Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Spill som i gode gamle dager!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

De nyeste data- og konsollspillene byr på grafikk i kinokvalitet, kompliserte handlinger og maskinkrav i (nesten) superdatamaskinklassen. Men når det gjelder spillbarhet, lek og moro, og retrocoolness, er det ingenting som slår de klassiske arkadespillene fra 1980-tallet.

En av dinosaurene fra den gang, Colecovision, gjenoppstår. Selskapets konsoll var noe av det feteste man kunne koble til TV-en i 1982. Og grafikken i de knappe 150 ROM-spillkassettene som rakk å bli laget til den, var tett på den man så i spillehallene.

Selskapet Retro Video Games Systems har samarbeidet med folkene fra Coleco om å lage en ny konsoll, Coleco Chameleon, som blåser ny liv i de gamle spillene. Designen er litt rundere enn den gangen, men fremdeles retro. Og akkurat som i de gode gamle dager ligger spillene på kassetter, som stikkes inn i konsollen. Konsollen skal angivelig kunne spille klassiske spilltitler fra både 8-bit, 16-bit- og 32-bit-tiden. Og som om det ikke var nok, vil det også bli utviklet helt nye spill i gammel stil til plattformen. I bunn og grunn er Coleco Chameleon nok bare en emulator i konsollforkledning. Men den ser unektelig fet ut!

ColecoVision Chameleon. Foto: Retro Video Games

Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games

Det er for øvrig ikke første gang Colecovision blir gjenfødt. ColecoVision Flashback fra 2014 ligger designmessig tettere på originalen, og har 60 klassiske spill innebygd – dog ikke alle fra Coleco. Flashback-konsollen kan kjøpes nå til 33,99 dollar (ca. 300 kroner).

Colecovision Flashback. Foto: ATGames.us

Colecovision Flashback. Foto: ATGames.us

Få en Amiga 500 i din nettleser
En annen av 80-tallets spillklassikere, Amiga 500-datamaskinen, gjenoppstår også. Og det til og med gratis! Danske Christian Stefansen, som jobber hos Google, har hygget seg med å sette sammen rundt 400.000 linjer programkode. Resultatet har blitt en fullt funksjonell Amiga-emulator, som kjører i Chrome-nettleseren. Man kan starte maskinen, kjøre demoprogrammer, og det er også mulig å kjøre disk-images av de originale spilldiskettene og spille alle de gamle spillene.

Emulator skrevet af

Amiga-Emulator til Chrome, skrevet av Christian Stefansen.

Annonse

Prøv Amiga-emulatoren her.

Kilde: Gizmodo

Artikkelfoto: Wikimedia

 

 

forfatter
Skrevet av

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.