Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Spotify Connect eller Wimp HiFi? Det er spørsmålet!

Strømming er i vinden som aldri før. Spotify går sin vei mot stadig bedre brukervennlighet. Wimp satser på sin side mot bedre lydkvalitet og redaksjonelt innhold. Begge har utvalget – men hvem er best?

Skrevet av / 24.11.13 - 11:44
Spotify Connect eller Wimp HiFi? Det er spørsmålet!

At CD-en går mot graven, er kjent for de fleste. Hva som blir arvtakeren er det derimot større uenighet om. Noen sverger til nedlasting via nettbutikker som Itunes, Gubemusic og Hdtracks. Andre sparer heller lagringsplassen til fordel for strømming via nettskyen. Men hvilken strømmetjeneste skal man velge? Det kommer an på om du ønsker best mulig brukervennlighet eller lydkvalitet.

For oss nordmenn er det i all hovedsak to tjenester å velge blant: Svenske Spotify og norske Wimp. Begge har et stort utvalg med over 20 millioner sanger. Begge gir rask tilgang til musikken enten via datamaskinen, mobiltelefonen eller nettbrettet. Og begge kan du få direkte innebygd i et utvalg tredjeparts hi-fi-produkter. Bare ikke det samme utvalget.

Foto: Spotify
Foto: Spotify

Spotify
Spotify har den største brukergruppen, mye takket være at tjenesten tilbyr gratisabonnement (da med reklamesnutter). Men bare med Premium-abonnementet får du spille av musikken på mobilen og nettbrettet, og dessuten strømme musikk direkte via en app innebygd i tredjeparts hi-fi-produkter. Min erfaring er at Spotify sitt brukergrensesnitt er litt raskere enn Wimp sitt, spesielt når det kommer til å finne én og én låt fremfor hele album. Dessuten laster PC-versjonen raskere og bruker mindre minne fra datamaskinen.

Spotify Connect
Tredjeparts hi-fi-produkter med innebygd Spotify brukte tidligere sitt eget brukergrensesnitt rundt tjenesten. Ikke alle har vært like vellykket, spesielt dette med søk og redigering av spillelister i appene for smartmobil og nettbrett har gjerne vært mangelfulle. Hvilket gjorde Spotify-opplevelsen blandet.

Spotify Connect er et resultat av at Spotify ønsket et standard brukergrensesnitt for slike produkter. I stedet for å styre tjenesten via fjernkontroll-appen til hi-fi-produktene har Spotify i stedet lært av Apples AirPlay-funksjon. Connect innebærer nemlig at du åpner Spotify på mobilen eller nettbrettet og bruker tjenesten på vanlig måte. For å få musikken over på anlegget, trykker du på høyttalerikonet nederst til høyre i appen, og en liste med dine Spotify Connect-produkter kommer opp. Så trykker du på det produktet du ønsker lyd fra, og vips har du musikk over hi-fi-anlegget.

Forskjellen ligger under overflaten. For, mens AirPlay strømmer musikk fra den mobile enheten gjennom luften, hvorpå mottakeren konverterer musikken til lyd, bruker Spotify Connect kun mobilen som fjernkontroll. Det betyr at du ikke er avhengig av et raskt og stabilt trådløst nettverk, da hi-fi-produktet kan være tilkoblet nettverket med nettverkskabel, som da gjør det helt stabilt og dermed gir en helt sømløs musikkopplevelse.

Dersom du har mange Spotify Connect-produkter tilkoblet i ulike rom i hjemmet, kan du enkelt velge hvilket av dem du ønsker å spille av musikken på. Og siden Connect-sertifiseringen er lik for alle, så spiller det ingen rolle om produktene er av ulike merker. Men du kan ikke velge å spille av på alle samtidig. Du kan kun få musikk fra ett produkt om gangen, noe jeg fikk bekreftet da jeg prøvde å koble til to Pioneer-receivere, begge med Spotify Connect. Dette er en klar svakhet, som jeg ikke helt skjønner meg på.

