Teknologi

Sony har annonsert en ny 21 megapiksler bildebrikke for mobiltelefoner, som lover overlegen autofokus og mye bedre bildekvalitet.
Annonse
Annonse
forfatter

Mobiltelefoner er de flestes foretrukne kamera. På bildetjenesten Flickr er det det mobiltelefoner som troner på de øverste plassene, i listen over de mest brukte kameraene. Problemet er bare at kameraer på mobiltelefoner er ganske dårlige, om man sammenligner med bildekvaliteten på et godt kamera. Særlig på bilder tatt i lite lys.

Det akter Sony å gjøre noe med. De er blant de største på sensorteknologi og lager bildebrikker til mange andre enn seg selv. Som Apple, Nikon og Olympus, for å nevne noen.

Sony exmor mm

Nå lanserer de en ny generasjon bildebrikke, kalt Exmor RS, for mobiltelefoner. Den er bare 1/2.4 tomme stor, med en pikselstørrelse på 1.12μm, og har hele 21 Mp.

Sony-brikken bruker så kalt stablet sensor som betyr at fotosensorene for rødt, grønt og blått, slås sammen til en. De kaller teknikken APCS (Active Pixel Color Sampling), hvor prosessoren kombinerer informasjonen fra RGB ved ta tre lynraske eksponeringer. Akkurat hvor raskt det går, sier Sony ikke noe om, men vi håper det er så raskt at det ikke påvirker bilder tatt med lengre lukkertider.

Annonse

Sony Active Pixel ColorFordelene med en slik bildebrikke, er at hver sensor kan være større og følsomheten øker. Det kan bety betydelig bedre egenskaper med mindre bildestøy i lite lys.

Den nye bildebrikken støtter også videoopptak i 4K, og har hele 192 fokuspunkter som skal være overlegent mye raskere og mer presis på bevegelige motiver. Den skal også ha bedre egenskaper når man tar HDR-bilder – høydynamisk modus hvor kameraet kompenserer for for eksempel motlys ved å lyse opp skygger som vist på bildet under.

I skrivende stund er det ikke klart hvilken mobil som blir den første med Sonys 21 Mp brikke, men vi gjetter på at det blir neste generasjon Xperia-mobil fra Sony.

Sony exmor hdr

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Pentax gir ikke slipp på speilrefleksen.
Canon oppdaterer tre kameraer, og du kan gjøre det selv.
Det finnes ikke et mindre fullformatkamera enn nye Sigma fp L.
Faste brennvidder for fullformat.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.