Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ikke sees, bare høres!

Det er bare å innse at vi ikke lenger er alene i huset, eller leiligheten. Med en gang hjemmet slutter å bli et ungkarsrede, starter også kravene til at det må bli orden i sysakene. Det er ikke dermed sagt at alle single menn er noen rotehoder som ikke bryr seg om hvordan det ser ut, men dere forstår hva jeg mener.

Skrevet av / 04.11.10 - 09:49
Ikke sees, bare høres!

Ønsket om at høyttalerne på flere hektoliter må vekk, begynner å bli påtrengende, uansett hvor inderlig ønsket om å beholde dem er. Kravet om noe mer diskrt begynner å bli påtrengende. Dette gjelder også ønsket om at alle ledningene som ligger overalt, skal bort. Aller helst skal de helt bort, men da må vi over på trådløs lyd, og streaming kan være vel og bra, men høyttalere må fremdeles ha ledninger. De trenger egentlig ikke, men strøm må de ha uansett, så noen ledninger blir dettlikevel. Ikke bare det, men det er nå engang slik at lyden blir best når man bruker ledninger, så akkurat det skal vi la ligge i denne artikkelen. Det vi derimot skal ta for oss, er hvordan vi får resten til, om ikke akkurat å forsvinne, så i alle til å bli en langt mer diskté affære. For at alle skal bli fornøyde skal vi satse på noe som ivaretar alles ønsker. Det skal bli både kvalitetsmessig godt og det skal se pent ut i samme slengen.

Mange utgangspunkter

Først og fremst må vi innse at det er svært mange utgangspunkter avhengig av hvordan vi bor eller skal bo. Vi bor i alt fra store eneboliger til små leiligheter. Dette betyr at utgangspunktene er forskjellige, og hva som er mulig å få til er også forskjellig. Det som kjennetegner alt sammen er at jo bedre planleggingen er på forhånd, jo bedre blir resultatet etterpå. Det er viktir å innse at planlegging er alt fra å bestemme hvor mye penger man kan eller ønsker å bruke, til hvor omfattende man ønsker at prosjektet skal bli. Det er vel ingen hemmelighet at dette gjerne henger sammen. De enkleste løsningene er det ingenting i veien for at man gjør selv. De mer avanserte som man gjerne tyr til i forbindelse med nybygg, er gjerne så omfattende at litt profesjonell hjelp nok er en god ieé. Vi skal ta for oss noen eksempler som sier litt om både de enele og de avanserte løsningene.

Planlegging
Vi har snakket om planlegging, og dette kan ikke understrekes sterkt nok. Planlegging er nøkkelen til suksess. En grei måte å starte på er å finne ut hva man trenger. For de enkle løsningene er dette stort sett greit å finne ut av. Noen er såpass orienterte at de finner ut dette selv, andre bør kanskje ta seg en tur i butikken for å få noen råd. Gode råd til dette får man gjerne i dedikerte lyd og bilde-butikker og ikke hos de store elektronikkjedene. Ikke noe negativt om disse, men dette er gjerne ikke kompetanse de sitter på. Når man først skal gjøre dette, vil man gjerne få gjort det skikkelig, særlig fordi det å rette opp feil ofte blir like mye arbeid som det å sette det opp.

I planleggingen bør man også ta økonomiske betraktninger. Det blir gjerne litt dyrere enn man først hadde sett for seg. For de som bare pusser opp og ikke har et byggelån å tære på, er det greit å kunne planlegge utgiftene så det ikke blir altfor mye. Lag materiallister med priser og gå gjerne gjennom disse flere ganger. Tenk gjennom alternative løsninger for å se om det er mulig å gjøre ting annerledes. Til dette er butikkene gode å ha.

Et annet element i planleggingen er å skrive opp ganske detaljert hva man har tenkt å gjøre, og gjerne å tegne en planskisse over hvordan det hele skal bli. Det trenger ikke se så profesjonelt ut bare det er mulig å tyde tanken bak det hele.

Leilighetsløsningen
Mange av oss bor i leiligheter, og ifølge dagspressen er vi verdensmestere i oppussing. Disse forskjønningsøvelsene er glimrende anledninger til å få styr på både lyd og bilde. La oss starte med lyden. De fleste har etter hvert gjerne investert i et surroundanlegg. Dee betyr at vi gjerne snakker om to fronthøyttalere, to bakhøyttalere, en senterhøyttaler og gjerne en subwoofer. Dette blir ganske mange ledninger som skal trekkes rundt i stua. I slike leilighetsoppsett står gjerne flatskjermen i forbindelse med lydanlegget, så det er i hovedsak fronthøyttalerne og bakhøyttalerne vi har å bekymre oss over. Grunnen er ganske enkel. Senterhøyttaleren har gjerne et ledningsstrekk på en meter og er gjerne mer eller mindre skjult allerede, det samme gjelder ofte subwooferen, men den samme metodikken kan også brukes på disse