Foto: Wimp
Foto: Wimp

Wimp
Når det kommer til den norske musikktjenesten Wimp har jeg totalt falt for den mer redaksjonelle tilnærmingen til musikken. Her finner du anbefalte spillelister satt sammen av Wimps musikkredaksjon, i tillegg til spillelistene til ulike musikkjournalister og kulturelle kjendiser. Det tar litt lenger tid å laste, på grunn av den trege Adobe Air-plattformen, men om du er glad i album, gir Wimp en mer helhetlig brukeropplevelse for min del. I det siste har også Wimp hatt en opprydning i musikkatalogen sin, og kvittet seg med arkivfiler med dårlig oppløsning. Faktisk er det meste nå arkivert i tapsfritt format, og målet er at dette skal omfatte hele arkivet.

Wimp HiFi
Hvilket baner vei for et nytt abonnement for lydpuristene: Wimp HiFi: Mens både Wimp Premium og Spotify Premium til 99 kroner i måneden gir et visst tap av lydkvalitet, får du for 199 kroner i måneden ekte CD-kvalitet med Wimp HiFi.

Med Wimp HiFi får du CD-kvalitet fra musikken spilt fra din Android- eller Apple-mobil eller -nettbrett, eller med utvalgte hi-fi-produkter som har Wimp-tjenesten innebygd. For øyeblikket tilbyr ikke PC-versjonen musikken med CD-kvalitet. Dette har med kopibeskyttelse å gjøre, for platebransjen er redde for at folk bare kan laste ned musikken direkte til sin harddisk i ekte CD-kvalitet. Wimp jobber med å utvikle en kopisperre, slik at HiFi-abonnementet også kan omfatte PC-brukere.

Etter å ha brukt HiFi-abonnementet over en lengre periode, kan jeg konstatere at enkelte musikkstykker er lettere å høre forskjell på enn andre. Det som kan virke litt merkelig, er at det er lettest å høre forskjell på overkomprimerte popinnspillinger, hvor alle topper og bunner i lydbildet er totalt jevnet ut, for å gi plass til et høyest mulig gjennomsnitts-lydnivå. Slike innspillinger låter slettes ikke bra, men de låter i det minste bedre med Wimp HiFi. Et eksempel på en slik låt er ”Wake Me Up” av Avicii, som ikke låter fullt så dårlig med Wimp HiFi.

Med mer delikate musikkproduksjoner ligger forskjellen i detaljene. Man må da prøve å følge med på det som foregår i bakgrunnen i lydbildet. Når en sangstemme står i forgrunnen, prøv da å lytte til trommecymbalene i bakgrunnen, eller følg med på romklangen. Størrelsen på lydbildet. Man legger merke til at det hele er mer på plass og nyansert med Wimp HiFi-abonnementet.

Hvem er best?
Hvorvidt du bør ha Spotify eller Wimp er veldig individuelt. Jeg er en lydpurist, og foretrekker Wimp HiFi. Samtidig er det vanskelig å ikke falle for brukervennligheten med Spotify Connect. Begge disse abonnementene forutsetter et tredjepartsprodukt med tjenesten innebygd for å få fullt utbytte av dem. Om du kun skal spille fra PC-en, kommer det an på om du ønsker raskest mulig tilgang til musikken du søker etter, eller om du ønsker hjelp fra blant annet redaksjonelle spillelister for å finne ny musikk. Begge tjenestene er raske, men Spotify er hakket raskere. Litt banalt kan man si at Spotify er bedre for singlelytting, mens Wimp er mer tilrettelagt for albumlytting.

 

Noen produkter med Spotify Connect:
Argon Inet2+
Pioneer VSX-922
Yamaha RX-V675
Philips Fidelio Primo

Noen produkter med Wimp HiFi:
Logitech Squeezebox Touch (har også Spotify)
Sonos Connect (har også Spotify)
Bluesound Node
Bladelius Mimer

Priser
Spotify Free (96kbps Ogg.Vorbis): Gratis
Spotify Unlimited (160kbps Ogg.Vorbis): 49 kr/mnd
Spotify Premium (320kbps Ogg.Vorbis): 99 kr / mnd
Wimp Premium (320kbps AAC): 99 kr/mnd
Wimp HiFi (FLAC/ALAC): 199 kr/mnd

spotify.com
wimp.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top