Slutt for FM-nettet

Regjeringen har besluttet å digitalisere radio og slukke FM-nettet i 2017.

Skrevet av / 16.04.15 - 08:06
Slutt for FM-nettet

Radiolytting øker på digitale plattformer, og FM-nettet med analog distribusjon er så gammelt at det har plass til bare fem riksdekkende radiokanaler.

DAB-nettet har mye større kapasitet enn FM, og har plass til rundt 40 riksdekkende kanaler.

Nå har Regjeringen besluttet at FM-nettet skal fases ut til fordel for digitale plattformer, og kanalene flyttes over på blant annet DAB-radio.

Det betyr at etter 2017 blir dine FM-radioer tause, og man må ha en DAB-radio eller nettradio for å høre radiosendinger. I bilen trenger man en DAB-adapter – som denne du kan montere selv, for å få inn radiosendinger.

Vår nyeste test av DAB-radioer leser du her.

I Norge er DAB-dekningen nesten total, med unntakt for tuneller hvor utbyggingen av DAB-sendere ikke er ferdig.

– Digitaliseringen av radioen åpner for et langt større mangfold av radiokanaler som vil komme lyttere i hele landet til gode. For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Dessuten åpner digitaliseringen for økt konkurranse, og økte muligheter for innovasjon og utvikling, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) i en pressemelding.

Kulturministeren skal levere en stortingsmelding i løpet av april, hvor det skal avklares hvilken plass lokalradioene skal ha i det digitale radionettet.

Lokalradioer er stort sett på FM, og har bedt om å få fortsette på FM i 5-7 år fremover. De har bedt om at det utvikles støtteordninger for lokalradioer som ikke har råd til å oppgradere til sendinger på DAB.

Norge er et av få land med et ferdig utbygd DAB-nett for digital radio, og DAB-radio finnes også i land som Danmark, England, Tyskland og Australia, mens man i Sverige har valgt å legge DAB-utbyggingen på is.

I følge radio.no, starter slukkingen i Nordland fylke 11. januar 2017 og avsluttes med Troms og Finnmark 13.12 2017. NRK, P4-gruppen og SBS Radio vil slukke alle sine FM-sendinger samtidig i to av seks  regioner. I fire regioner vil NRK slukke FM-sendingene i god tid før privateide kanaler.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top