SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Vi har prøvd Samsungs smartklokke med SIM

En god idé, men barnesykdommene er mange.

Da jeg først hørte om at Samsung Gear S2 hadde kommet i 3G-versjon med innebygd SIM, ble jeg straks interessert. Endelig en smartklokke som kan brukes uten mobiltelefon! I tillegg har klokken noe så spennende som eSIM, altså ikke et fysisk SIM-kort, men snarere et innebygd elektronisk et. Dette har fordeler både med tanke på sikkerhet, og ved at man skal kunne skifte over til et lokalt abonnement når man er i utlandet, uten å fysisk skifte SIM-kort. Det er nemlig ennå ikke alle steder roaming er gratis!

Les også: SIM-kortet forsvinner

Samsung Gear S2 er en ganske stilig klokke. Foto: Samsung
Samsung Gear S2 er en ganske stilig klokke. Foto: Samsung

Det er operatøren OneCall som er først ut til å tilby Samsung Gear S2 3G, og de var snille nok til å låne meg et eksemplar. Jeg fikk også låne med mobilen Galaxy S7 edge å pare med. For det er ikke alt som er praktisk å gjøre på en liten urskive.

Les vår stortest av smartklokker her

Det positive
For å ta det bra først. Klokken er akkurat like bra som standardversjonen av S2, som vi i januar i år mente var en av de beste smartklokkene på markedet. Det er den fortsatt.

Jeg har brukt klokken i ca en uke nå. Og jeg må si jeg liker ideen med en smartklokke på hånden. Man får beskjed når noen har sendt en melding, når noen har ringt, man kan lese epost og Facebook-beskjeder direkte på klokken. I tillegg har man både pulsmåler og skritteller, slik at man har kontroll på aktiviteten til enhver tid. Og klokken maser dersom den synes det er på tide å få skrotten opp av sofaen og sette seg i aktivitet.

Kan legge igjen mobilen
I tillegg kan man med 3G-versjonen sende SMS og ha mobilsamtaler direkte med klokken, hvis man har lagt igjen mobiltelefonen hjemme. Og skal man ut på en joggetur i ukjente omgivelser, vil man gjerne ikke ha med mobilen. Da er det fint å få opp kartet og løperuten direkte på klokken.

Navigasjon på klokken er fremdeles avhengig av å pare med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Navigasjon på klokken er fremdeles avhengig av å pare med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det negative
Men det er her svakhetene melder seg. For fremdeles er det slik at kartappen HERE Maps krever at klokken er paret med mobilen. Kjøreruten er da tegnet opp på mobiltelefonen, mens klokken gir korte informasjoner om hvilken vei du ligger på, og om du for eksempel skal til venstre om 200 meter. Men jeg måtte altså fremdeles ha med mobiltelefonen om jeg skulle navigeres rundt på en joggetur.

Værmelding er også kjekt. Men igjen, ønsker jeg å se været et sted som ikke allerede er lagt inn på klokken, så må klokken først pares med mobiltelefonen, før det nye stedet kan legges inn.

En RSS nyhetsfeed burde være grei skuring. Men klokken må pares med mobilen for å få lest News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby
En RSS nyhetsfeed burde være grei skuring. Men klokken må pares med mobilen for å få lest News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ti å lese nyhetene har jeg installert appen News Republic. Denne leser RSS-informasjon fra flere tusen nettaviser på én gang, slik at man lett holder seg oppdatert på hva som skjer i verden. Men etter å ha installert den på klokken og deretter prøvd å åpne den, fikk jeg bare beskjed om at den også måtte installeres på mobiltelefonen. Er klokken ikke tilkoblet mobilen, får man ikke opp nyhetene. Er det da noen vits? Hvis jeg har med mobilen, så vil jeg jo heller lese nyhetene på den enn på den lille urskiven.

Faktisk er det svært få apper som er laget for å kunne legge igjen mobiltelefonen hjemme. Dermed er det fristende å si at det så langt ikke er noen grunn til å kjøpe 3G-versjonen til 5.000 kroner fremfor standardversjonen av Gear 2S, som koster 3.000 kroner.

Batteri
Det skal også legges til at batteritiden kan bli svært kort hvis klokken jobber lenge om gangen med å koble seg på mobilnett. Jeg hadde den på armen da jeg fløy til London en dag (for å se Boses nye trådløse hodetelefoner), og glemte å sette den i flymodus. Det er ikke like lett å huske på dette med et armbåndsur som med en mobiltelefon, og etter å ha landet trygt (ja, klokken min styrtet ikke flyet) drøye to timer etterpå, var batteriet allerede nede på 30 prosent etter å ha vært fulladet bare noen timer tidligere.

Appene er problemet
Hvis man ser bort fra dette med batteriet, som nesten alltid holder fint gjennom en hel dag med bruk, er det ikke klokken i seg selv som er hovedproblemet (selv om jeg ikke helt skjønner at Samsung har landet på 3G og ikke 4G), men alle appene som krever at klokken må pares med mobiltelefonen. Det kan bli bedre i fremtiden. Spørsmålet er bare om Samsungs Tizen-operativsystem er en fristende plattform for utviklere å bruke masse resurser på å videreutvikle apper til.

Det gjenstår å se om flere av neste generasjons smartklokker får eget SIM, og i så fall hva som skjer med appene. For det må være et poeng at man faktisk kan bruke klokken uten mobiltelefonen, dersom situasjonen krever det. For øyeblikket er Samsung Gear S2 3G den eneste av sitt slag vi har prøvd, og så langt er det ikke verdt den høyere prisen.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.
Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kommer bl.a. med Snapdragon 875 eller Exynos 2100 prosessor.
Er 5G allerede fortid? I hvert fall har utviklingen av 6G allerede begynt. Huawei er ute i kulden.