lykkes å samle gjengen bak kultserien Arrested Development, for en helt ny sesong på Netflix med premiere i begynnelsen av 2013. Det samme gjelder Hemlock Grove med Bill Skarsgård og komedieserien Orange is the new Black. Og selvfølgelig Lilyhammer, som Netflix var med på å finansiere. Vi ser dermed en interessant utvikling der distribusjonskanaler som Netflix kan få direkte avtaler med produksjonsselskaper for å tilby eksklusivt innhold.

Hva gjelder lokalt, norsk innhold forteller Ted Sarandos, innholdsansvarlig hos Netflix, at de sikter på å ha 20-25% lokalt innhold på tjenesten. NRKs Lillyhammer er som nevnt på plass, og vi kan bare håpe på at Netflix fyller på i katalogen som lovet.

Kvalitet og brukervennlighet

Netflix sier i sin reklame at mange av titlene finnes tilgjengelige i HD-oppløsning og med Dolby Digital Plus 5.1-lyd, men dette gjelder fortrinnsvis nyere titler. Om man går gjennom premierefilmene og nye TV-serier er det anslagsvis 90% i HD og 80% har surroundlyd, mens eldre filmer har lavere oppløsning. Derimot virker det som om man må nøye seg med stereolyd på datamaskinen.

Lyd & Bilde er velsignet med en relativt potent internett-tilkobling, men vi ble likevel positivt overrasket over hvor smidig det fungerte. Filmene starter umiddelbart og det er ingen problem forbundet med å spole. Derimot er det litt irriterende at man, i det minste på PS3, ikke kan skifte språk eller ta undertekstene helt bort. På dataen fungerer det derimot utmerket.

Om du vil prøve selv så er Netflix gratis den første måneden. Spotify-abonnenter får resten av året gratis. Du kan aktivere tilbudet på www.netflix.no/spotify

 

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top