Search
Generic filters

Windows 10 kommer 29. juli

Neste utgave av Windows kommer til deg automatisk og gratis med (e-) posten! Blant annet kommer Start-knappen tilbake.

Vi har ved flere anledninger skrevet om den kommende Windows 10. Og ut fra hva vi selv har hørt, virker det å bli en av de beste Windows-utgavene på mange år.

At den dessuten også for de fleste vil være gratis, gjør selvsagt ikke interessen mindre. I går ble eiere av enheter med Windows 7 og 8.1 hilst med et Windows-ikon i systemlinjen nederst på skjermen. Når man klikker på det, blir man møtt med beskjed om at man kan reservere sin kopi av Windows 10, som blir mottatt som nedlasting på lanseringsdagen.

windows_10_update1

Windows 10 lanseres globalt den 29. juli. Og Microsoft lover et både mer effektivt og friskere operativsystem, som skal fungere på tvers av enheter. Det kommer totalt sju varianter av systemet.

Microsoft slår fast at Windows 10 vil være en velkjent opplevelse. Og i hvert fall én ting vil være mer velkjent enn forgjengeren noensinne ble, ettersom Start-knappen returnerer.

Hvis man har en av de to forrige utgavene av Windows, er 10-eren en gratis oopgradering.

«Windows 10 er en ny generasjon av Windows, og vi har utviklet det for å gjøre det både lettere og gøyere å få ting gjort,” forteller Terry Myerson, Executive Vice President hos Microsoft, og fortsetter: «Med Windows 10 kan du beskytte dine personlige opplysninger, få høyere grad av mobilitet på tvers av dine digitale enheter, og interagere på naturlig vis via tale, berøring, skrift og hologrammer.»

windows_10_3
Start-knappen returnerer i Windows 10.

Windows 10 blir angivelig noe mindre maskinkrevende, hvilket skal kunne merkes på kortere oppstartstid og bedre batterilevetid. Samtidig er sikkerheten i Windows 10 ytterligere forbedret med gratis malware-beskyttelse, og Microsoft lover gratis sikkerhetsoppdateringer til PC og nettbrett i hele enhetens levetid.

Nå blir det personligt!
Windows 10 tilpasser seg brukeren, og skal gi en mer personlig opplevelse, hvor datamaskinen ønsker deg velkommen med navn og lar deg logge på PC-en eller nettbrettet uten å skrive passord. Synet av ansiktet ditt er nok, hvis enheten støtter det. Hvilket nødvendigvis må kreve at det er et webkamera om bord.

Man kan styre Windows 10 på flere måter: tastatur, mus og touch, men også via stemmestyring, penn og gestikulering.

windows_10_2
En av nyhetene er nettleseren Microsoft Edge, som gir mulighet for å skrive notater direkte på en hjemmeside og lagre eller dele hjemmesiden sammen med notatene.

Den digitale assistenten Cortana er også med. Dessverre virker den ikke i Norge ennå, og det blir ikke sagt noe om når vi også får adgang til stenmmestyringen.

Den samme Windows-opplevelsen på alle enheter
Windows 10 er det første totale multiplattform-operativsystemet, som lover samme brukeropplevelse på tvers av plattformer. Det vil si at kjernen i Windows 10 er den samme på tvers av PC, nettbrett, smartmobil og Xbox.

Med Windows 10 introduserer Microsoft det såkalte Continuum, som endrer Windows-brukerflaten i takt med at det tilføyes eller fjernes utstyr. Nettbrett-brukerflaten skifter for eksempel til PC-utseende, når man tilkobler et tastatur. Med Windows Continuum kan man også bruke sin Windows-baserte telefon som en PC, hvis man tilkobler en ekstern skjerm.

Har man en Xbox, får man nå også adgang til Xbox Live på sin PC og nettbrett. Man kan også strømme spill direkte fra en Xbox One-konsoll til et nettbrett eller PC med Windows 10.

Fra den 29. juli kan man laste ned Windows 10 til sin PC eller Windows-nettbrett. Man kan reservere sin gratis kopi av Windows 10 allerede i dag. Hvilket man kan lese mer om på Windows-bloggen.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.