Årets anbefalte forsterkere

Gode høyttalere får bare blomstre med en skikkelig forsterker til å drive dem. Vi har tatt på oss jobben å finne frem til de beste forsterkerne, fra billig til dyrt.

I valg av forsterker er det gjerne fristende å velge den kraftigste. I noen tilfeller er dette slett ikke dumt, men husk at forsterkeren skal fungere best mulig med nettopp dine høyttalere. Effekt alene er ikke nok til å drive høyttalerne med kvalitetslyd, men det gjør det lettere å få kontroll på dem.

Velg en så god forsterker du har råd til, og så kraftig og stabil som det er behov for. En hornhøyttaler med høy følsomhet kan spille fantastisk på en 20 watts forsterker fordi den er lite krevende når det gjelder elektrisk belastning. En elektrostathøyttaler er langt mer krevende, både fordi den er langt mindre effektiv og i tillegg lavimpedant. Lav impedans kan tømme selv de tøffeste forsterkeres strømforsyning på et blunk, og etterlate lytteren med en rykende varm forsterker og skyhøy forvrengning.

Klasse D
Grunnet økt miljømessig bevissthet ser vi stadig flere Klasse D-forsterkere, til forskjell for mer vanlig Klasse AB. I en Klasse D-forsterker konverteres inngangssignalet (lydbølgene) til en rekke utgangspulser med høy volt. Fordelen er høyere effektivitet, som gjør at produktene bruker mindre strøm og kan lages mindre og lettere, noe som er grunnen til at teknologien brukes mye i subwoofere og PA-sammenheng. Ulempen har vært høyere forvrengning som gjør det mindre egnet i hi-fi-forsterkere. Men konstruktørene har etter hvert funnet metoder som gjør problemet mindre, og vi ser derfor stadig flere hi-fi-forsterkere med Klasse D. Mange låter meget bra.

Forsterker

Cambridge Audio Azur 740A

 

Yndig kraft

Cambridge Audio 740A er til prisen en meget kraftig forsterker. Den låter dessuten fabelaktig bra.

Cambridge Audio 740A gir 100 watt pr. kanal, noe som er meget kraftig til 5.500 kroner. Lydnivået på hver inngang kan justeres individuelt, slik at du kan oppnå jevnt innbyrdes lydnivå mellom ulike kilder. Det eneste denne forsterkeren mangler for å bli komplett, er platespillerinngang for spesielt interesserte.

Cambridge-forsterkeren låter eksepsjonelt bra til prisen. Ta mellomtonegjengivelsen. Sangstemmer står klart som dagen ut i rommet, omringet av et stort lydbilde. Når den klassiske gitaren trakteres, er det med masse plass rundt hver streng, og med skikkelig snert.

Til denne prisen skulle man tro at slike tonale kvaliteter må gå på bekostning av basstrykk og kraft. Nei. Cambridge-forsterkeren er kraftig. Og selv om den kanskje kan oppfattes som litt slank i klangen, er det heller det at den er rask og holder tyst mellom tonene.

Forsterkeren beholder kontrollen til det blir veldig høyt, og den er best i klassen til å plassere instrumentene i et ryddig lydbilde ved høyt lydnivå. Dessuten holder den grepet på basstromma på elektroniske rytmer, og den skyver også en elgitar fram og i trynet. Forsterkeren er rett og slett et glimrende kompromiss, som fint kunne kostet et par tusenlapper mer.

Les testen her

Forsterker

Primare I32

Teknikk som tar prisen

Å begynne med en helt ny forsterkerteknologi er vågalt, men Primare lykkes virkelig med sitt prosjekt.

Primare har valgt å satse på å gjøre noe helt nytt.  Valget havnet på klasse-D, men med en helt ny teknikk som man valgte å kalle UFPD.  Man har innhentet en viss hjelp utefra for å kunne skape UFPD, men det er Primares egen R&D avdeling som bærer hovedansvaret.

