Search
Generic filters

98 prosent korrekt

I Norge er Sim2 en langt større aktør i det profesjonelle markedet, enn innen hjemmekino.

Det koster å utvikle projektorer med krav til ekstrem nøyaktighet innen farge- og detaljgjengivelse, slik tilfellet er i simulatorer, innen forskning og i grafiske miljøer. Ja selv innen hjemmekino, finnes det entusiaster med ekstreme krav til bildegjengivelsen, og som er villig til å betale for å realisere dette. Det er her aktører som Sim2 har sitt ”nedslagsfelt”. Med dette som bakteppe, overrasker det lite at projektoren, ”rett ut av esken”, har godt over gjennomsnittet korrekt fargegjengivelse, og linearitet i gråskalaen.

Korrigering, ikke kalibrering
Ved første måling på Sim2, bekreftes utsagnet fra leverandør, om at hver enhet er individuelt kalibrert fra fabrikk. Fargerommet projektoren tegner opp er pinlig nøyaktig i forhold til standarden (BT709), og selv gråskalaen har minimale avvik. Vi snakker egentlig ikke om avvik fra projektoren, men snarere i forhold til lerretet i testrommet. Alt som skal til, er en liten korrigering av hvitpunktet, for å kompensere for fargetemperaturavviket i lerretet. Godt er også det, for dette er alt vi har tilgang til å gjøre. For å kunne kalibrere Sim2, må vi koble PC til projektoren, og mykvaren til kalibrering av Nero er dessverre ikke klar før nærmere sommeren. Akkurat det er en gedigen nedtur, for jeg har tidligere jobbet med dette via en Sim2 Lumis, og da snakker vi presisjonskalibrering. Mykvaren er også elegant å jobbe med, og står således i sterk kontrast til den ubeskrivelig dårlig konstruerte menystrukturen i selve projektoren.

Målinger
Som vi kan se av RGB balansen før kalibrering, er det litt for lite blått i gråskalaen, resulterende i noe gulaktige gråtoner. Projektoren har ikke tradisjonell gråskala kalibrering, der man kan blande rødt, grønt og blått i hver ende av gråskalaen, for å balansere fargetemperaturen hele veien fra hvitt til sort. Dette er nemlig tiltenkt håndtert via PC, og siden mykvaren ikke er ferdig, kommer vi til kort her. Det vi imidlertid kan gjøre, er å endre hvitpunkt, noe som påvirker hele gråskalaen. Det betyr at vi løfter blått hele veien fra sort til hvitt, og således flytter avviket til den mørke enden, der det knapt nok er synlig. Etter denne lille justeringen er gulstikket borte, og vi sitter igjen med upåklagelig farge- og gråskalahåndtering. Om projektoren ikke er 100 prosent perfekt, er vi i alle fall tett på 98 prosent.

Oppsummering
God gråtone- og fargehåndtering er viktige aspekter for optimal bildegjengivelse, i tillegg til optisk skarphet og kontrast. Det er liten tvil om at Sim2 opererer på referansenivå i flertallet av disse ”disiplinene”. Eneste ankepunktene jeg har etter å ha lekt litt med Nero 3D, er innen kontrast og sortnivå. Her kommer projektoren til kort, i forhold til mange av sine langt rimeligere konkurrenter i hjemmekino markedet.

Før kalibrering

 

Som man kan se, har Sim2 gjort en forbilledlig prekalibrering av projektoren.

 

Målt på Dreamscreen V2 lerret med 0,8 i gain, ser fargebalansen slik ut.

 

Avvik før og etter er marginale.

 

Etter kalibrering:

 

Gråskala etter kalibrering.

 

Meget bra fargebalanse etter korrigering, men den kan garantert bli enda bedre med den kommende programvaren fra Sim2, som gir oss full kalibreringskontroll over alle parametere.

 

Fargerommet etter kalibrering er i referanseklasse.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker