Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Marantz Model 30 og SACD 30n

Ny hi-fi-serie fokuserer på lydkvalitet.

Skrevet av / 01.09.20 - 09:49
Marantz Model 30 og SACD 30n

Jeg husker ikke når det var, kanskje på midten av 80-tallet. Marantz hadde akkurat lansert en ny forsterkerserie, som så ut som en kopi av forsterkerne på 60-tallet. Med fire store potmetere på hver side av vertikale skyvepotmere for tonekontroll. Heritage mener jeg å huske at jeg hørte dem si, og det var en spinoff av Marantz Model 30 og andre forsterkere fra en svunnen tid.

Denne gangen har de ikke falt for fristelsen og laget et nytt produkt i retro-design, men den nye 30-serien henter mye av inspirasjonen fra Model 30, og Marantz har rett og slett bare kalt den nye integrerte forsterkeren, Model 30.

Klassisk Marantz med diskret Champagne-farge.

Ikke særlig originalt, men til deres forsvar skal det sies at både det ytre og det indre, er svært moderne og det er egentlig bare navnet igjen fra 60-tallet her. Og ambisjonene.

Model 30 i sort.

For Marantz sier at målet har vært å gjenskape et tidløst, musikalsk og pasjonert utrykk, hvor både det ytre og det innvendige er i fokus.

De to første produktene i 30-serien, har vært under utvikling siden 2017, og produseres i Shirakawa i Japan, men er utviklet i Europa.

De to diskrete HDAM-modulene kan ses oppe til venstre for den sorte trafoen.

Den integrerte Model 30 er bygget rundt som en diskret analog tokanals integrert forsterker, med uavhengige strømforsyninger for forforsterkerdelen, og utgangstrinnet. Forforsterkeren har sin egen ringkjernetransformator som er dobbeltskjermet slik at den ikke skal påvirke omkringliggende kretser.

En lynrask switch mode strømforsyning forer utgangstrinnet på 2 x 100 w effekt med strøm (2 x 200 w i 4 ohm), og forsterkeren har helt nye spesialbyggede diskrete HDAM-forsterkermoduler, og forforsterker, phono-trinn og utgangstrinnene er adskilt på hver sine kretskort.

Model 30 har kun ubalanserte innganger, Marantz valgte bort balanserte fordi lydforbedringene var for marginale, i ft. kostnadene.

Forsterkeren har også innganger for platespiller, enten med MC- eller MM-pickup, og Marantz sier at de har lagt seg i selen for å lage en phono-modul som ikke skal stå noe tilbake for linjeinngangene. På fronten kan man velge belastningsimpedans på Moving Coil-pickuper i tre trinn, MC Low som er 33 ohm, MC Mid er 100 ohm og MC High gir 390 ohm.

Den har også en hodetelefonutgang med en HDAM-forsterkermodul bak.

SACD 30n

SACD 30n i sort, på toppen av en sort Model 30.

CD-spilleren på toppen, her vist i sort, er også en nettverkspiller. Den spiller CD- og SACD-er, men har også innebygget USB-DAC, og Heos-strømmeplattformen som brukes av Denon og Marantz.

Foruten digitale innganger og Heos strømming, har SACD 30n også lydutganger med styring av lydvolumet fra fjernkontrollen.

CD-spilleren har tre digitale innganger i tillegg til USB, og ethernet-inngang for strømming av musikk over wi-fi hjemme. Spillerens unike digitalomvandler (DAC) takler det meste av signaler og musikkformater, og støtter høyoppløst lyd, 24-bits FLAC fra 44,1 kHz til 192 kHz, DSD, Apple Lossless og MP3 selvsagt, og den har noe Marantz kaller Marantz Musical Mastering (MMM) istedet for en konvensjonell DAC.

SACD 30n med Marantz egen SACDM-3L avspillemekanikk, HDAM-moduler, Heos-strømming og fire digitale innganger.

MMM-kretsen konverterer PCM (CD 44,1 kHz) til DSD 11,2 MHz og bruker to systemklokker for å gi en så nøyaktig oppsampling som mulig, opptil 384 kHz.

Konverteringen av det digitale DSD-signalet til analog, foregår med HDAM-moduler på utgangene til spilleren. Som også har en innebygget, egenutviklet hodetelefonutgang med en egen HDAM SA2-forsterkermodul.

Priser

Hodetelefonutgang.

Marantz Model 30 og SACD 30n er begge tilgjengelige i løpet av september, prisene er omlag 3000 Euro for hver av den, drøyt 30.000 kr. Dermed plasserer Marantz seg midt i feltet med konkurrerende produkter fra Hegel, NAD, Naim og Technics.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Sonos hadde et ess i ermet

Revuelto får bedre lyd

Gitarformet kjendisspiller

Streamer og strømmeforsterkere fra Arcam

Heftig mono-toppmodell fra Mola Mola

Dansk debut det svinger av

Nå har de laget en DAC

Ultra-streamer fra Wiim

Concorde er tilbake

Denne så vi ikke komme

Denne har du neppe sett før

Polsk hi-fi er en greie

Scroll to Top