Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets komplette anlegg

Den enkleste veien til opplevelsene er et komplett anlegg hvor alt er inkludert. Det er enkelt og greit, men fellene er mange. Vi leder deg gjennom jungelen.

Skrevet av / 12.01.10 - 23:00
Årets komplette anlegg

Fordelen med et alt-i-ett-anlegg er at alt av utstyr og kabler er inkludert i pakka. Det er enkelt og greit å koble opp, hele anlegget kan styres med samme fjernkontroll og det ser estetisk fint ut.

Det kan også låte bra, bare man vet å trå litt varsomt. Det første man skal gjøre er å forkaste alt som ser for plastaktig ut, med blinkende lys og fancy effekter. Ikke la deg lure av ”3D-bass”, ”holographic bass management” eller noe annet med ordet ”bass” i seg. Dette er alltid en dårlig effekt som uansett bør være skrudd av. Står det dessuten noe sted på esken at anlegget har 1000 watt eller liknende, er dette også lureri, og lydkvaliteten mest sannsynlig deretter.

Skru av lydeffekter
Trikset med å finne et bra stereo- eller hjemmekinoanlegg er å skru av alt av lydeffekter, og høre på det. Låter det platt, spisst og bøttete, så er det lite eller ingenting av ekstraeffekter som vil gjøre lyden bedre. Det kan virke imponerende der og da, men lyttetrøttheten vil melde seg etter kort tid, og det vil gå som hjemme hos mora mi: anlegget vil stå til pynt og aldri bli brukt.

Ta med deg CD eller DVD/Blu-ray i butikken
Er du ute etter et stereoanlegg, bør du ha med en CD du kjenner godt, helst med akustiske instrumenter. Disse avslører tonale skavanker i mye større grad enn syntetisk musikk, og er en god assistent når du skal unngå å kjøpe katta i sekken.

Likeledes, om du er ute etter et filmanlegg, bør du ha med en film du kjenner lyd- og bildekvaliteten på. Som regel er bildekvaliteten på anleggene god, spesielt på Blu-ray-anleggene. Her er det viktigere å sjekke hvor lang tid anlegget bruker på å sette i gang filmen, og hvordan det er å manøvrere. I tillegg til lydkvaliteten, selvsagt.

Tenk på hvordan anlegget skal plasseres
Skal høyttalerne stå i en bokhylle, bør de ikke være for store, og refleksporten bør helst være plassert foran. Er denne bak, kan det være en fordel å tette den igjen med skumgummi. Dette gjelder også om du skal feste høyttalerne på veggen med braketter. Om du har mulighet for å plassere høyttalerne på hvert sitt stativ litt ut fra veggen, gir dette ofte best lydmessig resultat. Da er det imidlertid viktig at høyttalerne har litt bass, for at det ikke skal låte platt og kjedelig.
Skal du ha gulvhøyttalere, bør du være klar over at mange av disse låter best et stykke ute fra veggen.

Trenger jeg Blu-ray?
Utvalget blant DVD-er vil nok være større enn Blu-ray i mange år fremover. Vi anbefaler likevel å være fremtidsrettet. Alle Blu-ray-spillere kan spille av DVD, men omvendt går ikke. Det er mye bedre bilde- og lydkvalitet på Blu-ray, og vi anbefaler dette på det sterkeste. Blu-ray er det eneste formatet som gir deg fullt utbytte av din HD-tv!

Trenger jeg DAB-radio?
DAB er kun er viktig om det er DAB-dekning der du bor, og FM-dekningen er dårlig. Det er lite som tyder på at FM-nettet slukkes før år 2020, så der trenger du neppe å være redd. DAB har dessuten generelt dårligere lyd enn FM, gitt at FM-mottakelsen er bra.

Hvordan kan jeg få anlegget til å låte enda bedre?
Aller viktigst er plasseringen av høyttalerne. De skal ikke stå inntil anlegget og klemt mellom bøker i bokhyllen. Da blir lyden ullen, og man risikerer resonanser som kan degradere lydkvaliteten ytterligere. Dersom høyttalerne skal stå på en hylle, kan Soundcare-høyttalerføtter være en smart løsning. De koster et par hundrelapper og demper resonanser og gir et mer fokusert lydbilde når de limes på undersiden av høyttalerne.
Hvis høyttalerne ikke skal stå på gulvstativer, kan en veggbrakett fra for eksempel B-Tech være en god løsning. De koster fra 200 kroner for et sett.
Høyttalerkablene kan dessuten med fordel skiftes ut. De tynne ledningene som følger med anlegget erstattes for eksempel av Monster Cables klassiske XPHP, en høyttalerkabel som finnes med klar isolasjon og i off-white. For 45 kroner meteren får man en formidabel forbedring av lyden selv på et rimelig minianlegg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

FiiO slipper flere produkter

Straks klart for HIGH END-messen i München

WiiMs beste streamer - med pekeskjerm og romkorreksjon

Grenseløs forforsterker fra TAD

B&O med super-eksklusiv CD-spiller til en halv million kroner

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Lyd & Bilde
Scroll to Top