TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Nå i Norge: Melco nettverksservere blir Roon Ready

Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.

forfatter
Publisert 29.09.20 - 11:26

Med sitt utspring i Buffalo Technology, et av Japans største datafirmaer, startet Melco i 2014 med «The Audiophile NAS Project» i 2014. Målet var å se om man kunne få til strømming av lyd uten de vanlige kompromissene PC-verden introduserer.

Melco: i begynnelsen av signalveien

Melco lager ikke komplette nettverksspillere med innebygd DAC, men håndterer signalet helt i begynnelsen av strømmen.

I følge pressemeldingen, har Melco «analysert og pekt på elefanten i rommet når det kommer til all strømming av lyd. Hvordan oppnå audiofil lydkvalitet i en DAC eller streamer når alle omkringliggende enheter som servere, rutere og nettverksdisker introduserer ekstra jitter og et høyere støygulv?»

Å «fikse det i miksen» er et negativt ladet begrep blant mange lydteknikere. Utrykket henger nært sammen med «shit in = shit out», da man slettes ikke kan hente ut tapt informasjon i miksen, eller korrigere for store feil. Man sminker i stedet over til noe ørene kan godta, men det aller beste resultatet får man om selve opptaket er gull i utgangspunktet.

Melco lager nettverksprodukter som skal foredle signalet i forkant av streameren / DAC-en. Foto: Melco
Melco lager nettverksprodukter som skal foredle signalet i forkant av streameren / DAC-en. Foto: Melco

Renest mulig signal fra begynnelsen

Tanken til Melco er at når DSP-en må jobbe i herdig med å korrigere for tidsfeil og elektrisk støy som kommer fra nettverksporten, så vil den økte prosesseringen av det innkommende signalet føre til økt støygulv i apparatet. Hver gang DSP-en gjør en utregning, napper den i strømforsyningen og skaper ubalanse.

«Melco løser denne utfordringen på en sofistikert måte gjennom sine servere, streamingbridger og audiofile nettverkswitcher,» kan man videre lese.

Melco, eller Maki Engineering Laboratory Company, ber oss å bruke mer energi og fokusere på infrastrukturen for å få det beste ut av nettverksspillerne og DAC-ene våre. I følge importøren overbeviser produktene og «viser at vi her at vi har store forbedringspotensialer for strømming. For svært mange av oss lydinteresserte er strømming blitt den vanligste avspillingsmetoden. Da må vi nesten behandle nettverket som en del av kilden, eller leve med at vi ikke har hørt hva systemet vårt er fullgodt for lydmessig.»

Nøkkelfunksjoner for Melco-servere:

 • Lydforbedring både gjennom aktiv bruk (strømmebro/Roon endpoint) eller passiv bruk (server)
 • Egen isolert USB-port for videreformidling til USB-DAC-er.
 • Egen isolert nettverksport for hosting videreformidling til streamere/nettverksspillere.
 • Klokker og strømforsyninger i høy kvalitet.
 • UPnP: Audiofil NAS-teknologi med lokal lagring (innebygd harddisk).
 • Melco Intelligent Music library med teknologi fra Songkong og Minimserver.
 • Roon Ready
 • Innebygd støtte for Tidal og Qobuz
 • Styring via Melco Music HD iPad app og Roon (også mConnect, Bubble UPnP)
 • Made in Japan

Kostbare produkter

Det rimeligste produktet heter N100 (26.995 kr), med halv bredde og innebygd Tidal, Qobuz og er Roon Ready, og dessuten innebygd 2TB harddisk med antivibrasjon. Melco N100 er vifteløs og har tre isolerte USB-porter for viderekobling til USB-DAC, Harddisker eller CD-drivverk. For eksempel.

Melco N100 er den rimeligste nettverksserveren. Foto: Melco
Melco N100 er den rimeligste nettverksserveren. Foto: Melco

Deretter kommer et stort hopp i pris, til N10. Denne har samme bredde men kommer i to kabinetter. N10 har en «ekstremt presis», ekstern lineær strømforsyning i eget kabinett for minimal interferens. Harddisken har økt til 3TB, og prisen har økt til nokså spinnville 89.995 kroner.

Toboksløsningen Melco N10 er mye dyrere enn N100, og har ekstern strømforsyning for enda bedre lyd. Foto: Melco
Toboksløsningen Melco N10 er mye dyrere enn N100, og har ekstern strømforsyning for enda bedre lyd. Foto: Melco

I tillegg finnes den rene nettverksswitchen S100. «Etter flere år med egne filtrerte porter for streamere implementert i serverne sine, var det ingen overraskelse at Melco endelig tok steget ut og laget sin egen dedikerte audiofile nettverksswitch.» Overraskelse eller ikke, Melco S100 koster 26.995 kroner og tilbyr fire isolerte 100 Mbps porter dedikert til streamer/musikkspiller, og ytterligere fire porter med 1 Gbps hastighet til annen datatrafikk.

Melco S100 er en ren nettverkssvitsj, som skal gi optimalt utgangspunkt for tilkoblede nettverksspillere. Foto: Melco
Melco S100 er en ren nettverkssvitsj, som skal gi optimalt utgangspunkt for tilkoblede nettverksspillere. Foto: Melco

Det finnes flere produkter også, inkludert fullbreddeservere opp til 126.000 kroner (HA-N1Z/2EX-S40), men hvis produktkategorien var fra spesielt interesserte fra før, begynner vi vel her å nærme oss galskap…

Norsk importør av Helco er multirom.no

Mer info: melco-audio-masters.com

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 kommentarer om “Nå i Norge: Melco nettverksservere blir Roon Ready”

 1. Vær så snill, ikke kjøp denne switchen. Alt som skrives om jitter, tidsfeil og støybunn er bare tull. All digital overføring blir overført feilfritt til DAC’en – bit for bit – i god tid før lyden konverteres til et analogt signal. Alle antydninger om at feil og forsinkelser i overføringen kan påvirke lydkvaliteten, er bare salgsfluff uten rot i virkeligheten.

  Det at en produsent markedsfører en så spinnvilt dyr switch som ikke gjør annet enn en vanlig «småswitch» til under tusenlappen, gjør at en bør stille seg noen spørsmål om resten av produktserien deres også. Nei, jeg kjøper ikke argumentet om feilfri dataoverføring. Enhver switch gjør en like god jobb.

  Jeg er nettverksteknolog av yrke og har jobbet i denne bransjen i over 20 år. Digitale protokoller kan jeg. Fortell meg gjerne hvordan jeg tar feil i disse utsagnene.

  Svar
 2. Er Melco N100, plus en god dac en bedre løsning enn en god integrert streaming enhet?
  Hva bør man velge – jeg tenker å gå for en bra streaming løsning.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde