Nyhet

Skjær dine egne vinylplater

Hvis du vil ha en helt personlig, analog vinyllyd, da har Teenage Engineering en plateskjæremaskin til deg. Og den er billig!

Skrevet av / 08.10.22 - 18:01
Skjær dine egne vinylplater

Det er noe magisk med vinylplater. Den taktile nytelsen ved å ta platen i hendene, sammen med den varme, analoge lyden.

Men hvorfor nøye seg med å kjøpe vinylplater – som for øvrig er hinsides dyre – når du kan lage dine egne hjemme på kjøkkenbordet?

Svenske Teenage Engineering er kjent for sine finurlige og interessante påfunn. De har blant annet gjenskapt Stig Carlssons klassiske OD-11-høyttaler, laget en moderne transistorradio, man kan remixe med. Og de har i samarbeid med IKEA laget den hackbare høyttaleren Frekvens.

Denne gangen har teenage-ingeniørene samarbeidet med japanske Yuri Suzuki, og sammen har de laget en plateskjæremaskin til hjemmebruk, kalt PO-80 record factory. Og for å gjøre det enda mer unikt må du montere den selv. Noe som skal være nokså enkelt, og ikke krever bruk av verktøy.

Når maskinen er satt sammen, trenger man kun å koble til en analog signalkilde, legge på en av de medfølgende skjærbare vinylplatene, senke skjærenålen og sette igang. Vanskeligere er det ikke ifølge Teenage Engineering.

En plateskjæremaskin til €150? Det kan du kjøpe fra Teenage Engineering. (Foto: Teenage Enginering)

Når platen er ferdig, kan den spilles av på PO-80 ved hjelp av den mer normale tonearm og pickup. Det er en innebygd høyttaler samt en analog 3,5 mm minijackutgang. Om platene også kan spilles på en konvensjonell platespiller, finner vi ikke informasjon om på nettsiden. Vi regner med at det er mulig, men at man nok burde la være for pickupens skyld.

Som alt annet fra Teenage Engineering er PO-80 record factory laget med et glimt i øyet og en stilsikker sans. Lyden er ekte lo-fi, men definitivt gjenkjennelig. Og prisen er kun EUR 150 (1.500 kroner). Noe som er kun en tyvendel av den eneste andre plateskjæremaskinen til hjemmebruk som vi kjenner til, fra Phonocut.

Det følger med fem blanke vinylplater i pakken, og man kan få fem ekstra plater for EUR 20. Ekstra skjærehoder kan kjøpes for EUR 15.

Maskinen har for øvrig blitt solgt tidligere i en utgave laget av den japanske leketøysprodusenten Gakken.

 

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbud i samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Gjetter du prisen?

Djevelen kommer igjen

Aston Martin med B&W: Konsertlyd i verdens første Super Tourer

Legendarisk forsterker gjenoppstår

Live podcast-episode fra Elkjøp Campus

High-end du neppe har sett før

Scroll to Top