Musikkteknologi

Verdens mest legendariske musikkmaskin, Moog Modular, settes igjen i produksjon etter en pause på 34 år. Samtidig med at den får sin hittil minste lillebror.
Annonse
Annonse
forfatter

Vi elsker å lytte til musikk, men hvordan lages den egentlig? Når det gjelder nyere musikk, er det sannsynligvis involvert synthesizere i større eller mindre grad (ved popmusikk og dansemusikk typisk rundt omkring 100%).

En av de mest berømte synthesizerne er Moog Modular – en gigantisk veggfull knapper og kontakter, som har blitt brukt til å trylle frem hittil ukjente lyder for musikere i enhver sjanger. Fra Keith Emerson og Pink Floyd i de syrete 70-årene, til Georgio Moroders utallige discohits. Og det ville ha vært umulig å forestille seg Kraftwerk, Jean-Michel Jarre eller for den sags skyld Daft Punk uten Moogs modulsynthesizere.

Grunnen til dette oppfriskningkurset i musikkhistorie er at den nå er tilbake. Moog avsluttet produksjonen av de kjempestore og dyre musikkmaskinene i 1981, da digitale synthesizere tok over. De siste årene har gammeldags analogsynthesizere imidlertid fått en renessanse. Den har vi tidligere skrevet om, men Moog, som i sin tid var selskapet som startet det hele, har holdt seg i skinnet. Inntil nå.

MOOG_Model-15
Moog Model 15 – tilbake på scenen etter 34 år.

Moog Music har netopp annonsert, at de gjenopptar produksjonen av tre av sine klassiske modulsystemer, som opprinnelig ble introdusert i 1973. Det er snakk om håndbygde maskiner, som lanseres i “begrenset antall”. Men mon tro om ikke Moog i praksis vil lage nøyaktig så mange som de kan selve med fortjeneste? Prisene går fra 10.000 dollar (ca. 76.000 kroner) for Model 15, som passer i en koffert, og til 35.000 dollar (ca. 270.000 kroner) for det brautende System 55 (artikkelbildet). Prisene er uten keyboard.

Svenske lommesynthesizere til impulskjøp
I den stikk motsatte enden av vekt- og prisskalaen finner vi svenske Teenage Engineering, som blant annet er kjent for sin gjenskapelse av Stig Carlssons OD-11 høyttaler, som er nesten like gammel som Moog-ene. Selskapet lager imidlertid også synthesizere, og de har i en pressemelding fortalt at de vil lansere det de selv betegner som den minste og billigste brukbare synthesizeren. Faktisk lager de hele tre slag, under betegnelsen Pocket Operator.

Annonse

TEENAGE_po-14

PO-14 er en bass-synthesizer i kalkulatorstørrelse med innebygd sequencer, som betyr at den er skapt til å programmere og spille bassrytmer. PO-12 er en trommesynthesizer, også den med innebygd sequencer, og PO-16 er beregnet for melodistemmen.

De tre miniatyrsynthesizerne er i motsetning til Moogs giganter digitale, og designen er skåret helt inn til beinet. Det er for eksempel ikke noe kabinett, og kun membrantaster å spille på. Til gjengjeld er prisen rørende: 59 dollar (ca. 450 kroner). Så man har råd til erå ta en av hver, bare for å være på den sikre siden.

Moog Music har på sin hjemmeside offentliggjort videoen under, som setter deres modulsynthesizere i historisk perspektiv.

Annonse

Teenage Engineering hadde en forhåndsvisning av de små OP-synthesizerne på fjorårets Nordberg-musikkfestival:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Creative SXFI Air Gamer lover å være noe for alle, og tilbyr både trådløs og kablet lyd.
AMD Ryzen vipper Intel av pinnen for første gang på 10 år i nye gaming-maskiner fra Dell og Alienware.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Det trådløse headsettet med ANC er laget til Xbox, men kan også brukes på andre plattformer, samt til musikk.
Sony FE 14mm F1.8 GM
Kjenner du noen som er hekta på Lego-Mario? Nå får han selskap av broren Luigi.
Nå kan du snart bestille Volkswagen ID.4 med firehjulstrekk. Og kanskje oppgradert stereo?
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
Samsungs nye TV-tjeneste byr på direktesendte TV-kanaler helt gratis.
Velkommen til Utmark: Briljant sort komedie eller banal russerevy?
Ikke faststoffbatteri, men en viktig modell likevel.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR
Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
I dag er det 10 år siden verdens største TV-serie hadde premiere.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.