Teknologi

Sony har annonsert en ny 21 megapiksler bildebrikke for mobiltelefoner, som lover overlegen autofokus og mye bedre bildekvalitet.
Annonse
Annonse
forfatter

Mobiltelefoner er de flestes foretrukne kamera. På bildetjenesten Flickr er det det mobiltelefoner som troner på de øverste plassene, i listen over de mest brukte kameraene. Problemet er bare at kameraer på mobiltelefoner er ganske dårlige, om man sammenligner med bildekvaliteten på et godt kamera. Særlig på bilder tatt i lite lys.

Det akter Sony å gjøre noe med. De er blant de største på sensorteknologi og lager bildebrikker til mange andre enn seg selv. Som Apple, Nikon og Olympus, for å nevne noen.

Sony exmor mm

Nå lanserer de en ny generasjon bildebrikke, kalt Exmor RS, for mobiltelefoner. Den er bare 1/2.4 tomme stor, med en pikselstørrelse på 1.12μm, og har hele 21 Mp.

Sony-brikken bruker så kalt stablet sensor som betyr at fotosensorene for rødt, grønt og blått, slås sammen til en. De kaller teknikken APCS (Active Pixel Color Sampling), hvor prosessoren kombinerer informasjonen fra RGB ved ta tre lynraske eksponeringer. Akkurat hvor raskt det går, sier Sony ikke noe om, men vi håper det er så raskt at det ikke påvirker bilder tatt med lengre lukkertider.

Sony Active Pixel ColorFordelene med en slik bildebrikke, er at hver sensor kan være større og følsomheten øker. Det kan bety betydelig bedre egenskaper med mindre bildestøy i lite lys.

Den nye bildebrikken støtter også videoopptak i 4K, og har hele 192 fokuspunkter som skal være overlegent mye raskere og mer presis på bevegelige motiver. Den skal også ha bedre egenskaper når man tar HDR-bilder – høydynamisk modus hvor kameraet kompenserer for for eksempel motlys ved å lyse opp skygger som vist på bildet under.

I skrivende stund er det ikke klart hvilken mobil som blir den første med Sonys 21 Mp brikke, men vi gjetter på at det blir neste generasjon Xperia-mobil fra Sony.

Sony exmor hdr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.