Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Windows 10 nå også til minidatamaskiner

Hobbydatamaskinen Rapsberry Pi har fått en versjon av Windows 10. Men uten vinduer og Start-knapp.

Skrevet av / 13.08.15 - 13:25
Windows 10 nå også til minidatamaskiner

Microsofts nye Windows-utgave er ute nå, og atskillige millioner har valgt å laste den ned som gratis oppgradering til PC-en. Vi kommer med en test av Windows 10 i vårt septembernummer.

I første omgang lanserer Microsoft en PC-versjon, men mobilutgaven kommer senere på året. Nå har det imidlertid kommet enda en utgave, som allerede kan hentes gratis hos Microsoft. Og den er litt spesiell.

raspberry_pi_2
Så lite datainnmat skal til for å kjøre spesialutgaven av Windows 10. En Raspberry Pi2 kan kjøpes for under 400 kroner.

Operativsystemet, som bærer navnet Windows 10 IoT Core, er nemlig beregnet til såkalte embeddede systemer, som er små datamaskiner som kan integreres i dagligdagse ting. Blant plattformene som innbyggingsutgaven av Windows 10 kjører på, er hobbydatamaskinen Raspberry Pi. På Microsofts utvikler-blogg kan man se hvordan man kan lage en airhockeyspillende robot.

Det er nødvendigvis en noe nedskalert utgave av Windows 10 som tilbys de små maskinene. Blant annet er det meste av brukerflaten skåret vekk, så du må belage deg på å kjøre Windows uten vinduer. Og den nettopp gjenoppståtte Start-knappen må også unnværes.

At Windows kjører på annet enn tradisjonelle datamaskiner er ingen nyhet. Windows NT har lenge styrt automater og kiosksystemer. Hvilket er årsaken til at man innimellom ser den velkjente blå skjermen i billettautomaten eller i skiltet på bensinstasjonen, som forteller at det har oppstått en feil, og at systemet må startes på nytt.

bsod-on-heathrow-airport
BSOD (Blue Screen Of Death) å Heathrow lufthavn, England.

Kilde: TechChrunch

Les også: Windows 10 i sju varianter

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top