Slutten for riksdekkende FM-radio har ligget lenge i kortene. I 2017 har FM-sendere landet over slukket en etter en, og på tampen av året er det våre to nordligste fylker som mister riksdekkene FM-radio.
13. desember kl 11:11, slås FM-senderne av, og det er bare lokalradioene som fortsetter å sende på FM. Men bare til 2021. Da skal også de etter planen, over på nett, eller DAB+.
Les mer om digitalradio, dekning og problemløsning hos radio.no
Dermed må man ha en DAB+ radio for å høre radio, med mindre man har digitalradio via internett (nettradio), kabel-tv-boksen, eller en app på mobilen. En mottaker med DAB uten pluss, vil ikke kunne ta imot radiosignaler. Radioen må ha DAB+ merking.
#Tips:
Trykk scan for å søke opp DAB+sendinger på nytt hvis du ikke får inn alle radiostasjonene, eller hvis du tar med radioen på hytta. Da oppdaterer du kanallisten og får inn flere radiostasjoner.
For mange betyr overgangen fra analog til digitalradio, at de mister radiotilbudet, hvis de ikke allerede har en DAB+ radio, eller tilgang til digitalradio på annen måte.
Gamle som nye radioer uten DAB+, hjemme, på hytta, i bilen eller båten, må byttes ut med en ny mottaker. En helt grei DAB+-radio koster bare noen hundrelapper, de gode starter rundet 1000-1500 kr, og det er i denne prisklassen de beste DAB+ adapterne for bil finnes.
#Tips:
Hvis du skal ha en DAB+mottaker et sted med svak dekning, velg en med antenneinngang slik at du kan koble til en ekstern utendørs antenne. Da får du bedre mottak.
Mens alle kan kjøpe seg en DAB+radio og få den til å virke straks den er pakket ut av esken, krever en biladapter montering. Adapterne trenger strøm, tilkobling til anlegget i bilen – enten fysisk med ledning, eller via FM – og de må kobles til en antenne.
Bilverksteder og utssalgsteder kan bistå med montering, mot et prisstillegg.
#Tips:
Antennen til biladapteren fungerer best hvis den er plassert høyt på et vindu uten solfilter eller varmetråder. Husk å jorde antennen på metall, hvis den har jordingskontakt.
Fire kjappe spørsmål om DAB-radio
Hva er DAB+?
Det er trådløs digital distribusjon av radio med DAB+ sendere. DAB+ også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger. Lyden er komprimert for at den ikke skal ta mye plass i sendenettet. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB+ over 80 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm. Det vanligste er 64 til 128 kbps, som vi kjenner fra MP3.
Les også:
Derfor suger DAB-lyden
Hva er fordeler og ulemper med DAB+?
Fordelene med DAB+ er muligheten for å sende mange frekvensblokker noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.
Dekning
I Norge er DAB-dekningen nesten på 100 prosent av bosettingen, og flere radiokanaler finnes kun på DAB. I Danmark er den over 35 prosent, mens Sverige har lagt DAB-radio på is, på ubestemt tid. Men også i Sverige selges det FM-radioer som også har DAB og DAB+, slik at de kan brukes både med eksisterende FM-nett, og et eventuelt DAB-nett.
Det er viktig at man velger en mottaker med DAB+, for den bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd enn vanlig DAB, men DAB+ er ikke bakoverkompatibel med DAB uten pluss. Derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+ – i tillegg til FM-radio.
En eldre radio med DAB uten plusstegnet, vil ikke virke når DAB+ nettet overtar for FM.
Hva med DAB i bil?
Bilradioer uten DAB integrert, eller med allerede monterte DAB-adaptere, blir stumme når FM-nettet slukkes.
For å høre radio i bil i 2017, trenger man en DAB+ adapter som kobles til en medfølgende antenne, strøm og en lydinngang i bilen. Det finnes adaptere som sender DAB+ radio til en frekvens på FM-radioen i bilen, men vi anbefaler å koble adapteren til med en ledning.
#Tips:
Sjekk at automatisk frekvensskifte, også kalt Service Following, er slått på i menyen på biladapteren.