Høyttalerledningene
Utgangspunktet for å trekke høyttalerledningene avhenger litt av hvor omfattende oppussingen er. Hvis man ikke skal gjøre noe med verken taket eller gulvet i stua, er det strengt tatt bareeén løsning igjen som er noenlunde overkommelig. Ledningene trekkes i forbindelse med listverket. Det finnes plastalternativer som det er fint mulig å bruke. Dette blir ikke akkurat noe kunstverk, men det er billig. Disse plastlistene er hule og har plass til ganske mye, så ledningene kan gjerne være ganske tjukke. En annen løsning er å bruke utfreede trelister eller rett og slett frese dem ut selv. Begge disse løsningene gjør at ledningene skjules inne i listverket. Uttaket til selve høyttaleren kommer litt an på hva man foretrekker. Noen lager koblingspunkter i listverket og setter plugger i dette. En annen løsning er å skjule ledningen helt frem til selve høyttaleren Denne typen løsning og hva man velger er litt avhengig av hvilke høyttalere man velger, hva slags type vegger man har og ikke minst hvor mye arbeid og penger man har tenkt åtbruke. Listverksløsninger er billigst, og har man murvegger så er det også absolutt enklest. Har man lettvegger kan man trekke ledningene in i disse, men å få dette på plass i en allerede eksisterende løsning, er ikke noen enkel oppgave.

Gulv eller tak
Skal man skifte gulvet eller senke taket, finnes det en annen løsning. Senker man taket vil det aller enkleste være å trekke ledningsverket mellom opprinnelig og nytt tak. I mange leiligheter er ikke dette en naturlig løsning, men velger man å senke taket er dette ganske innlysende og ikke minst enkelt og billig.

Legger man nytt gulv er den naturlige løsningen å legge ledningsverket under dette. Det finnes i dag en rekke alternativer for flate høyttalerledninger. Tykkelsen på dem avhenger gjerne av hvor kresen man er og hvor mye penger man er villig til å bruke. De aller flateste kan trekkes rett over gulvet, og ne parkett kan legges rett oppå. Er ledningen noe tykkere, mt det gjerne noe tilpassing til for at det skal fungere skikkelig. I og med at mange stuer i leiligheter er rektangulære, kan det være en tanke å legge dobbelt sett ledninger slik at man kan snu innredningen i stua på et senere tidspunkt uten å måttet starte hele prosessen en gang til. Også her er det et spørsmål om hva man skal gjøre der ledningen kommer opp av gulvet. Det finnes flere løsninger, og her får man velge det som passer best.

Der alle ledningene skal opp på samme sted, nemlig der lydanlegget står, finnes det koblingsalternativer man kan velge som gjør dette både ryddig og effektivt. Til slutt er det en ting man skal huske på. Legg i utgangspunktet lengre ledninger enn du trenger. Det er lettere å kutte ned til ønsket lengde enn å måtte skjøte ledningene i etterkant

Fra forsterker til tv
Det er gjerne fra lydanlegget og opp i tv-en det blir den største ansamlingen av ledninger. Her skal det trekkes ledninger både til strøm og bilde og gjerne noen til, litt avhengig av hvilket oppsett du har. Det finnes et hav av hule pyntelister nettopp for dette formålet. Du kan selv velge om du skal skru dem fast eller bruke lim. En annen fordel er at mange av dem kan males slik at de går i ett med veggen. Slike lister er en meget enkel måte å få orden i kaoset på

Strøm
Et annet problem med leiligheter er at det aldri er nok strømuttak, og de ligger aldri der du trenger dem. En løsning er å få inn en elektriker for å få laget en profesjonell løsning og plassere ønsket antall uttak akkurat der du ønsker dem. Dette er en dyr løsning, og uansett hvor fingernem man er, krever slike tilpasninger en elektriker, og er ikke noe man kan gjøre selv. De fleste velger å bruke et grenuttak og strekker dette fra et uttak i nærheten og frem til enhetene. Kjøp et skikkelig grenuttak med overspenningsvern, og bruk litt energi på å lage denne løsningen så pen som mulig.

