Taylor Swift setter Apple Music på plass

Apple vil likevel betale for rettigheter til musikere under nye kunders tre måneders prøveperiode.

Skrevet av / 22.06.15 - 13:13
Taylor Swift setter Apple Music på plass

Noe alle de største plateselskaper i verden ikke har klart, gjorde en 25 år gammel kvinne i helgen: Hun satte Apple til veggs. Kvinnen er sangeren og musikeren Taylor Swift, som i et åpent brev til Apple forklarte hvorfor hun ville trekke sitt album «1989» fra Apple Music.

I sitt brev, som ble offentliggjort på Tumblr, skrev Taylor Swift:

«Det handler ikke om meg. Jeg har laget fem album, og kan forsørge meg selv, mitt band, mannskap og management-team gjennom mine konserter. Men det handler om de nye musikere og band, som har utgitt sin første single – og nå ikke får penger for sin suksess. Og om den unge låtskriveren, som har fått sin første sang utgitt, og som trodde at rettighetspengene ville dekke hans eller hennes gjeld.»

«Vi vet hvor astronomisk fremgangsrike Apple har vært, og vi vet at selskapet har penger til å betale kunstnere, låtskrivere og produsenter for prøveperioden på tre måneder. Tre måneder er lang tid at å gå uten lønn, og det er ikke rimelig å be noen om å jobbe gratis. Dette er sagt med respekt, kjærlighet og beundring for alt annet som Apple har skapt.»

Apple: Vi vil betale
Trusselen (og erkjennelsen av en PR-messig katastrofe) fikk Apple til å gjøre en helomvending. Apples visedirektør for Internet Software og Services Eddy Cue svarte tilbake med en forsikring på Twitter om at Apple vil betale kunstnerne for strømming. Også under den tre måneders prøveperioden: «Vi hører deg, Taylor Swift. KH Apple!»

apple_vil_betale1

Apples inntog på strømmemarkedet har vært ventet med spenning hos både forbrukere og konkurrenter. For når Apple kaster seg over et område, kan konkurrentene godt begynne å overveie sin fremtid. Spør bare de som produserte MP3-spillere før iPod kom, eller smartmobiler innen iPhone.

Den 8. juni ble sløret endelig løftet for Apple Music. Og selv om det i bunn og grunn er snakk om en helt alminnelig strømmetjeneste, hvis utvalg og funksjoner ligner til forveksling på Spotify og Tidal, spås den en fremgangsrik fremtid. Til dels fordi Apple har sitt gigantiske distribusjons- og markedsføringsapparat, og dels fordi Apple Music lover kundene tre måneders gratis prøvetid, hvor de kan lytte helt fritt.

Det sjenerøse tilbudet skulle opprinnelig ikke finansieres av Apple selv, men av plateselskapene – og dermed også kunstnerne. Apple har nemlig presentert dem for en kontrakt hvor de må skrive under på å gi avkall på royalties under den tre måneder lange prøveperioden. Hvilket skulle gi Apple en skjønnsmessig besparelse på over 30 milliarder kroner i royalties.

Taylor Swift er langt fra den første som har klaget over den ulønnede prøveperioden. Men tydeligvis den med størst gjennomslagskraft.

Hvorfor 1989 ligner 1984
På nettstedet Geek Culture fremstiller tegneserien «The Joy Of Tech» forløpet som en gjentagelse av Apples berømte 1984-reklame. Men nå er rollene byttet om, og Apple har selv blitt Big Brother, som styrtes fra tronen av en liten jente.

joy_of_tech_1989_1984_cartoon

Kilder: Gizmodo, Geek Culture

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top