Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Etterlengtet forsterker fra Hegel

H190 erstatter den svært populære H160, med nettverkskontroll og "mye bedre lyd". Og for første gang: Spotify Connect.

Skrevet av / 04.10.17 - 10:45
Etterlengtet forsterker fra Hegel

Det har ligget i kortene en stund, og nå får H160 endelig sin arvtaker, i form av Hegel H190.

Test: Hegel H90 – referanseforsterkeren du har råd til

Da Hegel i fjor lanserte den integrerte forsterkeren Röst, så var det definitivt en kul greie. En meget god forsterker i et slankt kabinett, med mulighet for å styre over nettverk, og med en ny og bedre forsterkerteknologi enn den noe eldre modellen H160.

Vi har akkurat fått H190 inn døra. Test kommer snart!

 

På mange måter låter Röst bedre enn H160, den har bedre basskontroll og bedre oppløsning oppover, takket være den helt nye SoundEngine 2 teknologien, som ved hjelp av et «feed forward»-prinsipp kraftig reduserer dynamisk forvrengning i musikksignalet. Selv om forsterkeren er svakere på effekt, har den bedre kontroll på store og vriene høyttalere – inntil man spiller på lydnivåer utover forsterkerens begrensninger. Da har H160 fortsatt et forsprang, med sine 2 x 150 watt mot Röst sine 2 x 75 watt. Det er vel derfor jeg fremdeles har en forkjærlighet for H160.

Hegel H190
Hegel H190 har fått samme display og påkostede hodetelefonutgang som lillebror Röst. Foto: Hegel

 

Noe som skaper forvirring blant kunder er at prisen på de to er nesten den samme. Röst koster 20.000 kroner mens og H160 koster 22.000 kroner. Hvilken skal man velge? Og hvorfor er H160 den dyreste av dem, når Röst faktisk er bedre i de fleste disipliner?

Test: Hegel HD30 – DAC i verdensklasse

Som sagt, det har ligget i kortene en stund at H160 var moden for en oppgradering. Kanskje til og med en total utskifting. Si hei til H190.

Kabinettet ligner på H160 sitt, og effekten er den samme, 2 x 150 watt i 8 ohm. Det er omtrent det.

Foto: Hegel

 

Mye Röst

Hegel har tatt mye av teknologien fra Röst inn i H190. Og vi snakker ikke bare om det behagelige punktgrafikk-displayet, men også forforsterkertrinnet og hodetelefonutgangen som Hegel har jobbet mye med. Og mulighet for å styre forsterkeren over nettverk, takket være IP-kontroll. Og som Röst har H190 fått den nye SoundEngine 2-teknologien, for enda renere lyd.

Mest en helt ny forsterker

Det som er interessant er hvor H190 skiller seg fra både Röst og H160. For det første er den innebygde strømmeplattformen helt ny. Som Röst kan den strømme musikk over nettverk både med AirPlay og DLNA, men i følge Hegel er overførings- og prosesseringskvaliteten forbedret, for enda bedre lydkvalitet. En gledelig nyhet er dessuten at Spotify Connect kommer med en fremtidig programvareoppdatering. Fett! Vi vil også håpe og tro at AirPlay 2 også kan komme etter hvert, som for Apple-brukere vil gi H190 multiromsfunksjonalitet.

Digitalkonverteringen

Videre er den innebygde digitalkonverteren oppgradert i forhold til Röst og H160, som begge deler samme DAC med 24-bit/96 kHz oppløsning. H190 har fått digitalkonverteren i H360, som støtter filer opp til 192 kHz. Men i motsetning til storebror støtter ikke H190 DSD, og den har heller ingen direkte utpakking av musikkformatet MQA. Hegel sier dette er fordi dette er relativt kostbart, noe som ville stjålet budsjett fra andre deler av konstruksjonen. Med andre ord, forsterkeren ville fått dårligere ytelse på bekostning av støtte for relativt smale musikkformater.

Ekstrem basskontroll

Det som hovedsakelig gir Röst sin glimrende basskontroll er i følge Hegel dens dempefaktor på over 2.000.1. Dette i en verden hvor over 150:1 er sett på som ganske mye. Vel, H190 har en dempefaktor på over 4.000:1. Det betyr at den bør holde kontroll på de største og vanskeligste høyttalerne med god margin.

H190 kan levere over 50 prosent mer strøm enn H160, til tross for samme effekt. «Med andre ord kan jeg sitte og nyte H190 med et par KEF Blade 2 uten å føle at det mangler kraft,» sier Anders Ertzeid, markedssjef i Hegel.

I tillegg til en meget dynamisk og veldefinert bassrespons loves vi en mykere men likevel ytterst detaljert gjengivelse av overtoneområdet, takket være et helt nytt kretsutlegg for transistorene i effektforsterkerdelens inngangssteg.

Hegel H190
Hegel H190 kommer også i hvitt i løpet av 2018. Foto: Hegel

 

Juster alle innganger

Alle innganger kan konfigureres individuelt på H190. Hvilke som helst av dem kan settes til fastsatt eller variabelt lydnivå, for eksempel om du vil bruke forsterkeren sammen med en hjemmekinoprosessor eller en eller flere mediaspillere med variabelt lydnivå. Du kan spesifisere maksimalt lydnivå og hvilket nivå forsterkeren starter med når du slår den på. Kjekt for folk med klåfingrete småbarn i hus!

Linjeutganger på baksiden finnes både med variabelt og fastsatt lydnivå. Variabelt for bruk med subwoofer eller en effektforsterker, fast for bruk med for eksempel en ekstern hodetelefonforsterker, eller om du ønsker å trekke kabler til et annet rom med sin egen forsterker.

Pris og tilgjengelighet på Hegel H190

Hegel H190 kommer i svart til å begynne med, mens hvitt blir tilgjengelig i løpet av vår/sommer 2018. Prisen blir 30.000 kroner, og produktet kommer i butikk i november.

hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top