Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

98 prosent korrekt

I Norge er Sim2 en langt større aktør i det profesjonelle markedet, enn innen hjemmekino.

Skrevet av / 13.04.12 - 08:36
98 prosent korrekt

Det koster å utvikle projektorer med krav til ekstrem nøyaktighet innen farge- og detaljgjengivelse, slik tilfellet er i simulatorer, innen forskning og i grafiske miljøer. Ja selv innen hjemmekino, finnes det entusiaster med ekstreme krav til bildegjengivelsen, og som er villig til å betale for å realisere dette. Det er her aktører som Sim2 har sitt ”nedslagsfelt”. Med dette som bakteppe, overrasker det lite at projektoren, ”rett ut av esken”, har godt over gjennomsnittet korrekt fargegjengivelse, og linearitet i gråskalaen.

Korrigering, ikke kalibrering
Ved første måling på Sim2, bekreftes utsagnet fra leverandør, om at hver enhet er individuelt kalibrert fra fabrikk. Fargerommet projektoren tegner opp er pinlig nøyaktig i forhold til standarden (BT709), og selv gråskalaen har minimale avvik. Vi snakker egentlig ikke om avvik fra projektoren, men snarere i forhold til lerretet i testrommet. Alt som skal til, er en liten korrigering av hvitpunktet, for å kompensere for fargetemperaturavviket i lerretet. Godt er også det, for dette er alt vi har tilgang til å gjøre. For å kunne kalibrere Sim2, må vi koble PC til projektoren, og mykvaren til kalibrering av Nero er dessverre ikke klar før nærmere sommeren. Akkurat det er en gedigen nedtur, for jeg har tidligere jobbet med dette via en Sim2 Lumis, og da snakker vi presisjonskalibrering. Mykvaren er også elegant å jobbe med, og står således i sterk kontrast til den ubeskrivelig dårlig konstruerte menystrukturen i selve projektoren.

Målinger
Som vi kan se av RGB balansen før kalibrering, er det litt for lite blått i gråskalaen, resulterende i noe gulaktige gråtoner. Projektoren har ikke tradisjonell gråskala kalibrering, der man kan blande rødt, grønt og blått i hver ende av gråskalaen, for å balansere fargetemperaturen hele veien fra hvitt til sort. Dette er nemlig tiltenkt håndtert via PC, og siden mykvaren ikke er ferdig, kommer vi til kort her. Det vi imidlertid kan gjøre, er å endre hvitpunkt, noe som påvirker hele gråskalaen. Det betyr at vi løfter blått hele veien fra sort til hvitt, og således flytter avviket til den mørke enden, der det knapt nok er synlig. Etter denne lille justeringen er gulstikket borte, og vi sitter igjen med upåklagelig farge- og gråskalahåndtering. Om projektoren ikke er 100 prosent perfekt, er vi i alle fall tett på 98 prosent.

Oppsummering
God gråtone- og fargehåndtering er viktige aspekter for optimal bildegjengivelse, i tillegg til optisk skarphet og kontrast. Det er liten tvil om at Sim2 opererer på referansenivå i flertallet av disse ”disiplinene”. Eneste ankepunktene jeg har etter å ha lekt litt med Nero 3D, er innen kontrast og sortnivå. Her kommer projektoren til kort, i forhold til mange av sine langt rimeligere konkurrenter i hjemmekino markedet.

Før kalibrering

 

Som man kan se, har Sim2 gjort en forbilledlig prekalibrering av projektoren.

 

Målt på Dreamscreen V2 lerret med 0,8 i gain, ser fargebalansen slik ut.

 

Avvik før og etter er marginale.

 

Etter kalibrering:

 

Gråskala etter kalibrering.

 

Meget bra fargebalanse etter korrigering, men den kan garantert bli enda bedre med den kommende programvaren fra Sim2, som gir oss full kalibreringskontroll over alle parametere.

 

Fargerommet etter kalibrering er i referanseklasse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top