Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

4K oppskalering: trenger vi det?

I disse dager kommer både Blu-ray-spillere og surroundreceivere med innebygd oppskalering til 4K-oppløsning. Men trenger vi det?

Skrevet av / 27.11.12 - 19:55
4K oppskalering: trenger vi det?

4K-hypen i året som har gått gjør at stadig flere produkter blir ”kompatible” med 4K-formatet, i form av oppskalering. Det er selvsagt mange grunner til at nye produkter kan være enda bedre enn sine forgjengere. Men om 4K-oppskalering er blant dem, er mer tvilsomt.

4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) er noe vi har ventet på helt siden 50-tommeren ble den nye folke-TV-en. Entusiastene har begynt å handle enda større, og da kan selv Full HD (1080p) gi rom for forbedring. En stor TV-skjerm eller projektor med 4K-oppløsning har fire ganger flere piksler, som kan gjøre underverker med bildekvaliteten. Spesielt om du liker å sitte litt nærme storskjermen. Den større oppløsningen fjerner alle spor av pikselering, slik at du sitter og ser et bilde uten tegn til piksler. Og selv med kildemateriale i vanlig HD-oppløsning, altså ikke 4K, vil du kunne nyte et bedre bilde, om TV-skjermen eller projektoren har 4K-oppløsning.

Men trenger vi så 4K-oppskalering i Blu-ray-spilleren eller surroundreceiveren? Den nødvendige formatomformeren til dette formålet sitter allerede i fremviseren. Ellers ville du bare sett et lite bilde midt på skjermen, som ikke fyller den ut til kantene.

Kvaliteten på omformeren
Om bildet bør oppskaleres til 4K i Blu-ray-spilleren, surroundreceiveren/-prosessoren eller i selve fremviseren, avhenger først og fremst av kvaliteten på omformeren. Og det er liten grunn til å tro at en surroundreceiver til 5.000 kroner eller en Blu-ray-spiller til 3.000 kroner gjør denne jobben noe bedre enn en TV-skjerm eller projektor til 150.000 kroner eller mer. Dessuten økes den nødvendige båndbredden i HDMI-overføringen betraktelig, hvilket i verste fall kan medføre ustabilitet, jitter og dropouts – spesielt over lange kabelstrekk.

Hvilket kan lede en til å tenke at den såkalt ”fremtidssikre” funksjonen med 4K-oppskalering i en Blu-ray-spiller eller en surroundreceiver er fullstendig unødvendig. Den dagen 4K-skjermene kommer ned i en pris på under 20.000 kroner, begynner vi nok å snakke om innmat med kompromisser, og at kanskje en toppklasse Blu-ray-spiller eller surroundreceiver kan oppskalere til 4K med bedre kvalitet. Men inntil da vil nok formatomformerne ha blitt enda bedre enn i dag, hvilket igjen betyr at den innebygde 4K-oppskaleringen i et kildeprodukt anno 2012 eller 2013 neppe vil kunne brukes til noe som helst fornuftig. Noen gang.

Unntaket kan være Blu-ray-spillere og prosessorer, i high-end-klassen, men igjen gjenstår det å overbevise meg at de gjør oppskaleringen bedre enn en ultra-high-end TV til opp mot 200.000 kroner. Dette er selvsagt noe som skal testes når 4K-fremvisere blir en mer dagligdags inventar på testrommet vårt.

4K passthrough
”4K passthrough” blir en annen historie. At en surroundreceiver eller prosessor bør kunne håndtere et signal fra en 4K-bildekilde og sende det gjennom til fremviseren kan klart kalles fremtidsrettet. Spesielt nå når 4K-videokameraer er på gang, og i en ikke så fjern fremtid får vi både TV-kanaler og strømmingskilder med 4K-oppløsning. Men å oppskalere bilder med lavere oppløsning, spørs det om vi ikke får la fremviseren ta seg av.

Se for øvrig en spilleliste på YouTube med ekte 4K-materiale her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top