Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Live eller opptak? Lyngdorf utfordrer lytterne

Steinway Lyngdorf utfordrer lytterne: Kan man høre forskjell på en live-konsert og et opptak gjengitt av selskapets anlegg?

Hi-fi (high fidelity) betyr «høy troverdighet», og når vi lytter til hi-fi-komponenter, vurderer vi deres evne til å skape en illusjonen av å være tilstede i konsertsalen eller lydstudioet. Men det er naturligvis et mål som er umulig å oppnå, da man alltid kan høre en forskjell.

Eller kan man faktisk det?

For å demonstrere kvaliteten på høyttalerne og forsterkerne sine, satte Steinway Lyngdorf i gang et forsøk i Musikkhuset i Aarhuset. Her spilte den nederlandske konsertpianisten Vincet Corver et stykke musikk – naturligvis på et Steinway & Sons-piano. Men han spilte ikke hele tiden. Underveis i stykket tok pianisten seg en pause, før det ble spilt et opptak av samme stykke.

Steinway Lyngdorf hadde invitert et panel av trente lyttere fra forskjellige yrkesfelt, herunder undertegnede som en representant for Lyd & Bilde. Deltakerne ble plassert i sofaer som var satt frem på scenen, ca. fem meter fra pianoet, og høyttalerne litt foran det igjen. Her satt man og lyttet med øynene lukket, for å ikke kunne se når Vincent Corver spilte.

Når deltakerne mente at det ble spilt live, skulle de løfte en arm. Seansen ble tatt opp på video, slik at man kunne gå gjennom å se etterpå, hvorvidt det var mulig å merke forskjell på live og opptak.

Annonse

Under demonstrasjonen vekslet musikken frem og tilbake mellom pianisten og opptaket. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Det var neimen ikke lett! Selv om jeg bruker en stor del av tiden min til å lytte kritisk til lydutstyr, klarte jeg å ta feil flere ganger! Det gjorde også alle de andre deltakerne.

Annonse

Betyr det at Peter Lyngdorf & kompani har klart å skape det perfekte stereoanlegget, som fullkomment gjengir den samme opplevelsen av å være der selv? Ikke nødvendigvis. For det første så var det forskjell: livelyden var litt mer dynamisk enn opptaket. Og for det andre var situasjonen nok så forskjellig fra normal stereolytting.

Hjemme i stua handler det om å gjengi den helhetlige lyden av instrumenter og akustikken fra opptaksrommet. Og stuens egen akustikk skal helst ikke påvirke lyden. I Steinway Lyngdorf-forsøket ble det spilt av et opptak, som var tatt opp rett ved pianoet, og stort sett uten romklang. Til gjengjeld bidro konsertsalens akustikk til lyden. Både når det ble spilt live, og når opptak ble avspilt på Steinway Lyngdorf Model D-systemet, som bestar av to dipolhøyttalere med åpen bakside.

Men uansett var det virkelig en fascinerende demonstrasjon, av hvor godt det kan låte når man har en konsertsal, et perfekt opptak og et anlegg til nesten tre millioner kroner til rådighet.

(Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.