Høyttalerne
Når alle ledningene er på plass, kommer man til høyttalerne. Her finnes det et hav av løsninger. Hvilktn løsning som passer best for deg, er igjen avhengig av størrelsen på lommeboken og også hva slags vegger du har i leiligheten. Hvis det stor sett er murvegget, er den enkleste løsningen å finne pene vegghøyttaler.,Ddet vil si høyttalere som ligger utenpå veggen. Igjen er utvalget enormt. Det finnes største antall som faktisk ser ut som høyttalere, men er så kuber som blir veldig diskrt. I tillegg finnes det helt flate høyttalere som gjerne ikke er dypere enn et maleri. Ønsker man å ta den helt ut, finnes det også alternativer der høyttalerne blir et dekorativt element i stua. Et godt eksempel på dette er den danske produsenten Artcoustic. Selskapet lager en rekke forskjellige typer høyttalere, men felles for dem alle er at frontene er laget slik at det skal se ut som et bilde eller på annen måte gli inn i designtn. Du kan få mønstre, illustrasjoner eller ensfargede varianter. Det noe spesielle er at du kan sende inn din egen design eller fotografi for den del og få dette tilpasset høyttalerne. Billig er det ikke, men pent blir det.

Eneboliger og nybygg
Når vi kommer ine på hus, åpner det seg en helt ny verden. Er det et allerede eksisterende hus som skal pusses opp eller bare utstyres for diskté lyd, blir det noe av det samme utgangspunktet som for leiligheten, bare med et langt større omfang og mange flere muligheter. Vi skal imidlertid konsentrere oss om nybygg eller en totalrenovasjon. Her er mulighetene nesten uendelige. Nettopp denne uendeligheten av muligheter gjør at vi vil anbefale at du tar kontakt med et av de mange selskapene som driver med nettopp dette. Dette er profesjonelle selskaper som ikke gjør annet enn å legge opp slike løsninger. På denne måten får du det gjort skikkelig, og ikke minst på en måte som sikrer opplegget med tanke på fremtidige endringer eller oppgraderinger. Dette koster en del, men det er likevel mye du kan gjøre selv, og gode forberedelser kan spare dtg for både penger og irritasjon.

Planer må til
Vi var inne på planlegging allerede i startenåav denne artikkelen. Når vi snakker nybygg eller renovasjoner er dette enda viktigere enn tidligere. Når et hus skal planlegges tenker vi ofte på ting som strøm, ventilasjon og rørarbeider. Skal man bygge hus i dag bør man også ta med hjemmeunderholdningen helt fra begynnelsen. Mange vil sikkert si at dette er umulig å planlegge, i og med at utviklingen går så fort. Dette er ikke riktig, en god infrastruktur for dette er like holdbart som alt annet. At det må skiftes ut eller oppgraderes en eller annen gang i fremtiden, er udiskutabelt, men gjort skikkelig i utgangspunktet har du en infrastruktur som ligger fast og vil spare deg for store summer når den tid kommer.

Skal man bygge nytt bør man komme med slike innspill allerede på arkitektnivå eller når andre ting som strøm etc. skal planlegges. Det er mange på dette nivået som kan gi gode råd om hva som mt til, og trekker man ine et selskap som spesialiserer seg på dette allerede på et tidlig tidspunkt, kan man spare seg for mye elendighet på et senere tidspunkt. Disse kan gi råd til utforming av alt fra kabelgater til materialvalg og ikke minst hvilke enheter som skal inn, ut fra dine ønsker. Når du og rådgiverne dine er blitt enige om hva det er du vil ha eller trenger, er det mye enklere å konstruere selve bygningen slik at dette tat hensyn til. Da slipper man å måtte rive opp eller på annen måte gjøre dyre tilpasninger i etterkant. En annen fordel ved å få dette inn i planleggingen på et så tidlig tidspunkt som mulig, er at man kan få dee med i kostnadsberegningene allerede fra starten av. Da slipper man kanskje å måtte gjøre kjedelige kompromisser på et senere tidspunkt

Hvilke løsninger
Her er det så mange alternativer at det ikke er mulig å få med alt. Vi skal se på noen måter å tenke på. Noe av det første du bør huske på er at data og hjemmeunderholdning smelter sammen.hHelt sentralt på alle nivåer av slike løsninger ligger et nettverk. Det er uinteressant om dette skal brukes til å sende e-post eller til å streame lyd. Hovedsaken er at infrastrukturen må være på plass. Det er viktig at man velger seg en infrastruktur med løsninger som kan endres. Spesielt er dette viktig når vi kommer til håndtering og flytting av data (det være seg lydfiler eller dokumenter). Utviklingen på typer av nettverk og utstyret som kreves i form av lagring, trådløse rutere etc.Mmå være satt opp slik at man kan skifte ut eller oppgradere deler av dette uten å måtte rive ned noe eller bygge om. Det må også være slik at det som er datanettverket også fungerer som en bærer for for eksempel lyd til flere rom. Oppleggene for lyd er også helt avhengig av at dette fungerer så godt som overhodet mulig. Det finnes generelle løsninger for lyd i mange rom som benytter seg av samme opplegg som datanettene. Det finnes også løsninger som bruker sine egne proprietære løsninger. Det finnes sikkert gode argumenter for begge deler, men en ting som taler for en løsning som benytter seg av datanettet som bærer, er at det på sikt vil være mye enklere å vedlikeholde, oppgradere og å skifte ut elementer. Noe av grunnen til dette er at databransjen er ekstremt opptatt av det man kaller bakoverkompatibilitet. Dette betyr rett og slett at når man kommer med nye løsninger vil dette i de fleste tilfeller være laget slik at det også kan brukes med de eldre løsningene man hadde

