Spill som i gode gamle dager!

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!

De nyeste data- og konsollspillene byr på grafikk i kinokvalitet, kompliserte handlinger og maskinkrav i (nesten) superdatamaskinklassen. Men når det gjelder spillbarhet, lek og moro, og retrocoolness, er det ingenting som slår de klassiske arkadespillene fra 1980-tallet.

En av dinosaurene fra den gang, Colecovision, gjenoppstår. Selskapets konsoll var noe av det feteste man kunne koble til TV-en i 1982. Og grafikken i de knappe 150 ROM-spillkassettene som rakk å bli laget til den, var tett på den man så i spillehallene.

Selskapet Retro Video Games Systems har samarbeidet med folkene fra Coleco om å lage en ny konsoll, Coleco Chameleon, som blåser ny liv i de gamle spillene. Designen er litt rundere enn den gangen, men fremdeles retro. Og akkurat som i de gode gamle dager ligger spillene på kassetter, som stikkes inn i konsollen. Konsollen skal angivelig kunne spille klassiske spilltitler fra både 8-bit, 16-bit- og 32-bit-tiden. Og som om det ikke var nok, vil det også bli utviklet helt nye spill i gammel stil til plattformen. I bunn og grunn er Coleco Chameleon nok bare en emulator i konsollforkledning. Men den ser unektelig fet ut!

ColecoVision Chameleon. Foto: Retro Video Games
Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games

Det er for øvrig ikke første gang Colecovision blir gjenfødt. ColecoVision Flashback fra 2014 ligger designmessig tettere på originalen, og har 60 klassiske spill innebygd – dog ikke alle fra Coleco. Flashback-konsollen kan kjøpes nå til 33,99 dollar (ca. 300 kroner).

Colecovision Flashback. Foto: ATGames.us
Colecovision Flashback. Foto: ATGames.us

Få en Amiga 500 i din nettleser
En annen av 80-tallets spillklassikere, Amiga 500-datamaskinen, gjenoppstår også. Og det til og med gratis! Danske Christian Stefansen, som jobber hos Google, har hygget seg med å sette sammen rundt 400.000 linjer programkode. Resultatet har blitt en fullt funksjonell Amiga-emulator, som kjører i Chrome-nettleseren. Man kan starte maskinen, kjøre demoprogrammer, og det er også mulig å kjøre disk-images av de originale spilldiskettene og spille alle de gamle spillene.

Emulator skrevet af
Amiga-Emulator til Chrome, skrevet av Christian Stefansen.

Prøv Amiga-emulatoren her.

Kilde: Gizmodo

Artikkelfoto: Wikimedia

 

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.