Det er også mulig å strømme fra mobilen, hvis man har en lydinngang på anlegget i bilen. Eller Bluetooth.
Les testen av DAB+ adaptere her.
Våre tester av DAB+radioer:
Ingen har testet så mange DAB+ radioer som oss, og alle testene er tilgjengelige på våre nettsider. Her er et utdrag med de beste biladapterne, de beste bærbare, og de beste stasjonære radioene vi har testet (klikk på linken for å gå til testen):
De bærbare radioene:
1990 kr
Vellydende turkamerat
Den lille Geneva-radioen har relativt voksen og fyldig for en så liten radio. Den lyder åpent med skarpt fokusert mellomtone, som gjør både tale og vokaler til en klokkeklar opplevelse. Et ypperlig valg for de som trenger en liten radio å ta med, som ikke kompromisser for mye på lyd.
4999 kr
Sprutsikker og forberedt for multirom
Como Audio Amico er et utmerket valg blant bærbare radioer. Den lyder litt bedre enn det meste av reiseradioer, og har blant annet multirom, nettradio og strømming, i tillegg til at den er sprutsikker og utstyrt med både fjernkontroll og appstyring.
De stasjonære radioene:
2990 kr
Elegant design og klokkeklar lyd
Ruark-radioen forsvarer prisen med mer gjennomført kvalitet, det er rikelig med bass for et så lite element, og tale er klokkeklart gjengitt. Den kan også brukes med separat batteripakke, og både ser bedre ut og spiller bedre enn andre småradioer.
2895 kr
Den komplette bordradioen
Stereoradioen fra Radionette er blant de mer avanserte med internettradio, FM, DAB+, Bluetooth og optisk lydinngang. To høyttalere gir fyldig stereolyd, og ikke minst klar lyd. En fullverdig stueradio for musikkentusiaster.
3490 kr
Lydkvalitet i en egen klasse
Genevas minste bordradio, passer best for små til middels store rom, men den spiller forbløffende høyt og tøft. Testvinneren Classic L utmerket valg for de fleste som ikke trenger et stort anlegg for å nyte musikk. Vil du heller ha en bærbar med like god lyd? Sjekk ut Geneva Touring L her.
De andre DAB+ løsningene:
1495 kr
Oppgrader anlegget med DAB+
Tiny Audio M7+ er en mottaker med fargeskjerm, Spotify og Wifi-strømming, som kan plugges inn i alle forsterkere, og gir brukeren DAB+ og digitalradio for en billig penge. Den kan kobles til en analog inngang eller en DIN-inngang på eldre apparater, og kan styres med fjernkontroll.
3490 kr
Tuner til anlegget
Her er vellydende tuner eller radiomottaker i normal komponentstørrelse. Perfekt som erstatter til en gammel FM-tuner i et anlegg, siden den byr på klokkelar DAB+ mottak, og den lyder lysår bedre enn en tilkoblet bordradio. Et godt valg for de som kan tenke seg bedre lyd på radio i anlegget.
7490 kr
I pose og sekk
Yamaha R-N803D er en 100 w kraftig nettverksreceiver. Som kombinerer Bluetooth, Wifi (Airplay og DLNA), og Ethernet, med DAB+ radio, platespillerinngang og DAC – og leverer samtidig god dynamikk og så fyldig klang at det er vanskelig å finnet bedre kjøp til prisen.
Biladapterne som gir deg DAB+:
995 kr
Billig DAB+ adapter
Denne DAB+ adapteren er så liten at den er lett å finne plass på dashbordet. Den lyder klarere, fyldigere og bedre fokusert enn de fleste FM-radioer som finnes i biler, og er blant de enkleste å montere selv.
1499 kr
Den mest komplette biladapteren
Testvinneren Tiny Audio C5 har alt man trenger, i en brukervennlig innpakning. 10 knapper lagrer favorittstasjone, slik at man enkelt kan bytte radiostasjon, og lyden har bedre bass og rytmisk driv, enn de fleste adapterne vi har testet.