Search
Generic filters

Stereomotoren

Forsterkeren er ”motoren” i stereoanlegget - den gjør lydsignalene om til strøm som kan drive høyttalerne dine. Gode høyttalere kan blomstre med en skikkelig forsterker til å drive dem.

I valg av forsterker er det gjerne fristende å velge den kraftigste. I noen tilfeller er dette slett ikke dumt, men husk at forsterkeren skal fungere best mulig med nettopp dine høyttalere. Effekt alene er ikke nok til å drive høyttalerne med kvalitetslyd, men det gjør det lettere å få kontroll på dem.

Slik velger du riktig forsterker
Forsterkeren bør matche kvaliteten på høyttalerne og den øvrige elektronikken. En liten budsjettforsterker vil raskt bli avslørt om du setter den til å drive store og krevende high-end høyttalere. Derimot kan en dyr og kraftig forsterker få selv billige høyttalere til å låte overraskende bra, innenfor rimelighetens grenser. En grei tommelfingerregel er å bruke 30-40% av totalbudsjettet på forsterkeren. Husk at mange har en tendens til å bytte høyttalere med jevne mellomrom, enten på grunn av smak, plassmessige hensyn eller ønske om oppgradering, og da er det jo greit å ha en forsterker som holder mål. En god forsterker kan du derfor ha nytte og glede av i mange år.

I likhet med høyttalere er det en sammenheng mellom pris, kvalitet og kvantitet innen forsterkere. Du kan kjøpe billige forsterkere med masse effekt, som vil yte bra i situasjoner der lydtrykk er det viktigste,eller du kan kjøpe en forsterker med få watt og høy lydkvalitet. Et ekstremt eksempel er rørforsterkere, som kan koste 100.000 kroner eller mer. De låter fantastisk så lenge du ikke fristes til å spille veldig høyt, men kan være kresne på hvilke høyttalere de trives med. Det sikreste valget i lengden er en god hi-fi forsterker med 80-100 watt per kanal, som rekker i massevis til moderate lydnivåer.

Velg en så god forsterker du har råd til, og så kraftig og stabil som det er behov for. En hornhøyttaler med høy følsomhet kan spille fantastisk på en 20 watts forsterker fordi den er lite krevende når det gjelder elektrisk belastning. En elektrostathøyttaler er langt mer krevende, både fordi den er langt mindre effektiv og i tillegg lavimpedant. Lav impedans og lav følsomhet kan tømme selv de tøffeste forsterkeres strømforsyning på et blunk, og etterlate lytteren med en rykende varm forsterker og skyhøy forvrengning.

4 kjappe tips

Kvalitet koster
Skikkelig kvalitet starter gjerne på 3.000 kroner, typisk med en effekt på 30-50 watt pr. kanal. For 5.000 kroner kan du finne forsterkere opp mot 100 watt. Forsikre deg om at den kan drive nettopp dine høyttalere før du kjøper en såpass rimelig forsterker. Den tryggeste måten å gjøre dette på, er å få forsterkeren demonstrert på dine egne høyttalere.

Lytt før du kjøper
Kjøp forsterker etter at du har hørt den spille på høyttalere identiske med dine egne. Og gjerne opp mot en annen forsterker, så du har et sammenlikningsgrunnlag.

Gi forsterkeren luft
Det kan bli temmelig hett under topplokket på en forsterker, så sørg for tilstrekkelig med lufting over og på sidene. Ingen andre komponenter bør plasseres oppå forsterkeren.

Skru forsterkeren helt av
Spesielt dyrere forsterkere bruker ganske mye strøm selv i standby-modus. Derfor bør du skru forsterkeren helt av når du legger deg om kvelden. Vær da klar over at enkelte forsterkere trenger godt over en time med strøm før de låter optimalt igjen.

Notater til bildet på side to (de er også gjort på selve bildet, men som egne lag som ombrekker kan modifisere/skifte ut. Disse er kun gjort så ombrekker skal vite hvilken tekst som skal hvor):

Om forsterkeren har Home Theater Bypass, kan denne kobles til en surroundreceiver. Da fungerer den som en ren effektforsterker.

De vanligste inngangene på en forsterker er type RCA.

Noen forsterkere har balanserte XLR-innganger. Disse kan gi enda renere lyd enn ubalansert RCA.

Har forsterkeren forforsterkerutgang, kan den kobles til en ekstra effektforsterker for å bi-ampe høyttalerne, eller gi kraft til et ekstra høyttalerpar.

Denne forsterkeren har ett par høyttalerutganger, men mange har to. Med to kan du koble til et ekstra høyttalerpar eller bruke dobbelt sett kabler på det ene (bi-wiring).

USB-inngang har blitt stadig vanligere. Her kobler du til datamaskinen, slik at forsterkeren tar over som lydkort og gir langt bedre lyd. På noen forsterkere må du velge mellom USB eller platespillerinngang.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.