Musikkteknologi

Verdens mest legendariske musikkmaskin, Moog Modular, settes igjen i produksjon etter en pause på 34 år. Samtidig med at den får sin hittil minste lillebror.
Annonse
Annonse
forfatter

Vi elsker å lytte til musikk, men hvordan lages den egentlig? Når det gjelder nyere musikk, er det sannsynligvis involvert synthesizere i større eller mindre grad (ved popmusikk og dansemusikk typisk rundt omkring 100%).

En av de mest berømte synthesizerne er Moog Modular – en gigantisk veggfull knapper og kontakter, som har blitt brukt til å trylle frem hittil ukjente lyder for musikere i enhver sjanger. Fra Keith Emerson og Pink Floyd i de syrete 70-årene, til Georgio Moroders utallige discohits. Og det ville ha vært umulig å forestille seg Kraftwerk, Jean-Michel Jarre eller for den sags skyld Daft Punk uten Moogs modulsynthesizere.

Grunnen til dette oppfriskningkurset i musikkhistorie er at den nå er tilbake. Moog avsluttet produksjonen av de kjempestore og dyre musikkmaskinene i 1981, da digitale synthesizere tok over. De siste årene har gammeldags analogsynthesizere imidlertid fått en renessanse. Den har vi tidligere skrevet om, men Moog, som i sin tid var selskapet som startet det hele, har holdt seg i skinnet. Inntil nå.

MOOG_Model-15
Moog Model 15 – tilbake på scenen etter 34 år.

Moog Music har netopp annonsert, at de gjenopptar produksjonen av tre av sine klassiske modulsystemer, som opprinnelig ble introdusert i 1973. Det er snakk om håndbygde maskiner, som lanseres i «begrenset antall». Men mon tro om ikke Moog i praksis vil lage nøyaktig så mange som de kan selve med fortjeneste? Prisene går fra 10.000 dollar (ca. 76.000 kroner) for Model 15, som passer i en koffert, og til 35.000 dollar (ca. 270.000 kroner) for det brautende System 55 (artikkelbildet). Prisene er uten keyboard.

Svenske lommesynthesizere til impulskjøp
I den stikk motsatte enden av vekt- og prisskalaen finner vi svenske Teenage Engineering, som blant annet er kjent for sin gjenskapelse av Stig Carlssons OD-11 høyttaler, som er nesten like gammel som Moog-ene. Selskapet lager imidlertid også synthesizere, og de har i en pressemelding fortalt at de vil lansere det de selv betegner som den minste og billigste brukbare synthesizeren. Faktisk lager de hele tre slag, under betegnelsen Pocket Operator.

TEENAGE_po-14

PO-14 er en bass-synthesizer i kalkulatorstørrelse med innebygd sequencer, som betyr at den er skapt til å programmere og spille bassrytmer. PO-12 er en trommesynthesizer, også den med innebygd sequencer, og PO-16 er beregnet for melodistemmen.

De tre miniatyrsynthesizerne er i motsetning til Moogs giganter digitale, og designen er skåret helt inn til beinet. Det er for eksempel ikke noe kabinett, og kun membrantaster å spille på. Til gjengjeld er prisen rørende: 59 dollar (ca. 450 kroner). Så man har råd til erå ta en av hver, bare for å være på den sikre siden.

Moog Music har på sin hjemmeside offentliggjort videoen under, som setter deres modulsynthesizere i historisk perspektiv.

Teenage Engineering hadde en forhåndsvisning av de små OP-synthesizerne på fjorårets Nordberg-musikkfestival:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Det er i hvert fall hva som hevdes om Mad Catz R.A.T. DWS trådløse spillmus.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
AOC og Porsche Design har med PD27 gått sammen om å lage en fet 240 Hz gamingskjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.