UFPD
UFPD – Ultra Fast Power Device går i korte trekk ut på at man integrerer forsterking og filter og har en 26 dB feedback gain loop over hele audio båndbredden, som nøye kompenserer for endringer i filterutgangen.  Det resulterer i, i motsetning til vanlig klasse-D, både høy båndbredde og en rett frekvensgang. Dessuten blir THD lav over hele audiobåndet, og man får en frekvensgang som ikke blir påvirket av høytalerlasten.

Strømforsyningsteknikken kaller man for PFC – Power Factor Control.  Den kontrollerer strømmen fra nettingangen slik at det alltid er en ren siniusvei med samme frekvens og fase som nettstrømmen.

Den ”nye” ytre Primaredesignen er en elegant videreutvikling av deres tidligere fremgangsrike look.  Deres apparater ser helt enkelt vanvittig lekre ut i hjemmemiljøet, og deres rasende elegante tegnvindusløsninger kunne mange produsenter se og lære mye av.

Lydmessig har Primare flyttet grensemarkeringene en god bit fremover sammenlignet med deres tidligere modeller.  Med UFPD har man funnet et konsept som holder, og det er logisk at systemet brer seg til hele produktprogrammet.  Den øvre grensen for mid-fi blir noen ganger virkelig uskarpt og flytende med Primare I32, som spiller med en homogenitet og klangriktighet som er frapperende.  Du får både detaljer og en kropp i lyden, som gjør at musikken presenteres på en måte som oppleves veldig ekte.  Naturligvis finnes det en øvre grense for hva den kan klare.  Det er ikke en gjengivelse i high-end sfæren, men noen ganger kan man blir forledet til å tro det.  I23 har en pris som absolutt ligger i høyeste laget for hva den vanlige mann er villig til å betale for en integrert forsterker.  Imidlertid har jeg vanskelig for å tro at man kommer så mye lenger for den utgiften som Primare krever.  For en musikklytter med normalinntekt – eller jeg skulle kanskje si normale prioriteringer – gir den en opplevelse av en kaliber som gjør investeringen mer enn rettferdig.

Les testen her

 

Forsterker – High-end

Hegel P30 + H30

Slår inn perleporten!

Hegel har laget sitt beste forsterkersett noensinne. De åpner den musikalske perleporten, og sender samtidig kraftsalver som kan høres ned til helvete. 

Det er ikke hver dag man snubler over forsterkere som dette settet fra norske Hegel. Her har all den akkumulerte forsterkerkunnskapen til sjefskonstruktør Bent Holter og hans ingeniørlag fått plass i ikke ett, ikke to, men tre forsterkerkabinetter. Ett som huser forforsterkerdelen og to som hver pakker nok forsterkerkraft til å felle hver sin monstermast. En til hver høyttaler. Et forsterkersett som snart skal vise seg er vanedannende som narkotika…

Hegels nye toppspesifiserte forsterkersett P30 og H30 er noe av det nydeligste – og kraftigste – undertegnede har hørt. Riktignok med to H30-forsterkere. Visst kan du bruke bare én, og den låter flott i seg selv. Men H30 er laget som en monoforsterker, og to låter mye bedre enn en.

Med to forsterkere er oppløsningen i verdensklasse, med en kraftig, fyldig og varm bass. Og muskler nok til å skremme selveste Trolljegeren! Har du råd, gir to forsterkere til 160.000 kroner mer for pengene enn én til 80.000. Hvis du har råd.

Det er egentlig vanskelig å si noe mer. P30 og to ganger H30 kan drive hva det skal være av høyttalere, og spiller oppløst nok til å gjengi en spinnende silkeorm. Lydbildet er gigantisk og velplassert. Når inntrykkene samles, koker det ned til ett ord: Fantastisk

Les testen her

 

 

 

 

 

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Prisgunstig fotoskriver for entuiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.