Selve lyden
Oppleggene for lyd over hele huset er som nevnt svært mange, og prisene på dette varierer helt fra det meget overkommelige til det helt uanstendige. Det kommer helt an på deg og hvordan du vil ha det. Mange slike løsninger i dag baserer seg på trådløs teknologi. Det er imidlertid ikke alt som kalles trådløst som er så trådløst som det høres ut til. Nesten uten unntak forgår den trådløse delen mellom sendere som må plasseres i det enkelte rom. Disse kan selvfølgelig skjules i veldig stor grad, men alle er avhengig av at det går kabler fra mottakeren og ut til den enkelte høyttaler. At de er der betyr ikke at du trenger å se dgm. Er dette lagt opp riktig, trenger du knapt å se en eneste kabel uansett om vi snakker om strømforsyning eller kabler ut til høyttalerne – alt foregår i gater inne i iegger, under gulv eller i tak. Det viktige for deg er at ingenting synes. Dette gjelder også selve høyttalerne.
Vi var inne på dette tidligere i artikkelen. Her kommer det helt an på hva du foretrekker.nNoe er nesten nødt til å være synlig, lyden må tross få slippe um. Hvis du ønsker at høyttalerne skal være dekorative elementer i rommet, er dette selvfølgelig også mulig. For de fleste vil dette bli en kombinasjon avhengig av hvilket romkman snakker om.

Hvilke løsninger hvor?
Stua eller kjellerstua er gjerne der de fleste vil ha hovedopplegget for lyden. Her befinner gjerne det mest avanserte oppsettet seg, og da gjerne i forbindelse med en tv. Her skal man se film, vanlige tv-sendinger og ikke minst også lytte til musikk eller radio. Dette vil også måtte gjenspeile seg i kvaliteten på det som installeres. Dette er, hvis man da ikke har et dedikert musikk/hjemmekinorom, stedet der det legges ned mest i både kvalitet og ytelse Dette betyr på ingen måte at resten skal gå for lut og kaldt vann, men det er kanskje ikke like viktig at man har så avanserte løsninger på kjøkkenet eller soverommet. For å ta det siste først, så er det blitt stadig viktigere å ha gode lyd og bilde-alternativer på soverommene både til foreldre og barn. Det å integrere dette allerede fra starten av, og kanskje legge litt ekstra vekt på disse rommene, er slett ikke dumt. På denne måten kan man også her nyte virkelig god kvalitet.

Andre rom som skal huskes på er kjøkkenet. Noen vil gjerne ha en tv også her, og i alle fall lyd. Det er ingen grunn til at dette rommet ikke skal integreres som en del av husets sentrale opplegg. Det samme gjelder også for et rom som badet. Mange vil helt sikkert sette pris på radio eller musikk også her. Det viktige i slike tilfeller er å tenke på de utfordringene som ligger i nettopp slike ro.,Ssærlig med tanke på fuktighet. Det finnes spesialhøyttalere som er beregnet på nettopp dette. Det er også viktig å huske på at når man implementerer høyttalere og forsterkere/mottakere i slike rom, er det ikke bare selve enheten som må tåle miljøet. Monteringen og måten ting monteres på, må også ta høyde for dette

Ikke glem uteplassen
Skjulte høyttalere og lydanlegg trenger ikke å være begrenset til innemiljøet. Det finnes en lang rekke høyttaleralternativer som ikke bare tåler et utemiljø, ien også er konstruert slik at de går i ett med det – kamuflert som en stein eller lkgnende. Dette er ikke bare lurt, det sparer deg også for bryderiet å måtte dra musikkanlegg fra andre steder og ut bare fordi du vil ha musikk til grillingen eller hagefesten. Fordelen er da at også dette området vil være en del av husets sentrale musikksamling.

Kun fantasien setter begrensninger
Som vi har vært inne på, finnes det en myriade av løsninger. Helt fra de mest fantastiske integrasjoner som koster en formue, til enkle løsninger som langt fra er uoverkommelige. Dette bestemmer du selv ut fra hva dine behov er og ikke minst hvor mye penger du har til rådighet. Det viktigste av alt er at du planlegger hva du skal gjøre, hva det skal koste og hvordan det skal gjøres før du setter i gang. Dette gjelder uansett om du bare skal pusse opp en leilighet eller om du skal bygge nytt hus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top