Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Yamaha: Flere produkter får Roon-sertifisering

En rekke Yamaha-receivere har fått Roon-stempelet, nærmere bestemt "Roon Tested". Men hva betyr det for deg?

Skrevet av / 06.02.24 - 09:17
Yamaha: Flere produkter får Roon-sertifisering

Yamaha er respektert av mange – inkludert oss i Lyd & Bilde – for sine høykvalitets produkter. Både forsterkere, lydkilder og høyttalere er noe de virkelig kan, og strømming beherskes til gagns gjennom deres MusicCast-system. Mange hi-fi-entusiaster har likevel savnet støtte for Roon. Nå strekker Yamaha ut en hånd til Roon-entusiastene, med «Roon Tested»-sertifisering på en rekke produkter.

Følgende surroundreceivere- og -forsterkere er nå «Roon Tested»:

Stereo-receivere som er «Roon Tested» er:

Les også Endelig nye toppreceivere fra Yamaha Yamaha smeller i bordet med tre nye surroundreceivere, hvor lydkvaliteten har fått fullt fokus. RX-A4A, RX-A6A og RX-A8A blir heftig!

Dette er Roon

Men først: Hva er Roon? Vel. Roon er et grensesnitt – eller et dataprogram, om du vil – som spiller dine lagrede musikkfiler, og som i tillegg kan strømme fra internettradio, Qobuz og Tidal.

Visuelt sett gir Roon god oversikt over musikken, og mange setter pris på at man gjør seg flid med coverbilder, tekstuelle presentasjoner av artistene – og kommer med personlige musikktips kun til deg. Når programmet først er åpnet på datamaskinen, kan det hele – hvis ønsket – styres enkelt og oversiktlig med en mobilapp.

Roon
Skjermbilde: Roon for Mac

Strømmer til ulike kilder

Roon er også en brilliant kilde til å strømme til ulike lydkilder. Har du en tilkoblet Bluetooth-høyttaler, en nettverksforsterker med AirPlay, eller en USB-DAC tilkoblet – eller alle sammen samtidig, så vil disse dukke opp i Roon, og du kan velge dem som kilde. Du kan til og med gruppere flere AirPlay-enheter sammen til å spille i gruppe, det samme med Chromecast-enheter.

Lydmessig gir Roon en mest mulig bit-perfect-signalvei fra datamaskinen direkte til en DAC, og dessuten oversikt over eventuelle flaskehalser i den digitale signalveien. Avanserte EQ-innstillinger får du med på kjøpet – og til og med mulighet for romkorreksjon.

Roon Ready

Mange hi-fi-produsenter har samarbeidet direkte med Roon om en best mulig musikkopplevelse. Hvis du ser et produkt sertifisert med «Roon Ready», så vet du at produktet støttes fullt ut av Roon, og de to vil fungere sømløst sammen over nettverket. Høyoppløste musikkfiler vil fungere feilfritt, og du får fullt utbytte av høyoppløste strømmetjenester. Og produktet har nok datakraft til å håndtere Roons mange ulike DSP-algoritmer.

roon tested-topaz
Ill: Roon

Roon Tested

Så har vi en annen Roon-merking, nemlig «Roon Tested», som altså er hva Yamaha nå skilter med. Hvordan avviker dette fra Roon Ready?

Vel. Der hvor Roon Ready er fullt ut sertifisert av Roon, og har gått gjennom tester frem og tilbake av både hi-fi-produsenten og av Roon, for å forsikre en sømløs funksjonalitet, så betyr Roon Tested noe annet. Dette er rett og slett en bekreftelse fra Roon, at produktet fungerer som det skal. Enten via AirPlay, Chromecast eller USB-kabel. Roon-appen vil finne ditt produkt, og spille musikk til det. Roon garanterer rett og slett at produktet fungerer etter hensikten.

Denne merkingen i seg selv er ikke noe nytt, men det er ikke ofte man får en egen pressemelding om noe som langt på vei kan virke som en ikke-nyhet. Er dette bare den første av mange kommende pressemeldinger, fra ulike aktører som betaler Roon for en slik bekreftelse? Er det Roons nye eier Harman som har bestemt seg for å tjene noen ekstra kroner? Kanskje.

R-N2000A front
Yamaha R-N2000A. Foto: Yamaha

Veien videre for Yamaha og Roon

Vi vil likevel spekulere i et annet alternativ. Nemlig at Yamaha og Roon har større planer sammen. Ved å først få et Roon Tested-stempel på eksisterende produkter viser Yamaha at de endelig har tatt Roon på alvor. Deretter vil vi se fremtidige produkter med en full Roon Ready-sertifisering.

Vi tør vedde ganske mye på at det vil skje.

Hele pressemeldingen kan du lese her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Lyd & Bilde
Scroll to Top