Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Stereomotoren

Forsterkeren er ”motoren” i stereoanlegget - den gjør lydsignalene om til strøm som kan drive høyttalerne dine. Gode høyttalere kan blomstre med en skikkelig forsterker til å drive dem.

Skrevet av / 03.03.12 - 10:27
Stereomotoren

I valg av forsterker er det gjerne fristende å velge den kraftigste. I noen tilfeller er dette slett ikke dumt, men husk at forsterkeren skal fungere best mulig med nettopp dine høyttalere. Effekt alene er ikke nok til å drive høyttalerne med kvalitetslyd, men det gjør det lettere å få kontroll på dem.

Slik velger du riktig forsterker
Forsterkeren bør matche kvaliteten på høyttalerne og den øvrige elektronikken. En liten budsjettforsterker vil raskt bli avslørt om du setter den til å drive store og krevende high-end høyttalere. Derimot kan en dyr og kraftig forsterker få selv billige høyttalere til å låte overraskende bra, innenfor rimelighetens grenser. En grei tommelfingerregel er å bruke 30-40% av totalbudsjettet på forsterkeren. Husk at mange har en tendens til å bytte høyttalere med jevne mellomrom, enten på grunn av smak, plassmessige hensyn eller ønske om oppgradering, og da er det jo greit å ha en forsterker som holder mål. En god forsterker kan du derfor ha nytte og glede av i mange år.

I likhet med høyttalere er det en sammenheng mellom pris, kvalitet og kvantitet innen forsterkere. Du kan kjøpe billige forsterkere med masse effekt, som vil yte bra i situasjoner der lydtrykk er det viktigste,eller du kan kjøpe en forsterker med få watt og høy lydkvalitet. Et ekstremt eksempel er rørforsterkere, som kan koste 100.000 kroner eller mer. De låter fantastisk så lenge du ikke fristes til å spille veldig høyt, men kan være kresne på hvilke høyttalere de trives med. Det sikreste valget i lengden er en god hi-fi forsterker med 80-100 watt per kanal, som rekker i massevis til moderate lydnivåer.

Velg en så god forsterker du har råd til, og så kraftig og stabil som det er behov for. En hornhøyttaler med høy følsomhet kan spille fantastisk på en 20 watts forsterker fordi den er lite krevende når det gjelder elektrisk belastning. En elektrostathøyttaler er langt mer krevende, både fordi den er langt mindre effektiv og i tillegg lavimpedant. Lav impedans og lav følsomhet kan tømme selv de tøffeste forsterkeres strømforsyning på et blunk, og etterlate lytteren med en rykende varm forsterker og skyhøy forvrengning.

4 kjappe tips

Kvalitet koster
Skikkelig kvalitet starter gjerne på 3.000 kroner, typisk med en effekt på 30-50 watt pr. kanal. For 5.000 kroner kan du finne forsterkere opp mot 100 watt. Forsikre deg om at den kan drive nettopp dine høyttalere før du kjøper en såpass rimelig forsterker. Den tryggeste måten å gjøre dette på, er å få forsterkeren demonstrert på dine egne høyttalere.

Lytt før du kjøper
Kjøp forsterker etter at du har hørt den spille på høyttalere identiske med dine egne. Og gjerne opp mot en annen forsterker, så du har et sammenlikningsgrunnlag.

Gi forsterkeren luft
Det kan bli temmelig hett under topplokket på en forsterker, så sørg for tilstrekkelig med lufting over og på sidene. Ingen andre komponenter bør plasseres oppå forsterkeren.

Skru forsterkeren helt av
Spesielt dyrere forsterkere bruker ganske mye strøm selv i standby-modus. Derfor bør du skru forsterkeren helt av når du legger deg om kvelden. Vær da klar over at enkelte forsterkere trenger godt over en time med strøm før de låter optimalt igjen.

Notater til bildet på side to (de er også gjort på selve bildet, men som egne lag som ombrekker kan modifisere/skifte ut. Disse er kun gjort så ombrekker skal vite hvilken tekst som skal hvor):

Om forsterkeren har Home Theater Bypass, kan denne kobles til en surroundreceiver. Da fungerer den som en ren effektforsterker.

De vanligste inngangene på en forsterker er type RCA.

Noen forsterkere har balanserte XLR-innganger. Disse kan gi enda renere lyd enn ubalansert RCA.

Har forsterkeren forforsterkerutgang, kan den kobles til en ekstra effektforsterker for å bi-ampe høyttalerne, eller gi kraft til et ekstra høyttalerpar.

Denne forsterkeren har ett par høyttalerutganger, men mange har to. Med to kan du koble til et ekstra høyttalerpar eller bruke dobbelt sett kabler på det ene (bi-wiring).

USB-inngang har blitt stadig vanligere. Her kobler du til datamaskinen, slik at forsterkeren tar over som lydkort og gir langt bedre lyd. På noen forsterkere må du velge mellom USB eller platespillerinngang.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top