Nyhet

Rega Reference EBLT drive belt

Rega platespillere kan lyde bedre med en ny rem.
forfatter

En platespiller er en høyst mekanisk innretning, følsom for vibrasjoner, interferens og elektromagnetisk stråling. I det hele tatt, er en platespiller en innretning hvor alt, hver lille detalj, kan være avgjørende for lydkvaliteten.

Derfor finnes det mange ulike retninger, altså måter å lage platespillere på, selv om grunnprinsippet med en roterende tallerken i vater, og en nål som genererer elektrisitet, er fundamentalt det samme for alle platespillere.

Noen, som Rega, foretrekker å rotere tallerkenen ved hjelp av en rem. Den kan være av ulike materialer, men det vanligste er gummi.

En jevn og flat eller rund rem i gummi eller silikon, er avgjørende for presisjon, og Rega lager sine egne remmer med en maskin som de selv hevder er bedre på å kutte remmene helt nøyaktig. Slik at remmen ikke påvirker lyden negativt.

Nå har de funnet en måte å lage drivremmen enda bedre på, og den  nye Rega Reference EBLT remmen, lover å redusere avvik som wow og flutter på alle Regas platespillere.

Illustrasjonen viser sammenligningen med en vanlig rem på Regas aller billigste platespiller, Planar 1, og samme spiller med den nye Reference EBLT-remmen.

I Regas målinger viser de til at standardremmen gir et W&F-avvik på 0.253 prosent, den allerede tilgjengelige Advanced EBLT-remmen har et mindre avvik på 0.162 prosent, mens den nye  Reference EBLT-remmen klarer å redusere avvikene enda mer, til 0.075 prosent.

Med bedre rotasjonstabilitet, får man mer korrekt hastighet, og redusert avvik gir bedre lyd.

Den vil etter hvert bli standarremmen på Planar 8 og Planar 10, men kan selvsagt brukes på alle Rega platespillere, fra Planar 1.

Analog innertier Regas flaggskip lyder guddommelig og er verdt hver krone, selv om det kanskje ikke ser ut som man får særlig mye for pengene.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.