Retro

80-tallet ringte: De har en bunke spill til deg!
Annonse
Annonse
forfatter

De nyeste data- og konsollspillene byr på grafikk i kinokvalitet, kompliserte handlinger og maskinkrav i (nesten) superdatamaskinklassen. Men når det gjelder spillbarhet, lek og moro, og retrocoolness, er det ingenting som slår de klassiske arkadespillene fra 1980-tallet.

En av dinosaurene fra den gang, Colecovision, gjenoppstår. Selskapets konsoll var noe av det feteste man kunne koble til TV-en i 1982. Og grafikken i de knappe 150 ROM-spillkassettene som rakk å bli laget til den, var tett på den man så i spillehallene.

Selskapet Retro Video Games Systems har samarbeidet med folkene fra Coleco om å lage en ny konsoll, Coleco Chameleon, som blåser ny liv i de gamle spillene. Designen er litt rundere enn den gangen, men fremdeles retro. Og akkurat som i de gode gamle dager ligger spillene på kassetter, som stikkes inn i konsollen. Konsollen skal angivelig kunne spille klassiske spilltitler fra både 8-bit, 16-bit- og 32-bit-tiden. Og som om det ikke var nok, vil det også bli utviklet helt nye spill i gammel stil til plattformen. I bunn og grunn er Coleco Chameleon nok bare en emulator i konsollforkledning. Men den ser unektelig fet ut!

ColecoVision Chameleon. Foto: Retro Video Games
Coleco Chameleon. Foto: Retro Video Games

Det er for øvrig ikke første gang Colecovision blir gjenfødt. ColecoVision Flashback fra 2014 ligger designmessig tettere på originalen, og har 60 klassiske spill innebygd – dog ikke alle fra Coleco. Flashback-konsollen kan kjøpes nå til 33,99 dollar (ca. 300 kroner).

Colecovision Flashback. Foto: ATGames.us
Colecovision Flashback. Foto: ATGames.us

Få en Amiga 500 i din nettleser
En annen av 80-tallets spillklassikere, Amiga 500-datamaskinen, gjenoppstår også. Og det til og med gratis! Danske Christian Stefansen, som jobber hos Google, har hygget seg med å sette sammen rundt 400.000 linjer programkode. Resultatet har blitt en fullt funksjonell Amiga-emulator, som kjører i Chrome-nettleseren. Man kan starte maskinen, kjøre demoprogrammer, og det er også mulig å kjøre disk-images av de originale spilldiskettene og spille alle de gamle spillene.

Annonse
Emulator skrevet af
Amiga-Emulator til Chrome, skrevet av Christian Stefansen.

Prøv Amiga-emulatoren her.

Kilde: Gizmodo

Artikkelfoto: Wikimedia

 

 

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Ryktene vil ha det til at Sonos lanserer sine første hodetelefoner i 2021. Slik kan de bli seende ut!
Euclid er ikke Audezes første ørepropper med planmagneter. Men det er de første lukkede.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.