Kalibrering av Sim2 Nero 3D-2

I Norge er Sim2 en langt større aktør i det profesjonelle markedet, enn innen hjemmekino.
Annonse
Annonse

Det koster å utvikle projektorer med krav til ekstrem nøyaktighet innen farge- og detaljgjengivelse, slik tilfellet er i simulatorer, innen forskning og i grafiske miljøer. Ja selv innen hjemmekino, finnes det entusiaster med ekstreme krav til bildegjengivelsen, og som er villig til å betale for å realisere dette. Det er her aktører som Sim2 har sitt ”nedslagsfelt”. Med dette som bakteppe, overrasker det lite at projektoren, ”rett ut av esken”, har godt over gjennomsnittet korrekt fargegjengivelse, og linearitet i gråskalaen.

Korrigering, ikke kalibrering
Ved første måling på Sim2, bekreftes utsagnet fra leverandør, om at hver enhet er individuelt kalibrert fra fabrikk. Fargerommet projektoren tegner opp er pinlig nøyaktig i forhold til standarden (BT709), og selv gråskalaen har minimale avvik. Vi snakker egentlig ikke om avvik fra projektoren, men snarere i forhold til lerretet i testrommet. Alt som skal til, er en liten korrigering av hvitpunktet, for å kompensere for fargetemperaturavviket i lerretet. Godt er også det, for dette er alt vi har tilgang til å gjøre. For å kunne kalibrere Sim2, må vi koble PC til projektoren, og mykvaren til kalibrering av Nero er dessverre ikke klar før nærmere sommeren. Akkurat det er en gedigen nedtur, for jeg har tidligere jobbet med dette via en Sim2 Lumis, og da snakker vi presisjonskalibrering. Mykvaren er også elegant å jobbe med, og står således i sterk kontrast til den ubeskrivelig dårlig konstruerte menystrukturen i selve projektoren.

Målinger
Som vi kan se av RGB balansen før kalibrering, er det litt for lite blått i gråskalaen, resulterende i noe gulaktige gråtoner. Projektoren har ikke tradisjonell gråskala kalibrering, der man kan blande rødt, grønt og blått i hver ende av gråskalaen, for å balansere fargetemperaturen hele veien fra hvitt til sort. Dette er nemlig tiltenkt håndtert via PC, og siden mykvaren ikke er ferdig, kommer vi til kort her. Det vi imidlertid kan gjøre, er å endre hvitpunkt, noe som påvirker hele gråskalaen. Det betyr at vi løfter blått hele veien fra sort til hvitt, og således flytter avviket til den mørke enden, der det knapt nok er synlig. Etter denne lille justeringen er gulstikket borte, og vi sitter igjen med upåklagelig farge- og gråskalahåndtering. Om projektoren ikke er 100 prosent perfekt, er vi i alle fall tett på 98 prosent.

Oppsummering
God gråtone- og fargehåndtering er viktige aspekter for optimal bildegjengivelse, i tillegg til optisk skarphet og kontrast. Det er liten tvil om at Sim2 opererer på referansenivå i flertallet av disse ”disiplinene”. Eneste ankepunktene jeg har etter å ha lekt litt med Nero 3D, er innen kontrast og sortnivå. Her kommer projektoren til kort, i forhold til mange av sine langt rimeligere konkurrenter i hjemmekino markedet.

Før kalibrering

 

Annonse
Som man kan se, har Sim2 gjort en forbilledlig prekalibrering av projektoren.

 

Målt på Dreamscreen V2 lerret med 0,8 i gain, ser fargebalansen slik ut.

 

Avvik før og etter er marginale.

 

Etter kalibrering:

 

Gråskala etter kalibrering.

 

Annonse
Meget bra fargebalanse etter korrigering, men den kan garantert bli enda bedre med den kommende programvaren fra Sim2, som gir oss full kalibreringskontroll over alle parametere.

 

Fargerommet etter kalibrering er i referanseklasse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Gorm Sørensen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Kinesiske Xiaomi vil markere seg i TV-markedet med en ny 75" Android-TV.
Nytt i år: Philips beste LCD-skjermer utstyres med avansert MiniLED-baklys!
Årets nye OLED-skjermer fra Philips får en rekke oppdateringer, inkludert en ny 77-tommer med Ambilight!
Samsung har utviklet en ny app som lar deg kalibrere TV-en selv ved hjelp av mobilen.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.