Den største og den minste musikkmaskinen

Verdens mest legendariske musikkmaskin, Moog Modular, settes igjen i produksjon etter en pause på 34 år. Samtidig med at den får sin hittil minste lillebror.

Vi elsker å lytte til musikk, men hvordan lages den egentlig? Når det gjelder nyere musikk, er det sannsynligvis involvert synthesizere i større eller mindre grad (ved popmusikk og dansemusikk typisk rundt omkring 100%).

En av de mest berømte synthesizerne er Moog Modular – en gigantisk veggfull knapper og kontakter, som har blitt brukt til å trylle frem hittil ukjente lyder for musikere i enhver sjanger. Fra Keith Emerson og Pink Floyd i de syrete 70-årene, til Georgio Moroders utallige discohits. Og det ville ha vært umulig å forestille seg Kraftwerk, Jean-Michel Jarre eller for den sags skyld Daft Punk uten Moogs modulsynthesizere.

Grunnen til dette oppfriskningkurset i musikkhistorie er at den nå er tilbake. Moog avsluttet produksjonen av de kjempestore og dyre musikkmaskinene i 1981, da digitale synthesizere tok over. De siste årene har gammeldags analogsynthesizere imidlertid fått en renessanse. Den har vi tidligere skrevet om, men Moog, som i sin tid var selskapet som startet det hele, har holdt seg i skinnet. Inntil nå.

MOOG_Model-15
Moog Model 15 – tilbake på scenen etter 34 år.

Moog Music har netopp annonsert, at de gjenopptar produksjonen av tre av sine klassiske modulsystemer, som opprinnelig ble introdusert i 1973. Det er snakk om håndbygde maskiner, som lanseres i «begrenset antall». Men mon tro om ikke Moog i praksis vil lage nøyaktig så mange som de kan selve med fortjeneste? Prisene går fra 10.000 dollar (ca. 76.000 kroner) for Model 15, som passer i en koffert, og til 35.000 dollar (ca. 270.000 kroner) for det brautende System 55 (artikkelbildet). Prisene er uten keyboard.

Svenske lommesynthesizere til impulskjøp
I den stikk motsatte enden av vekt- og prisskalaen finner vi svenske Teenage Engineering, som blant annet er kjent for sin gjenskapelse av Stig Carlssons OD-11 høyttaler, som er nesten like gammel som Moog-ene. Selskapet lager imidlertid også synthesizere, og de har i en pressemelding fortalt at de vil lansere det de selv betegner som den minste og billigste brukbare synthesizeren. Faktisk lager de hele tre slag, under betegnelsen Pocket Operator.

TEENAGE_po-14

PO-14 er en bass-synthesizer i kalkulatorstørrelse med innebygd sequencer, som betyr at den er skapt til å programmere og spille bassrytmer. PO-12 er en trommesynthesizer, også den med innebygd sequencer, og PO-16 er beregnet for melodistemmen.

De tre miniatyrsynthesizerne er i motsetning til Moogs giganter digitale, og designen er skåret helt inn til beinet. Det er for eksempel ikke noe kabinett, og kun membrantaster å spille på. Til gjengjeld er prisen rørende: 59 dollar (ca. 450 kroner). Så man har råd til erå ta en av hver, bare for å være på den sikre siden.

Moog Music har på sin hjemmeside offentliggjort videoen under, som setter deres modulsynthesizere i historisk perspektiv.

Teenage Engineering hadde en forhåndsvisning av de små OP-synthesizerne på fjorårets Nordberg-musikkfestival:

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.