Search
Generic filters

Taylor Swift setter Apple Music på plass

Apple vil likevel betale for rettigheter til musikere under nye kunders tre måneders prøveperiode.

Noe alle de største plateselskaper i verden ikke har klart, gjorde en 25 år gammel kvinne i helgen: Hun satte Apple til veggs. Kvinnen er sangeren og musikeren Taylor Swift, som i et åpent brev til Apple forklarte hvorfor hun ville trekke sitt album «1989» fra Apple Music.

I sitt brev, som ble offentliggjort på Tumblr, skrev Taylor Swift:

«Det handler ikke om meg. Jeg har laget fem album, og kan forsørge meg selv, mitt band, mannskap og management-team gjennom mine konserter. Men det handler om de nye musikere og band, som har utgitt sin første single – og nå ikke får penger for sin suksess. Og om den unge låtskriveren, som har fått sin første sang utgitt, og som trodde at rettighetspengene ville dekke hans eller hennes gjeld.»

«Vi vet hvor astronomisk fremgangsrike Apple har vært, og vi vet at selskapet har penger til å betale kunstnere, låtskrivere og produsenter for prøveperioden på tre måneder. Tre måneder er lang tid at å gå uten lønn, og det er ikke rimelig å be noen om å jobbe gratis. Dette er sagt med respekt, kjærlighet og beundring for alt annet som Apple har skapt.»

Apple: Vi vil betale
Trusselen (og erkjennelsen av en PR-messig katastrofe) fikk Apple til å gjøre en helomvending. Apples visedirektør for Internet Software og Services Eddy Cue svarte tilbake med en forsikring på Twitter om at Apple vil betale kunstnerne for strømming. Også under den tre måneders prøveperioden: «Vi hører deg, Taylor Swift. KH Apple!»

apple_vil_betale1

Apples inntog på strømmemarkedet har vært ventet med spenning hos både forbrukere og konkurrenter. For når Apple kaster seg over et område, kan konkurrentene godt begynne å overveie sin fremtid. Spør bare de som produserte MP3-spillere før iPod kom, eller smartmobiler innen iPhone.

Den 8. juni ble sløret endelig løftet for Apple Music. Og selv om det i bunn og grunn er snakk om en helt alminnelig strømmetjeneste, hvis utvalg og funksjoner ligner til forveksling på Spotify og Tidal, spås den en fremgangsrik fremtid. Til dels fordi Apple har sitt gigantiske distribusjons- og markedsføringsapparat, og dels fordi Apple Music lover kundene tre måneders gratis prøvetid, hvor de kan lytte helt fritt.

Det sjenerøse tilbudet skulle opprinnelig ikke finansieres av Apple selv, men av plateselskapene – og dermed også kunstnerne. Apple har nemlig presentert dem for en kontrakt hvor de må skrive under på å gi avkall på royalties under den tre måneder lange prøveperioden. Hvilket skulle gi Apple en skjønnsmessig besparelse på over 30 milliarder kroner i royalties.

Taylor Swift er langt fra den første som har klaget over den ulønnede prøveperioden. Men tydeligvis den med størst gjennomslagskraft.

Hvorfor 1989 ligner 1984
På nettstedet Geek Culture fremstiller tegneserien «The Joy Of Tech» forløpet som en gjentagelse av Apples berømte 1984-reklame. Men nå er rollene byttet om, og Apple har selv blitt Big Brother, som styrtes fra tronen av en liten jente.

joy_of_tech_1989_1984_cartoon

Kilder: Gizmodo, Geek Culture

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.